Sektiosta toipuminen: mitä tulee tietää
 

Sektiosta toipuminen: mitä tulee tietää

Sektiosta toipuminen on jokaisella äidillä erilaista, mutta yleensä se kestää useita viikkoja. Lue alta, mitä varotoimia sinun tulee tehdä pysyäksesi terveenä.
Sektiosta toipuminen: mitä tulee tietää
Leidy Mora Molina

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 07 joulukuuta, 2022

Sektiosta toipuminen voi kestää muutaman viikon kauemmin kuin alatiesynnytyksestä, sillä se on melko monimutkainen kirurginen toimenpide. Mutta millaista keisarileikkauksesta toipuminen on ja miten naisen tulisi huolehtia itsestään? Kerromme aiheesta kaiken oleellisen.

Sektiosta toipuminen

Sektio on iso leikkaus, joka tehdään raskaana olevan naisen vatsaan, ja siihen liittyy yleensä melko inhottavia leikkauksen jälkeisiä oireita. Näitä ovat muun muassa kipu, ruoansulatuskanavan häiriöt ja vaikeudet suorittaa joitakin tavanomaisia liikkeitä.

Yleisten vaivojen lievittämiseksi naisille annetaan tavallisesti antibiootteja ja kipulääkkeitä suonensisäisesti. Mitä tulee sängystä nousemiseen, sen tulisi tapahtua mahdollisimman pian lääkärin luvalla. Se kannattaa aloittaa kyljeltään käsivarsien lujalla tuella, jotta kaikkea työtä ei tehtäisi vatsalla.

Lyhyet kävelylenkit huoneen lähettyvillä toista henkilöä käsivarresta pitäen edistävät vatsan ja jalkojen verenkiertoa, mikä puolestaan vähentää tromboosiriskiä. Ne edistävät myös suolen toimintaa, johon raskaus, anestesia ja vammat usein vaikuttavat.

Kaiken tämän vuoksi sairaalassaoloaika saattaa pidentyä 3-5 vuorokaudella, jotta oireet ehtivät lievittyä hieman ja äiti jaksaa paremmin huolehtia itsestään ja vauvastaan kotona. Lisäavusta on silti aina hyötyä, varsinkin ensimmäisten viikkojen aikana.

Ensimmäiset päivät synnytyksen jälkeen ovat epäilemättä vaikeimpia, sillä kehon on palattava normaalitilaansa. Yksi tyypillisimmistä toipumisen merkeistä on emättimen verenvuoto, joka tunnetaan nimellä lochia. Tämä jälkivuoto on seurausta kohdun palautumisesta raskautta edeltävään tilaan. Se kestää muutaman viikon, mutta heikkenee yleensä vähitellen synnytyksen jälkeisenä aikana.

Synnyttänyt äiti imettää vauvaa.

Kuinka kauan sektiosta toipuminen kestää?

Jokainen äiti on erilainen, ja näin myös paranemisaika vaihtelee. Jotkut toipuvat nopeasti, kun taas toiset voivat tuntea olonsa huonoksi useita viikkoja vauvan syntymän jälkeen.

Yleensä oireet laantuvat kahden viikon kuluessa leikkauksesta: kipu lievittyy, ja nainen voi palata arjen askareisiinsa. Täydellinen toipuminen sektiosta vie kuitenkin kuusi viikkoa. Tämä on myös se aika, joka naisten tulisi pidättäytyä yhdynnöistä, joskin lääkäri on se henkilö, joka päättää asiasta tapauskohtaisesti.

Ratkaisevaa hyvän toipumisen kannalta sektion jälkeen on kärsivällisyys. Ahdistus vauvan hoitamisesta ja tämän tarpeiden tyydyttämisestä voi saada äidin laiminlyömään itsestään huolehtimisen, mikä voi johtaa ikäviin komplikaatioihin.

Yleishoito sektion jälkeen

Seuraavaksi jaamme muutamia suosituksia, jotta toipuisit sektiosta mahdollisimman hyvin.

Vältä itsesi rasittamista

Vaikka vauvasta tulee prioriteettisi ja haluat viettää kaiken ajan hänen kanssaan, on tärkeää, että vältät rasittavia toimintoja, kuten painon nostamista, kumartumista, portaissa kulkemista, ajamista ja kotiaskareiden tekemistä vauva sylissäsi. Ihaneellisesti läheisen tulisi auttaa sinua vauvan ja päivittäisten askareiden kanssa.

Kävele

Kävely on erittäin hyödyllistä paranemisen nopeuttamiseksi. Pyri aloittamaan lyhyillä, 5-10 minuutin kävelylenkeillä toisen henkilön seurassa, mutta omaan tahtiisi. Päivien kuluessa kuntosi kohenee ja voit pidentää kävelyaikaa ja -matkaa.

Hoida vatsaasi

Sektio jättää vatsasi keskeiseen kohtaan leikkaushaavan. Hoida arpea päivittäin ja pidä silmällä mahdollisia infektiosta kertovia merkkejä tai oireita.

Jos joudut aivastamaan tai yskimään, voit käyttää erityistä tyynyä vatsan tukena ja suojana. Pidä sitä vatsaasi vasten käsilläsi kivun välttämiseksi.

Pidä hyvä ryhti

Vaikka kipu olisi tiellä, istuessa tai kävellessä selkä kannattaa pitää suorana. Vältä myös vatsan taivuttamista tietyissä liikkeissä, kuten kumartuessa.

Keskustele lääkärin kanssa siitä, tulisiko sinun hänen mielestään käyttää tukivyötä synnytyksen jälkeiset viikot.

Varmista riittävä nesteytys

Pyri juomaan kaksi litraa vettä päivässä lievittääksesi nesteturvotusta ja ummetusta. Tämä auttaa myös rintamaidon tuotannossa.

Syö hyvin

Ensimmäisten viikkojen ajan sektion jälkeen saatat potea ilmavaivoja ja sinun voi olla vaikea saada kaasua pois suolesta. Tästä syystä on tärkeää noudattaa kuitupitoista ruokavaliota, joka pohjautuu viljoihin, hedelmiin, palkokasveihin ja proteiiniin.

Lepää mahdollisimman paljon

Kuten missä tahansa kirurgisessa toimenpiteessä, riittävä lepo on ainoa keino saada kudokset uudistumaan nopeasti. Lepo auttaa myös vähentämään synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä.

Unirytmi on kuitenkin mukautettava vauvan syömistarpeisiin, joten pyri nukkumaan silloin kun vauvakin nukkuu.

Omaksu hyvä imetysasento

Imetysasennot keisarileikkauksen jälkeen ovat seuraavat:

  • Kyljellä maaten (imetys)tyynyn avulla.
  • Pidellen vauvaa kuin jalkapalloa tai rugbypalloa.

Näillä tekniikoilla estät vauvaa lepäämästä vatsasi päällä, mikä on kivuliasta.

Äiti makaa kyljellään sängyssä imettäessään vauvaansa.

Sektioarpi

Sektiohaavan paraneminen kestää noin 10 päivää, joskin lopullinen paraneminen vie yleensä 6 viikkoa. Jos ompeleet eivät ole itsestään sulavia, lääkäri poistaa ne viikon kuluttua.

Tuona aikana on erittäin tärkeää pitää arpi puhtaana ja kuivana. Lisäksi sen tulee saada mahdollisimman pitkiä ilmakylpyjä, joten käytä löysiä puuvillavaatteita ja vältä hankaavia tai puristavia kuminauhoja arven päällä.

Paranemisen aikana vatsan alueella voi tuntua kutinaa tai kireyttä. Nämä ovat normaaleja vaivoja, mutta vältä raapimista ja itsesi satuttamista.

Lisävinkkejä sektiohaavan hoitoon

  • Käytä haavan pesemiseen puhdasta vettä ja neutraalia saippuaa. Poista ylimääräinen vesi puhtaalla sideharsolla kevyesti taputellen ja anna ilman kuivattaa loput.
  • Tutki arpi päivittäin infektion merkkien varalta (kipu, punoitus, turvotus, värimuutos ja kuume). Ota välittömästi yhteyttä lääkäriin, jos näitä merkkejä ilmenee.
  • Älä käytä parantavia voiteita tai rasvoja ilman lääkärin lupaa.
  • Älä tee äkkinäisiä liikkeitä tai ponnistuksia vatsallasi ensimmäisinä päivinä.

On olemassa muitakin menetelmiä, jotka nopeuttavat toipumista sektion jälkeen, mutta niiden toteuttamiseen tarvitaan kätilön tai lääkärin lupa.

Sektiosta

Sektioiden määrä kasvaa päivä päivältä, ja myös kirurgiset menetelmät paranevat mahdollistaen nopean toipumisen. Muista tietysti, että itsestä huolehtiminen on aina paras apu.

Pidä lapsesi syntymän jälkeisinä viikkoina yhteyttä lääkäriin tai kätilöön ja käy kaikissa sinulle varatuissa konsultaatioissa. Ne varataan yleensä 3 viikon päähän keisarileikkauksesta kohdun involuution ja haavan paranemisen arvioimiseksi.

Jos havaitset merkkejä tulehdukessta, kuten voimakasta kipua tai kuumetta, ota kiireesti yhteyttä lääkäriin. Kaikista mieleen juolahtavista kysymyksistä tulisi ihanteellisesti keskustella lääkärin kanssa ja noudattaa terveydenhuoltohenkilöstön suosittelemaa hoitoa ja lepoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.