Synnytyksen ilo - synnytys ei ole pelkkää kipua - Äitiyden Ihme
 

Synnytyksen ilo - synnytys ei ole pelkkää kipua

Synnytyksen ilo - synnytys ei ole pelkkää kipua
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Synnytys ei ole pelkkää kipua, sillä synnytyksen mukana saapuu kauan odotettu lahja, jota varten olet valmistautunut jo pitkään – ehkäpä koko elämäsi ajan. Synnytyksen ilo tarkoittaa uuden pienokaisen vastaanottamista maailmaan.

Synnytyksen ilo ei välttämättä tarkoita sitä, että kaikki synnytyksen aiheuttama kipu pyyhkiytyisi pois uuden, äitiyden tuoman tunteen avulla. Se suunnaton tyytyväisyyden ja onnellisuuden tunne, jonka koet toivottaessasi lapsesi tervetulleeksi maailmaan, on syvempi kuin mikään muu tunne.

Synnytys on tunteiden yhteentörmäys

Synnytyksen ilo on tunne, jota ei voi verrata mihinkään muuhun elämässä koettavaan tunteeseen tai tapahtumaan.

Harva tunne maailmassa on suurempi kuin synnytyksen aiheuttama tunne. Ei minkään palkinnon saaminen, huippuarvosanoin valmistuminen tai elämänsä rakkauden kanssa avioituminen aiheuta syvällisempää ja kokonaisvaltaisempaa tunnetta kuin oman lapsen syntyminen.

Mutta ennen kuin saat kokea tuon taianomaisen ja syvän tunteen saattaessasi omaa lihaasi ja vertasi olevan pienen ihmisolennon maailmaan, joudut käymään läpi kovan taistelun – saatat kärsiä jopa tunteja kivuliaista supistuksista, jolloin aika vaikuttaa pysähtyneen, ja helpotus tuntuu niin kovin kaukaiselta ajatukselta.

Synnytys aiheuttaa säälimättömän tunteiden yhteentörmäyksen. Synnytyksen aiheuttama ilo ja kipu kulkevat käsi kädessä. 

Raskausaika

Onko kipu kaiken sen arvoista?

Jos synnytys ei olisi täynnä sitä kaikkea huolta, rauhattomuutta ja kipua, olisiko ensimmäinen kohtaaminen vauvan kanssa niin merkityksellinen? Ehkäpä ei. 

Kaikkein mieleenpainuvimmat muistot syntyvät usein tilanteista, joissa meidät laitetaan äärirajoillemme – tapahtui se sitten onnellisessa, surullisessa tai kivuliaassa kontekstissa.

Kukaan ei muista helppoja aikoja, sillä aivomme yksinkertaisesti vaalivat niitä oikeasti merkityksellisiä hetkiä ja tapahtumia, jotka jättävät meihin syvät jäljet.

Jos näin on, ehkäpä lapsen syntyminen ei olisi yhtä erityistä, jos synnyttäminen olisi liian helppoa ja kivutonta. Ehkä lapsemme saapuisivat maailmaan ilman sen kummempia juhlallisuuksia.

Synnytystä on syytä juhlia

Synnytys, eli juuri se hetki, kun naisen raskausaika päättyy ja uusi elämä alkaa, on ilon aikaa – sellaisen ilon, jota ei ennalta pysty kuvittelemaankaan. 

Synnytyksen alkaessa ympärilläsi pyörii sairaalan henkilökuntaa, joka valmistelee lääkkeiden annostelua ja mahdollisia toimenpiteitä. Tähän kaikkeen tuleva äiti on valmistanut itseään edelliset 40 viikkoa.

Lapsen syntymän hetki vaatii pitkiä hermoja, se voi olla täynnä epätoivon tunnetta, mutta myös hurmostilaa. Tämä hetki jaetaan äidin ja hänen kumppaninsa kesken.

Lähes aina äiti on ensimmäinen, joka saa vastasyntyneen syliinsä, ja isä odottaa hetken vuoroaan. Niin vanhemmat itse, kuin sydän kurkussa pienokaisen tapaamista odottavat läheisetkin, odottavat malttamattomina lääkärin tai kätilön sanoja: “Kaunis pieni poika, 3,5 kiloa! Kaikki hyvin.”

Nämä muutamat ihanat ja tärkeät sanat vapauttavat kuulijoissa tunteiden tulvan. Vauvan isää taputetaan selkään, isovanhemmat juhlivat enojen ja tätien kanssa. He kaikki odottavat vuoroaan toivottaakseen uuden tulokkaan tervetulleeksi maailmaan.

Synnytyksen ilo on kiistaton – ja kaiken sen kivun arvoista

Synnytyksen hetki on usein pelottavaa naiselle.  Ensi kertaa synnyttyvät äidit ovat usein epävarmoja, eivätkä muiden naisten kommentit lohduta pelon hetkellä:

“Ei ole kauheampaa kipua kuin synnytyskipu.”

“Supistukseni kestivät 10 tuntia ennen kuin lapsi syntyi.”

“Pahinta oli se, kun kohdunsuuni ei avautunut tarpeeksi, joten jouduin keisarileikkaukseen.”

Vauva kapalossa

He, jotka ovat jo käyneet synnytyksen läpi, tietävät mitä odottaa. Riippuen siitä, millaisen ensisynnytyksen on kokenut, voi tulevaan synnytykseen suhtautua aikaisempaa rauhallisemmin tai pelokkaammin.

Oli sitten kyseessä ensimmäinen synnytyskerta tai ei, helposti sujunut tai monien tuntien kivulias synnytys, voivat kaikki äidit yhtyä seuraavaan:

Sinä hetkenä, kun näet lapsesi ottavan ensimmäiset henkäyksensä tässä maailmassa ja itkevän ensimmäistä kertaa, keskityt vain ja ainoastaan lapseesi. Kaikki pelko ja stressi katoavat taka-alalle.

Se helpotuksen tunne, kun lapsesi on syntynyt, on jotain ennenkokematonta ja uskomatonta. Yhtäkkiä olet rentoutunut, ja annat sanoinkuvaamattoman sekoituksen yllättyneisyyttä, epäuskoa ja onnellisuutta pyyhkäistä ylitsesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.