Raskauden aikainen herpes - Äitiyden Ihme
 

Raskauden aikainen herpes

Raskauden aikainen herpes

Viimeisin päivitys: 30 kesäkuuta, 2021

Herpesvirukset aiheuttavat erilaisia infektioita, joista yleisimpiä ja tunnetuimpia ovat huuliherpes, sukuelinherpes ja vesirokko. Kahta ensin mainittua aiheuttaa herpes simplex -virus. Herpesvirusten aiheuttamat taudit ovat kohtalaisen yleisiä, joten on ymmärrettävää, että raskauden aikainen herpes huolestuttaa monia odottavia äitejä, jotka pelkäävät viruksen tarttuvan lapseen raskauden tai synnytyksen aikana.

Mitä herpesvirukset ovat?

Herpesvirukset on virusheimo, johon kuuluvat useat DNA:ta sisältävät herpesvirukset. Moni tuntee herpesviruksen lähinnä kasvojen alueella viihtyvästä huuliherpeksestä, mutta ihmisten herpesviruksia on kuitenkin lukuisia. Kaikille niille on yhteistä, että ne jäävät ensi-infektion jälkeen pysyvästi isännän elimistöön. Yleensä ne ovat piileviä, mutta aktivoituvat aika ajoin aiheuttaen oireiltaan vaihtelevia tauteja.

Huuliherpeksen lisäksi tutuimpia herpesvirusten aiheuttamia tauteja ovat sukuelinherpes ja vesirokko sekä vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu. Huuli- ja sukuelinherpestä aiheuttaa herpes simplex -virus, jota esiintyy kahta tyyppiä, HSV-1 ja HSV-2. Näistä ensimmäinen aiheuttaa infektion yleensä kasvoissa ja jälkimmäinen sukuelimissä ja pakaroissa. Huuliherpes voi kuitenkin päätyä myös genitaalialueelle ja toisinpäin. Ykkös- ja kakkostyypin virukset sekoittuvat, kun suuseksi kuljettaa ykköstyyppiä myös genitaalialueelle.

Huuliherpes

Huuliherpes eli yskänrokko on siis yleensä HSV-1-tyyppisen herpes simplex -viruksen aiheuttama infektio. Jopa noin 90 % aikuisista on saanut huuliherpestartunnan, mutta suurella osalla herpes ei oireile lainkaan. Virus jää kuitenkin elimistöön pysyvästi, ja herpes voi uusiutua vaihtelevien aikojen kuluttua. Joillakin näkyvää herpestä ei ole koskaan, joillakin taas oireita esiintyy hyvin usein. Esimerkiksi flunssa tai stressi voivat laukaista oireet.

Ensimmäiset oireet ovat yleensä huulien ja suun limakalvojen punoitus, kutina ja pistely, minkä jälkeen huuleen puhkeaa kirkkaita rakkuloita, jotka muuttuvat ensin kellertäviksi ja muutaman päivän kuluessa vetistäviksi ruviksi. Ruvet irtoavat yleensä 1-2 viikon kuluessa. Suun alueen lisäksi huuliherpes voi ilmestyä myös sieraimeen tai muualle kasvoihin.

Raskauden aikainen herpes

Sukuelinherpes

Genitaaliherpes eli sukuelinherpes on yleensä HSV-2-tyyppisen herpes simplex -viruksen aiheuttama infektio, mutta kuten yllä jo mainittiin, ykkös- ja kakkostyypin virukset sekoittuvat toisinaan, kun suuseksi kuljettaa ykköstyyppiä genitaalialueelle. Sukuelinherpes on tavallisin sukupuolielinten haavaumien aiheuttaja. Noin 20 % suomalaisista on saanut HSV-2-tartunnan, mutta vain pieni osa tartunnan saaneista oireilee.

Ensimmäiset oireet, eli kirvely ja kutina, ilmestyvät yleensä 4-14 päivää tartunnan jälkeen. Tämän jälkeen genitaalialueelle nousee rakkuloita, jotka kehittyvät haavoiksi ja lopulta ruviksi. Henkilön ensimmäiseen herpestulehdukseen voi liittyä virtsaamisvaikeuksia ja yleisoireita, kuten kuumeilua, päänsärkyä ja lihassärkyä. Oireet kestävät 2-3 viikkoa.

Miten raskauden aikainen herpes vaikuttaa vauvaan?

Synnytyksen aikainen genitaalialueen herpes voi tarttua vauvaan synnytyskanavasta, joten äidin on tärkeää kertoa sairaalan henkilökunnalle tartunnastaan. Ensimmäistä herpestulehdustaan sairastavien naisten lapsista noin 30-50 % saa tartunnan, mutta uusintainfektiosta kärsivien lapsista vain 0-5 % sairastuu. Tämä johtuu siitä, että uusintatulehduksen yhteydessä virusmäärä on matala ja äidin vasta-aineet suojaavat sikiötä tartunnalta.

Jos odottava äiti saa genitaaliherpestartunnan ensimmäistä kertaa raskauden aikana, sitä hoidetaan asikloviirilla. Mikäli viimeisen raskauskolmanneksen aikana esiintyy useampia uusintatulehduksia, aloitetaan asikloviirilääkitys raskausviikoilla 36–38 ja sitä jatketaan synnytykseen saakka.

Sen lisäksi, että vauva voi saada herpeksen äidin synnytyskanavasta, herpe­sin­fektio voi ol­la myös kohdun­si­säinen, joskin nämä tapaukset ovat harvinaisia. Virus tarttuu toden­nä­köi­semmin is­tukan kaut­ta, kun ensi­tar­tunta on saa­tu en­nen ras­kauden puoli­väliä. Si­kiön sukue­lin­her­pes­tar­tun­ta altistaa kohtu­kuo­lemalle, kesken­menolle, ennenaikaiselle synnytykselle, sikiön kasvun hidastumalle ja erilaisille epä­muo­dos­tumille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Straface, Gianluca & Selmin, Alessia & Zanardo, Vincenzo & Santis, Marco & Ercoli, Alfredo & Scambia, Giovanni. (2012). Herpes Simplex Virus Infection in Pregnancy. Infectious diseases in obstetrics and gynecology. 2012. 385697. 10.1155/2012/385697.
  • Straface, Gianluca et al. “Herpes simplex virus infection in pregnancy”Infectious diseases in obstetrics and gynecology vol. 2012 (2012): 385697.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.