Stressin hallinta raskauden aikana - Äitiyden Ihme
 

Stressin hallinta raskauden aikana

Stressin hallinta raskauden aikana
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Raskauden aikainen stressi on kuin pieni ötökkä, joka pääsee pään sisään ilman varoitusta. Et tiedä, mistä se ilmestyi, miksi se valitsi sinut tai milloin se poistuu. Kuitenkin tunnet ja kuulet sen jatkuvasti ja tiedät sen olevan siellä kiusaamassa sinua. Stressin hallinta raskauden aikana voi olla hyvin vaikeaa.

Liian vähän nukkuminen, masentuneisuus päivän aikana ja huonosti syöminen ovat vain muutamia liiallisen stressin aiheuttamia oireita. On selvää, että äidin tuntema stressi voi vaikuttaa myös sikiöön. Tutkimuksissa odottavan äidin stressi on yhdistetty muun muassa vauvan alhaiseen syntymäpainoon, keskenmenoon, ennenaikaiseen synnytykseen ja erilaisiin raskauden, synnytyksen ja synnytyksen jälkeisen ajan häiriöihin.

Mikä aiheuttaa stressiä raskauden aikana?

Aivan kuten muulloinkin, myös raskauden aikana moni asia voi aiheuttaa stressiä. Yleisimmin stressi liittyy kuitenkin jollain tapaa itse raskauteen.

Muun muassa seuraavat asiat voivat aiheuttaa stressiä:

  • Liiallinen huolehtiminen jokaisesta raskauteen liittyvästä yksityiskohdasta, olipa kyse sitten lääkärintarkastuksista, mahdollisista komplikaatioista, sikiön kehityksestä, synnytyksestä, kehon läpikäymistä muutoksista tai mistä muusta tahansa.
  • Vähäinen tuki. Myös yksinäisyys ja tukena olevien läheisten puuttuminen voi aiheuttaa huolta ja stressiä.
  • Mikä tahansa traumaattinen kokemus raskauden aikana. Kyse voi olla esimerkiksi läheisen kuolemasta, onnettomuudesta tai luonnonkatastrofin uhasta.
Stressin hallinta raskauden aikana
  • Huoli taloudellisesta tilanteesta. Sen lisäksi, että lapsi tietysti lisää talouden kuluja, ainakin äidin tulot yleensä putoavat väliaikaisesti lapsen syntymän jälkeen.
  • Työpaineet. Monet odottavat äidit työskentelevät aivan raskauden loppumetreille saakka. Työ itsessän voi luonnollisesti aiheuttaa stressiä, mutta samoin voi tehdä se, että kokee, ettei pysty suoriutumaan työstään täysipainoisesti.
  • Puolison torjumaksi tuleminen tai vähäinen seksuaalinen aktiivisuus. Monen naisen sukupuolivietti pysyy ennallaan myös raskauden aikana, mutta erilaiset ongelmat seksin harrastamisessa voivat aiheuttaa stressiä.

Stressin hallinta raskauden aikana

Älä murehdi liikaa

Jos lääkäri ja neuvolan hoitaja ovat vakuuttaneet raskauden etenevän toivotunlaisesti, älä turhaan huolehdi. Yritä olla ajattelematta sikiön kehitysongelmia, ennenaikaista synnytystä, synnytyksen jälkeistä masennusta, raskausdiabetesta ja muita mahdollisia komplikaatioita. Liika huolehtiminen ja stressaaminen ei auta tai muuta tilannetta miksikään.

Etsi tapoja helpottaa raskauden aikaisia oireita

Esimerkiksi närästys, jalkojen turvotus ja selkäkipu ovat monelle raskaana olevalle naiselle tuttuja vaivoja. Nykyään on tarjolla valtava määrä lääketieteellisiä hoitoja ja muita apukeinoja erilaisten oireiden lievittämiseksi, ja niitä kannattaa hyödyntää sen sijaan, että kärsisi turhaan kivuista ja epämukavuudesta.

Pidä itsesi tarpeeksi kiireisenä

Tunteaksesi olosi mahdollisimman hyväksi sekä fyysisesti että henkisesti, yritä pysyä mahdollisimman aktiivisena – tietysti aina kehoasi kuunnellen. Kävele, harrasta liikuntaa, opettele uusi taito, lue ja niin edelleen. Uppoudu aktiviteetteihin, jotka tarjoavat uusia kokemuksia, äläkä jää toimettomaksi.

Stressin hallinta raskauden aikana

Pyydä apua läheisiltäsi

Perheesi ja ystäväsi saattavat osata tarjota ratkaisuja stressin lievittämiseksi ja rauhallisuuden ja harmonian palauttamiseksi elämääsi. Jos olet stressaantunut tai ahdistunut, vietä aikaa itsellesi rakkaiden ihmisten kanssa ja puhu tunteistasi ja kuuntele heidän mielipiteitään. Usein lohduttavimmat sanat tulevat heiltä, jotka tuntevat meidät parhaiten. Lisäksi voit aina hakea vertaistukea raskauden ja synnytyksen läpikäyneiltä naisilta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.