7 mahtavaa luontaishoitoa emättimen kuivuuteen
 

7 mahtavaa luontaishoitoa emättimen kuivuuteen

Jotkut luontaishoidot auttavat lievittämään emättimen kuivuutta, joka on monia naisia koskettava vaiva.
7 mahtavaa luontaishoitoa emättimen kuivuuteen
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Emättimen kuivuus on luontaisen kosteuden puuttumista emättimestä ja sitä ympäröivistä kudoksista. Ongelma voi johtua useista tekijöistä, jotka vaihtelevat stressistä alentuneisiin estrogeenitasoihin. Naiset pelkäävät kosteuden puuttumisessa kuitenkin eniten siihen liittyviä epämiellyttäviä oireita. Siksi jokaisen naisen olisi hyvä tietää helppokäyttöisiä ja toimivia luontaishoitoja, jotka voivat auttaa lievittämään vaivaa sen aiheuttajasta riippumatta. Joissakin tapauksissa ne voivat jopa ratkaista ongelman kokonaan.

Mistä emättimen kuivuus johtuu?

Emättimen luontainen kosteus syntyy nesteestä, jota kohdunkaula, emättimen seinämien kudos ja häpyhuulien tapauksessa Bartholinin rauhaset erittävät.

Tällä nesteellä on useita tarkoituksia, joista tärkein on toimia vasta-aineena emätintulehdusten torjumiseksi. Samalla se toimii myös tarvittavana liukasteena, jotta yhdyntä onnistuisi ilman kipua.

Vaihdevuosi-ikää lähestyvillä naisilla emättimen kuivuuden merkittävin syy on oletettavasti estrogeenin puute. Muissa tapauksissa kosteuden puute voi johtua hormonaalisista tai psyykkisistä syistä ja eräistä patologioista.

Emättimen kuivuus voi johtua useista syistä.

Hormonaaliset syyt

Estrogeenitason lasku on merkittävin syy emättimen kuivuuteen. Tällä hormonilla on erittäin tärkeä rooli kudosten terveyden kannalta, sillä se ylläpitää niiden kimmoisuutta, kosteustasapainoa ja sopivaa pH-tasoa.

Useat syyt voivat selittää estrogeenin erityksen vähenemisen:

 • Imetys
 • Synnytys
 • Vaihdevuodet ja esivaihdevuodet
 • Antiestrogeenit
 • Munasarjojen poisto tai syöpähoidosta johtuvat ongelmat
 • Immuunihäiriöt
 • Tupakointi

Psyykkiset syyt

Psyykkiset syyt vaikuttavat usein emättimen kosteuteen yhdynnän aikana. Kuivuus voi johtua kiihottumisen, kiinnostuksen tai ärsykkeiden puutteesta ennen yhdyntää ja sen aikana, sillä näiden syiden vuoksi emättimeen ei muodostu riittävästi liukastetta.

Tietyt patologiat

Myös tietyt patologiat voivat johtaa emättimen kuivuuteen. Näitä ovat:

Huonot tottumukset

Emättimen kuivuuteen on myös muunlaisia syitä, esimerkiksi toistuvat emätinhuuhtelut, intiimihygieniatuotteiden vääränlainen käyttö ja vääränlaiset alusvaatteet.

7 mahtavaa luontaishoitoa emättimen kuivuuteen

Emättimen kuivuuteen on monia hoitoja, jotka riippuvat suurelta osin sen syystä. Ongelmaa voi lievittää myös kotikonstein. Kotikonstit eivät kuitenkaan ole parannuskeino, ja ennen niiden käyttöä tulee aina kysyä lääkäriltä.

1. Aloe vera

Aloe vera on yksi eniten käytetyistä kasveista emättimen kuivuuden torjuntaan. Tähän on syynä sen geelin hyytelömäinen koostumus, joka kosteuttaa ja säätelee myös emättimen bakteerikantaa ja pH:ta.

2. Seesami tai seesamiöljy

Tämä on yksi niistä tuotteista, joita naturopaatit suosittelevat useiden intiimialueen vaivojen lievittämiseen. Asiantuntijat suosittelevat levittämään sitä vanulapun avulla runsaasti ja varovasti suuriin ja pieniin häpyhuuliin.

3. Kosteuttavat valmisteet

Liukasteet ja kosteuttavat valmisteet ovat kaksi sellaista tuotetta, joita suositellaan ensimmäiseksi hoitovaihtoehdoksi emättimen kuivuuteen. Niiden vaikutukset voivat kestää jopa muutaman tunnin, ja joistakin tuotteista on saatu suotuisia vaikutuksia säännöllisessä ja pidempiaikaisessa käytössä.

Liukasteet lievittävät emättimen kuivuutta ja tekevät yhdynnästä miellyttävämpää. Vesipohjaisilla valmisteilla on vähemmän haittavaikutuksia.

4. Istumakylvyt

Istumakylpy eli intiimialueen huuhtelu lämpimällä vedellä auttaa yleensä vähentämään kipua ja kutinaa. Istumakylvyn voi tehdä kylpyammeessa tai suuressa vadissa. Vettä tarvitaan vain sen verran, että intiimialue peittyy.

Jotkut veteen lisätyt kasvit voivat myös auttaa lievittämään tulehdusta ja polttelua. Näitä ovat erityisesti kamomilla, kehäkukka ja malva. Tee vain hauduketta litrasta vettä ja kahdesta ruokalusikallisesta kasveja, ja lisää se kylpyammeeseen tai vatiin.

Lisää luontaishoitoja emättimen kuivuuteen

Luonnonjogurtti voi auttaa lievittämään emättimen kuivuutta.

5. Sokeriton luonnonjogurtti

Jogurttia suositellaan sekä syömään että levittämään suoraan sukupuolielinten alueelle, sillä se sisältää hyviä bakteereja, jotka auttavat tasapainottamaan emättimen bakteerikantaa ja myös ylläpitämään alueen oikeaa kosteustasapainoa.

6. Kasviestrogeenit

Soija (ja jotkut muut ruoka-aineet) sisältävät isoflavoneja, kasviyhdisteitä, joilla on estrogeenin kaltainen vaikutus. Kasviestrogeeneja sisältävä ruokavalio näyttäisi lievittävän kuivuutta ja muita vaihdevuosioireita.

Näitä yhdisteitä on tofussa sekä soijapohjaisissa juomissa ja jälkiruoissa. Aiheesta on kuitenkin vain vähän näyttöä, eikä kasviestrogeenien ihanteellisia määriä ja lähteitä tunneta.

Post Reproductive Health -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan isoflavoneilla voi olla suotuisa vaikutus emättimen atrofiaan. Muut tuotteet, joilla on estrogeenivaikutus (pellava, puna-apila ja fenkoli), voivat lievittää kutinaa, tulehdusta ja kuivuutta.

7. Säännöllinen seksuaalinen aktiivisuus

Säännöllinen seksuaalinen aktiivisuus (joko yksin tai kumppanin kanssa) sekä riittävä esileikki auttavat hallitsemaan emättimen kuivuutta. Kiihottuessa emättimen kudosten verenkierto lisääntyy, mikä stimuloi kosteuden tuotantoa.

Mitä muuta emättimen kuivuuden lievittämiseksi voi tehdä?

Näiden kotikonstien ja tarvittaessa myös lääkärin antaman hoidon lisäksi tietyt päivittäiset tottumukset voivat lievittää huomattavasti emättimen kuivuutta ja viivyttää tai ehkäistä sen ilmaantumista:

 • Vältä hajusteita sisältäviä geelejä ja voiteita sekä vauvojen ja aikuisten kosteuspyyhkeitä intiimialueella.
 • Kylpysuoloja ja tuoksuöljyjä sisältäviä vaahtokylpyjä ei suositella.
 • Kylvyissä tai huuhteluissa ei ole suositeltavaa käyttää kovin kuumaa vettä.
 • Parhaat alusvaatteet on valmistettu 100 %:sesti valkoisesta puuvillasta. Tiukat vaatteet, alusvaatteet ja sukkahousut eivät edistä vaivan lievittymistä.
 • Lantionpohjan pitäminen kunnossa: Tämä on emättimen ja muiden sisäelinten tuki. Jos se pysyy terveenä ja vahvana, sillä on suotuisa vaikutus intiimialueen terveyteen.

Muista, että emättimen kuivuus voi liittyä myös stressiin, joten apua voi saada myös rentouttavista juomista, jotka on valmistettu luonnon kasveista kuten valeriaanasta.

Lievitä emättimen kuivuutta näillä kotikonsteilla

Emättimen kuivuus on monia naisia koskettava ongelma, vaikka se ei useinkaan ole syy hakeutua lääkäriin. Tämä on kuitenkin suositeltavaa, etenkin jos se vaikuttaa haitallisesti seksielämääsi, parisuhteeseesi tai tavanomaiseen elämääsi.

Useimmiten emättimen kuivuutta voidaan hoitaa ja hallita, vaikka se onkin epämiellyttävä ja kivulias vaiva. Jotkut tässä artikkelissa esitellyistä luontaishoidoista ja hygieniatottumuksista voivat auttaa lievittämään ongelmaa huomattavasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Amabebe E, Anumba DOC. Psychosocial Stress, Cortisol Levels, and Maintenance of Vaginal Health. Front Endocrinol (Lausanne). 2018 Sep 24;9:568.
 • Franco, O. H., Chowdhury, R., Troup, J., Voortman, T., Kunutsor, S., Kavousi, M., … & Muka, T. Use of plant-based therapies and menopausal symptoms: a systematic review and meta-analysis. Jama. 2016; 315(23): 2554-2563.
 • Goncharenko V, Bubnov R, Polivka J Jr, Zubor P, Biringer K, Bielik T, Kuhn W, Golubnitschaja O. Vaginal dryness: individualised patient profiles, risks and mitigating measures. EPMA J. 2019 Mar 2;10(1):73-79.
 • Konieczka K, Ritch R, Traverso CE, Kim DM, Kook MS, Gallino A, Golubnitschaja O, Erb C, Reitsamer HA, Kida T, Kurysheva N, Yao K. Flammer syndrome. EPMA J. 2014 Jul 8;5(1):11.
 • Larmo, P. S., Yang, B., Hyssälä, J., Kallio, H. P., & Erkkola, R. Effects of sea buckthorn oil intake on vaginal atrophy in postmenopausal women: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Maturitas. 2014; 79(3): 316-321.
 • Lin YP, Chen WC, Cheng CM, Shen CJ. Vaginal pH Value for Clinical Diagnosis and Treatment of Common Vaginitis. Diagnostics (Basel). 2021 Oct 27;11(11):1996.
 • Omidvar S, Niaki MT, Amiri FN, Kheyrkhah F. Sexual dysfunction among women with diabetes mellitus in a diabetic center in Amol. J Nat Sci Biol Med. 2013 Jul;4(2):321-4.
 • Poordast T, Ghaedian L, Ghaedian L, Najib FS, Alipour S, Hosseinzadeh M, Vardanjani HM, Salehi A, Hosseinimehr SJ. Aloe Vera; A new treatment for atrophic vaginitis, A randomized double-blinded controlled trial. J Ethnopharmacol. 2021 Apr 24;270:113760.
 • Saeedi R, Sultana A, Rahman K, Belal Bin Heyat M, Kamal MA, Ishawu M. Efficacy of Acacia nilotica Linn. Pod’s Sitz Bath plus Vaginal Pessary in Syndromic Management of Abnormal Vaginal Discharge: A Randomized Controlled Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2022 May 25;2022:5769555.
 • van Nimwegen JF, van der Tuuk K, Liefers SC, Verstappen GM, Visser A, Wijnsma RF, Vissink A, Hollema H, Mourits MJE, Bootsma H, Kroese FGM. Vaginal dryness in primary Sjögren’s syndrome: a histopathological case-control study. Rheumatology (Oxford). 2020 Oct 1;59(10):2806-2815.
 • Waetjen LE, Crawford SL, Chang PY, Reed BD, Hess R, Avis NE, Harlow SD, Greendale GA, Dugan SA, Gold EB; Study of Womenʼs Health Across the Nation (SWAN). Factors associated with developing vaginal dryness symptoms in women transitioning through menopause: a longitudinal study. Menopause. 2018 Oct;25(10):1094-1104.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.