Synnytyksen alkamisesta kertovat merkit - Äitiyden Ihme
 

Synnytyksen alkamisesta kertovat merkit

Synnytyksen alkamisesta kertovat merkit

Viimeisin päivitys: 12 heinäkuuta, 2021

Etenkin moni ensimmäistä lastaan odottava pari miettii jo hyvissä ajoin ennen synnytystä, miten he voivat olla varmoja synnytyksen lähestymisestä tai alkamisesta ja milloin on aika lähteä synnytyssairaalaan. Tänään kerromme, mitä ovat yleisimmät synnytyksen alkamisesta kertovat merkit.

Synnytyksen alkamisesta kertovat merkit

Synnytystä ennakoivat oireet alkavat yleensä jo muutamia viikkoja ennen varsinaista synnytystä. On tavallista, että tässä vaiheessa odottavan äidin selkävaivat pahentuvat, painon tunne lantiossa lisääntyy ja käveleminen alkaa käydä vaikeaksi. Myös virtsaamistarve saattaa lisääntyä ja valkovuoto muuttuu entistä runsaammaksi.

Muita synnytyksen lähestymisestä tai alkamisesta kertovia merkkejä ovat:

  • Limatulpan irtoaminen: Limatulppa on kohdun seinämistä irtoavan liman muodostama klöntti, joka suojaa kohdunsuuta raskauden aikana. Tämän kohdunkaulan sitkeän liman irtoaminen antaa viitteitä synnytyksen lähestymisestä, mutta ei kuitenkaan käynnistä synnytystä. Limatulpan irtoamisesta voi kulua tunteja, päiviä tai jopa viikkoja synnytykseen.
  • Lapsiveden meneminen: Tärkeitä suojaavia aineita sisältävä lapsivesi suojaa sikiötä ulkoisilta uhilta, auttaa sitä liikkumaan kohdussa ja auttaa kehittämään sen keuhkoja ja ruoansulatusjärjestelmää. Lapsivesi voi mennä missä vaiheessa synnytystä tahansa, eli synnytys voi käynnistyä lapsiveden menolla ennen supistusten alkamista tai vesi voi mennä vasta synnytyssalissa. Arvioiden mukaan vain 10 % synnyttäjistä lapsivesi menee ennen supistusten alkamista.
  • Supistukset: Moni odottava äiti kärsii lasketun ajan lähestyessä niin kutsutuista Braxton-Hicks-supistuksista, kun kohtu kasvaa, venyy ja valmistautuu synnytykseen. Nämä harjoitussupistukset ovat täysin normaaleja, mutta eivät vielä kerro synnytyksen alkamisesta. Jos synnytys käynnistyy supistuksilla, äidin voi olla vaikea arvioida, milloin on oikea aika lähteä synnytyslaitokselle. Yleissääntö on, että supistusten on täytynyt jatkua vähintään kaksi tuntia ja oltava voimistuvia ja säännöllisiä, eli tapahtua alle 10 minuutin välein.
  • Kohdunkaulan avautuminen: Synnytys jaetaan avautumisvaiheeseen, ponnistusvaiheeseen ja jälkeisten poistumiseen. Näistä ensimmäinen alkaa säännöllisten kohdunsuuta avaavien supistusten alkaessa ja päättyy kohdunsuun ollessa täysin auki. Tämän vaiheen aikana kohdunkaula pehmenee ja häviää ja vauvan tarjoutuva osa laskeutuu äidin lantion pohjalle. Kyseessä on synnytyksen pisin vaihe, joka voi kestää tuntien ajan. Äiti ei voi itse arvioida kohdunkaulan avautumisastetta ja siten synnytyksen edistymistä, vaan tämän tekee aina kätilö tai lääkäri.
Synnytyksen alkamisesta kertovat merkit

Mistä harjoitussupistukset ja varsinaiset supistukset erottaa?

On siis hyvin yleistä, että kohtu supistelee jonkin verran jo raskauden aikana ennen synnytyksen käynnistymistä. Braxton-Hicks- eli harjoitussupistukset tunnistaa parhaiten seuraavista merkeistä:

  • Supistukset ovat epäsäännöllisiä
  • Supistukset eivät voimistu, eivätkä toistu entistä useammin
  • Supistusten välissä on pitkiä taukoja
  • Alavatsassa tuntuva kipu on kevyttä

Varsinaiset synnytyksen alkamisesta kertovat supistukset tunnistaa siitä, että supistustuntemukset tulevat tiheämmin ja säännöllisemmin ja alkavat muuttua kivuliaammiksi. Kipu on polttavaa ja tylppää ja saattaa muistuttaa voimakasta kuukautiskipua. Avautumisvaiheen aikainen kipu tuntuu usein risti- ja alaselässä, lantion seudulla ja vatsalla, joillakin myös kyljissä ja reisissä. Varsinaiset supistukset tunnistaa parhaiten seuraavista merkeistä:

  • Supistukset alkavat yleensä vähitellen alaselän tai vatsan alueelta
  • Supistukset voimistuvat pikkuhiljaa
  • Supistukset jatkuvat, vaikka äiti vaihtaa asentoa, liikkuu tai käy lepäämään
  • Supistukset tihenevät ja kestävät noin puolesta minuutista minuuttiin

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.