Mikä on limatulppa? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on limatulppa?

Mikä on limatulppa?

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2021

Limatulppa on kohdun seinämistä irtoavan liman muodostama klöntti, joka suojaa kohdunsuuta raskauden aikana. Kohdunkaulan sitkeän liman irtoaminen antaa viitteitä synnytyksen lähestymisestä, mutta limatulpan irtoaminen ei kuitenkaan käynnistä synnytystä, ja irtoamisesta voi kulua tunteja, päiviä tai jopa viikkoja synnytykseen.

Mikä limatulppa on ja mikä sen tehtävä on?

Raskauden loppuvaiheessa kohdunkaulan kudos pehmenee ja kohdunkaula löystyy ja avautuu kehon valmistautuessa synnytykseen. Tällöin kohdunkaulan seinämistä irtoaa limaa, joka poistuu emättimen kautta. Tämä niin kutsuttu limatulppa voi olla kirkas, valkea, kellertävä ja joskus jopa vihertävä, ja on normaalia, että siinä on mukana pieniä määriä kirkasta verta, punertavia verijuovia tai rusehtavia raitoja.

Vedestä, proteiineista, entsyymeistä ja immunoglobuliineista muodostuva limatulppa syntyy jo raskauden ensimmäisten viikkojen aikana ja toimii ikään kuin tulppana kohdunkaulalla erottaen kohdun emättimestä. Se pysyttelee kohdun puoleisessa osassa suurimman osan raskaudesta. Limatulppa toimii suojaavana kilpenä suojellen kohtua ja sikiötä bakteereilta, sieniltä ja muilta mahdollisesti tulehdusta aiheuttavilta mikrobeilta.

Milloin limatulppa irtoaa?

Limatulppa on sekä kohdun että vauvan suojana

Limatulpan nimi on harhaanjohtava, sillä tämä kohdunkaulasta irtoava erite ei muodosta varsinaista korkkimaista tulppaa, joka estää lasta syntymästä tai jonka irtoaminen käynnistää synnytyksen välittömästi. Limatulpan irtoaminen on merkki siitä, että synnytys lähestyy. Monilla irtoaminen tapahtuu synnytystä enteilevien kipujen alkaessa, mutta toisilla se irtoaa jopa kaksi viikkoa ennen lapsen syntymää, mikä on kuitenkin harvinaisempi tilanne.

Koska limatulpan irtoaminen ei välttämättä tarkoita, että synnytys on käynnissä tai käynnistymässä, sen irtoamisen vuoksi ei tarvitse hakeutua synnytyssairaalaan, mikäli muita synnytyksen alkamiseen viittavia oireita ei vielä ole. Jos limatulppa irtoaa ennen 34. raskausviikkoa, on tärkeää ottaa yhteyttä kätilöön tai lääkäriin, sillä tämä voi olla merkki synnytyksen alkamisesta tai kohdunkaulan ongelmasta. Myös tilanteessa, jossa limatulppa irtoaa ennen 36. raskausviikkoa, on syytä soittaa kätilölle, joka osaa neuvoa, aiheuttaako tilanne toimia.

Limatulpasta saattaa irrota osa, mutta koska limaa erittyy koko ajan lisää, limatulppa rakentuu uudelleen muutamassa päivässä. Limatulpan irtoamisen jälkeen ei suositella luonnonvesissä uimista, mutta muuten odottava äiti voi yleensä jatkaa täysin normaalia elämää.

Huomaavatko kaikki limatulpan irtoamisen?

Toisilla limatulppa irtoaa isompana klönttinä, jolloin sen irtoaminen on helpommin huomattavissa. Osa naisista ei huomaa limatulpan irtoamista lainkaan, etenkään, jos tulppa irtoaa vähitellen limaisena vuotona. Tämän tyyppinen vuoto on helppo sekoittaa raskauden aikana tavalliseen valkovuotoon.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.