Kuinka raskaus muuttaa naisen aivoja? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka raskaus muuttaa naisen aivoja?

Kuinka raskaus muuttaa naisen aivoja?

Viimeisin päivitys: 28 toukokuuta, 2019

Se muutos, joka naisen kehossa tapahtuu raskauden aikana, on osittain silmin nähtävissä, mutta fyysisten muutosten lisäksi raskaus muuttaa naisen aivoja. Jatka lukemista ja selvitä, mitä raskaana olevan naisen aivoissa tapahtuu.

Painonnousu, pahoinvointi, selkäkivut. Ne monet rasittavat hormonaaliset muutokset, jotka saavat mielialan heittelemään. Nämä ovat hyvin tunnettuja raskauden aikaisia ongelmia, mutta eivät suinkaan ainoita naisen läpikäymiä muutoksia. Kaikki muutokset eivät ole negatiivisia, sillä osa niistä auttaa naista huolehtimaan vauvasta paremmin. Äidinvaisto alkaa myös toimia jo ennen vauvan syntymää.

Kuinka raskaus muuttaa naisen aivoja?

Tiede on osoittanut, että naisen aivojen harmaa aine vähentyy raskauden aikana. Tätä ainetta on kaikkialla aivoissa, aivorungossa ja selkäytimessä, ja se vastaa tiedon käsittelemisestä. Harmaan aineen määrä ihmisen aivoissa liittyy yleisesti ottaen älykkyyteen.

Yllättävää kyllä, harmaan aineen väheneminen on huomattavinta empatiasta vastaavilla aivojen alueilla. Tällä alueella neuronien menettäminen juuri silloin, kun naisen tulisi ymmärtää sikiön tuntemuksia, tuntuu hyvin kummalliselta uutiselta.

Tutkijoiden mukaan tämä vähentyminen neuronien yhteyksissä aivojen empatiakeskuksessa tapahtuu siksi, että aivoista tulee paljon tehokkaammat kyseisessä tehtävässä. Tämä tarkoittaa, että harmaan aineen menettäminen ei välttämättä tarkoita sitä, että naisen kyvyt vähenevät.

Toinen suuri muutos aivoissa raskauden aikana liittyy ympäristön havaitsemiseen. Raskaana oleva nainen on paljon kyvykkäämpi aistimaan vaaran läheisyyden. Tämä kyky säilyy jopa kaksi vuotta lapsen syntymän jälkeen. Olemassa on siis selkeitä neurotieteellistä todistetta siitä äidinvaistosta, joka niin usein pelastaa tilanteen.

Kuinka raskaus muuttaa naisen aivoja?

Sivuvaikutukset

Äidin aivot uhraavat tietyn määrän järkevää ajatteluaan, jotta äidinvaistoilla on mahdollista voimistua, ja näin raskaus heikentää tiettyjä kykyjä, mutta parantaa toisia.

Tässä on muutamia esimerkkejä siitä, kuinka raskaus muuttaa naisen aivoja:

  • Muisti: Moni tuleva äiti sanoo unohtelevansa asioista, vaikka näin ei olisi aiemmin tapahtunut. Muutokset aivojen harmaassa aineessa voivat selittää tämän ilmiön.
  • Stressi: Raskaana oleva nainen kokee vähemmän stressiä, mikä on paljolti oksitosiinin ansiota. Tämän vuoksi äiti pystyy selviytymään kaaoksesta ja unettomista öistä paremmin kuin normaalisti.
  • Sosiaaliset taidot: Oletko huomannut, että odottava äiti vaikuttaa ajatusten lukijalta? Tämä johtuu paljolti siitä, että raskaana olevan naisen aivot valmistautuvat tulkitsemaan eleitä. Tämä on järkevää; vauva ei osaa puhua, joten eleiden tulkitsemisen taito on äärimmäisen tärkeä lapsen ensimmäisinä elinvuosina. Siitä on tietysti hyötyä muillakin elämän osa-alueilla.
  • Rohkeus: Nainen on hieman normaalia rohkeampi sekä ennen että jälkeen synnytyksen, jotta hän sietää synnytyksen sekä mahdolliset riskit pienelle elämälle.

Entä sitten isän aivot?

Eräs tutkimus tarkasteli ryhmää, jossa oli noin 20 miestä ja naista, joista osalla oli lapsia sillä hetkellä tai tulossa ja osa oli lapsettomia. Magneettikuvausta käyttäen tutkijat havaitsivat muutoksia äitien aivojen harmaassa aineessa, mutta eivät isien.

Tämä tutkimus ei kuitenkaan tarkastellut isiä, jotka hoitavat suurimman osan lastenhoidosta. Eräiden teorioiden isän ollessa pienen lapsen pääasiallinen hoitaja, hänen aivonsa kokevat muutoksia, jotka vahvistavat tiettyjä kykyjä. Nämä muutokset liittyvät oksitosiinin tuotantoon.

Kyseinen hormoni on avaintekijä imetyksessä, mutta myös miehen keho pystyy tuottamaan sitä. Oksitosiini edistää parempaa ymmärrystä vauvan tarpeista ja tunteista.

Kuinka raskaus muuttaa naisen aivoja?

Mistä naisen aivojen muutokset johtuvat?

Kuten lähes kaikki muukin raskauteen liittyvä, myös tämä muutos liittyy selvästi hormoneihin. Hormonaaliset mullistukset raskaana olevan naisen kehossa vaikuttavat siis aivoihinkin.

On tärkeää muistaa, että nämä ovat positiivisia muutoksia. Raskauden havaittavissa olevat muutokset aivoihin ovat tieteellinen todiste äidin ja lapsen välisestä erityisestä siteestä. Äidin vaisto suojella vauvaansa on siis selvä aivoissakin.

Seuraavan kerran kun huomaat äidin, jolla tuntuu olevan taianomaisia kykyä lapsensa suhteen, tiedät paremmin, mistä nämä taidot johtuvat. Kaiken takana ovat siis aivot – tuo mahtava elin, joka mukautuu jokaiseen ihmisen elämän erilaiseen vaiheeseen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.