4 lapsille maistuvaa reseptiä perunasta
Peruna on terveellinen koisokasveihin kuuluva kasvi ja tuttu vieras lähes jokaisessa ruokapöydässä. Tutkimusten mukaan perunan säännöllinen syöminen voi muun muassa alentaa verenpainetta, pienentää sydänsairauksien riskiä, vahvistaa luustoa ja lisätä aivojen serotoniinin tuotantoa, mikä auttaa vähentämään stressiä ja masennusta. Peruna tarjoillaan usein keitettynä tai muusin muodossa, mutta tämä monipuolinen raaka-aine taipuu moneksi muuksikin ruokalajiksi. Seuraavaksi jaamme neljä koko perheelle maistuvaa reseptiä perunasta.
4 lapsille maistuvaa reseptiä perunasta
Perinteinen perunasalaatti
Ainekset
- 1 kg perunaa
- 6 kovaksi keitettyä kananmunaa
- 2,5 dl majoneesia
- 1 hienoksi silputtu sipuli
- 3 hienoksi silputtua selleriä
- 2 tl suolaa
- Pippuria maun mukaan
Valmistus
- Keitä vettä kattilassa. Kuori perunat ja keitä niitä vähintään 15 minuutin ajan. Kun perunat ovat pehmeitä mutta kiinteitä, ota kattila pois liedeltä ja anna perunoiden jäähtyä. Leikkaa sitten kuutioiksi ja laita sivuun odottamaan.
- Keitä sitten kananmunat kattilassa. Kun kananmunat ovat jäähtyneet, kuori ne ja leikkaa siivuiksi. Sekoita seuraavaksi perunakuutiot, kananmunasiivut, majoneesi ja hienonnettu selleri keskenään.
- Mausta sekoitus suolalla ja pippurilla. Peitä perunasalaatti kannella ja laita se jääkaappiin kylmenemään 5-6 tunnin ajaksi. Tämän jälkeen se on valmis tarjoiltavaksi.
Perunajuustokeitto
Ainekset
- 6 rkl suolatonta ja vähärasvaista voita
- 9,5 dl vettä
- 8 keskikokoista perunaa kuorittuna ja kuutioituna
- 2,5 dl pilkottua selleriä
- 1 dl pilkottua sipulia
- 2 rkl jauhoja
- 15 siivua juustoa
- 2 rkl silputtua persiljaa
- Suolaa ja pippuria maun mukaan
“Tärkein lahja, jonka voit vanhempana antaa lapsellesi, on hyvä ravinnollinen alku elämälle. Lapsen ensimmäiset vuodet ovat nopeaa kehityksen aikaa, jolloin lapsen kieli sekä kognitiiviset, sosiaaliset ja motoriset taidot kehittyvät”
– Lääkäri Joseph Mercola
Valmistus
- Sulata voi suuressa astiassa, ja lisää siihen pilkottu sipuli ja selleri. Ruskista niitä, kunnes seos on kullanruskeaa ja pehmeää.
- Keitä perunoita, kunnes ne ovat kypsiä, mutta eivät halkeile. Leikkaa sitten juusto pieniksi paloiksi ja lisää juusto kattilaan, jossa keitit perunat. Odota, että juusto sulaa.
- Sekoita jauhot maitoon, kunnes seos on tasainen. Lisää tämä seos sekä suolaa ja pippuria keittoon. Noin viiden minuutin kuluttua seos on kermaista ja tasaista. Tarjoile persiljalla koristeltuna.
Paahdetut uuniperunat
Ainekset
- 4 suurta perunaa
- 0,5 tl oreganoa
- 1 tl silputtua valkosipulia
- 3 tl oliiviöljyä
- 1 tl silputtua persiljaa
- 0,5 tl kuivattua basilikaa
- 0,5 tl tomatilloa
- Suolaa ja pippuria maun mukaan
Valmistus
- Esilämmitä uuni 245 asteeseen. Kuori sillä aikaa perunat ja leikkaa ne puoliksi.
- Sekoita oliiviöljyyn oreganoa, basilikaa, persiljaa, tomatilloa ja suolaa. Kaada tätä seosta perunoiden päälle maustaaksesi ne.
- Laita perunat uunipellille ja laita ne esilämmitettyyn uuniin. Perunoiden tulee kypsyä noin 30 minuuttia. Muista sekoittaa perunoita aika ajoin, jotta ne ruskistuvat joka puolelta.
Rapeat perunat
Ainekset
- 2 perunaa leikattuna neljään osaan
- Oliiviöljyä
- Mausteita maun mukaan
- Suolaa ja pippuria maun mukaan
Valmistus
- Esilämmitä uuni 220 asteeseen. Sekoita mausteet, suola, pippuri ja oliiviöljy keskenään kulhossa. Aseta perunat uunipellille, ja peitä perunat valmistamallasi mausteseoksella. Paista uunissa 15 minuutin ajan, jonka jälkeen sekoita perunoita, jotta ne kypsyvät tasaisesti.
- Kun perunat ovat väriltään vaaleanruskeita ja pehmeitä, ne ovat valmiita tarjoiltavaksi. Tämä vie noin 20-25 minuuttia. Voit tarjota perunat oman maun mukaisen kastikkeen kanssa.
Paras puoli näissä perunaruokaresepteissä on se, ettei niiden valmistumista tarvitse odottaa 40 minuuttia kauempaa. Pyydä perhettäsi mukaan kokkailuun, niin saatte viettää mukavaa aikaa yhdessä. Ottamalla koko perheen mukaan ruuanlaittoon, syntyy parempia ja terveellisempiä ruokailutottumuksia. Nämä neljä lapsille suunnattua reseptiä perunasta ovat täydellisiä tähän tarkoitukseen, sillä niiden valmistaminen on hyvin yksinkertaista.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017. 9 (11): 1211.
- Weickert MO., Pfeiffer AFH., Impact of dietary fiber consumption on insulin resistance and the prevention of type 2 diabetes. J Nutr, 2018. 148: 7-12.