Talvella synnyttäminen: Hyvät ja huonot puolet - Äitiyden Ihme
 

Talvella synnyttäminen: Hyvät ja huonot puolet

Talvella synnyttäminen: Hyvät ja huonot puolet

Viimeisin päivitys: 28 tammikuuta, 2019

Jokaisella vuodenajalla on hyvät ja huonot puolensa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka talvella synnyttäminen vaikuttaa lapseen.

Talvella synnyttäminen

On ainutlaatuinen tilanne, kun laskettu aika on talvisaikaan. Odottaessaan talvivauvaa, äiti joutuu ottamaan huomioon aivan erilaisia seikkoja kuin muina vuodenaikoina. On tärkeää kiinnittää huomiota yksityiskohtiin. Kokemuksesta halutaan tietysti mahdollisimman miellyttävä, oli kyseessä mikä vuodenaika tahansa.

Luonto seuraa omaa kulkuaan ja niin seuraa raskauskin. Ellei lapsi synny suunnitellulla keisarileikkauksella, kukaan ei voi tietää etukäteen tämän syntymäpäivää ja -tuntia. On kuitenkin mahdollista arvioida ajanjakso ja päivähaarukka, jolloin lapsi todennäköisesti syntyy.

Miten vastasyntynyt kannattaa pukea, kun ulkona on kylmä? Onko vauva hyvä viedä ulkoilemaan talvella? Nämä ovat yleisimpiä vanhempien esittämiä kysymyksiä synnytyksen osuessa talviajalle.

Joidenkin naisten mielestä ajatus vauvan saamisesta talvella voi vaikuttaa rankalta. Toisaalta toisten mielestä nimenomaan talvi on paras aika synnytykselle. Jokaisella naisella on tässäkin asiassa oma mielipiteensä.

Talvella synnyttämisen edut

Talvelle tyypillinen viileämpi lämpötila auttaa äitejä kestämään paremmin loppuvaiheen raskauden ja lapsivuoteen ajan kipuja ja epämukavuuden tunteita.

Raskauden viimeisinä kuukausina pikkuisen maailmaan saapuminen on aivan lähellä. Tulevalle äidille raskauden viimeinen kolmannes tarkoittaa kuitenkin myös lukuisia kipuja ja vaivoja, jotka vain pahenevat raskauden edetessä.

Tässä mielessä talveen sijoittuvalla lasketulla ajalla on omat etunsa. Talvelle tyypillinen viileämpi lämpötila auttaa äitejä kestämään paremmin loppuvaiheen raskauden ja lapsivuoteen ajan kipuja ja epämukavuuden tunteita.

Esimerkiksi kuumat aallot ovat yksi raskauden loppuvaiheen isoimmista vaivoista.

Jotkut odottavat äidit kuvailevat tätä tunnetta jopa niin, että se tuntuu siltä kuin heidän sisällään olisi uuni. Tätä tunnetta pystyy sietämään paljon paremmin talvella kuin muina vuodenaikoina.

Talviaika sopii myös täydellisesti kotona oleskeluun ja kodin lämmöstä nauttimiseen. Rennot suunnitelmat kuten rauhalliset, pitkät iltapäivät sohvalla viltin alla loikoillen ja muut vastaavat talviset aktiviteetit ovat epäilemättä juuri sitä, mitä kehosi kaipaa raskauden loppuvaiheessa.

Talvella voit hemmotella itseäsi, levätä ja valmistautua rauhassa rakkaan vauvasi saapumiseen.

Jos olet jo synnyttänyt aikaisemmin, tiedät, että talvella et tunne oloasi yhtä uupuneeksi. Tällä vuodenajalla on verkkaisempi rytmi, joka auttaa odottavaa äitiä sopeutumaan uusiin muutoksiin paremmin. Äidillä on enemmän aikaa tutustua uuteen lapseen ja nauttia ensimmäisistä yhteisistä hetkistä yhdessä.

Talvella synnyttäminen ja haittapuolet

Talvella synnyttämisen haittapuolet

Talven kylmyys herättää paljon kysymyksiä siitä, kuinka parhaiten suojata pikkuista. Se tarjoaa kuitenkin myös tilaisuuden nauttia vuodenajan mukanaan tuomista muodista ja juhlallisuuksista.

Kunhan vauva on puettu kunnolla ja kerroksittain, äiti ja vauva voivat molemmat nauttia lyhyistä kävelylenkeistä talvisessa ulkoilmassa.

Mikä on ensimmäinen mieleesi tuleva ongelma kun ajattelet talvea? Kylmyys. Alhaiset lämpötilat ja tyypillisesti huonot sääolosuhteet tekevät meistä usein hieman vetämättömiä.

Talvella vähäinen auringonvalo saa päivät vaikuttamaan lyhyemmiltä ja yöt pidemmiltä.

Tästä johtuen sinusta voi tuntua, ettei talvella ole oikein aikaa tehdä mitään. Mutta todellisuudessa talvi on erinomainen vuodenaika mennä ulos katsomaan valoja, tehdä jouluostoksia ja nauttia vuodenajan taianomaisista juhlallisuuksista pikkuisesi kanssa.

Talvella synnyttäminen ja haittapuolet

Käy ulkona niin usein kuin mahdollista ja pukeudu kunnolla

Hyödynnä jokainen mahdollinen tekosyy päästäksesi käymään ulkona. Ulkona käveleminen on terveellinen, vähän rasittava liikkumismuoto sekä äidille että vauvalle.

Vastasynnyttäneelle naiselle ulkona liikkuminen on erityisen hyödyllistä henkisesti ja fyysisesti. Vaikka ulkona olisi kylmä, vastasyntynytkin tarvitsee raikasta ilmaa ja aikaa auringonvalossa ja ulkoilmassa.

Mitä tulee pukeutumiseen, valitse mukavia ja lämpimiä vaatteita. Esimerkiksi pehmeästä villasta neulotut vaatteet auttavat vauvaa ylläpitämään kehon tasaista lämpötilaa.

Valitse kerroksia, joita on helppo lisätä tai ottaa pois tarpeen mukaan, jos lämpötila yllättäen muuttuu. Jos esimerkiksi menet käymään kaupassa tai läheistesi luona kylässä, ota yksi vaatekerros pois vauvalta sisätiloihin saavuttuasi.

Vältä ulkoilmassa oleskelua kosteissa vaatteissa. Talvella vaatteiden kuivumisessa voi kestää kauemmin, ja ne voivat tuntua pitkään kosteilta ja nihkeiltä.

Jos vauva on ulkoilmassa kosteissa vaatteissa, sekä äiti että vauva ovat alttiimpia sairastumaan nuhakuumeeseen. Tämä on hyvä pitää mielessä ja olla erityisen varovainen.

Vauvaa pukiessa hyvä nyrkkisääntö on pukea vauvalle yksi kerros enemmän kuin mitä äidillä on yllään. Varmista, että vauvan pää on hyvin suojattu, sillä lämpöä karkaa erityisen paljon juuri pään kautta.

Moni puhuu “ihanteellisesta vuodenajasta” vauvan synnyttämiseen. Totuus on kuitenkin, että kyseessä on makuasia. Jokaisella vuodenajalla on hyvät ja huonot puolensa. Riippumatta siitä, milloin pikkuinen saapuu maailmaan, syntymän hetki on täynnä sanoinkuvaamatonta iloa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.