Mikä on prodromaalinen synnytys? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on prodromaalinen synnytys?

Mikä on prodromaalinen synnytys?

Viimeisin päivitys: 29 toukokuuta, 2021

Prodromaalinen synnytys on kohtalaisen harvoin käytetty termi, jolla kuvataan ensimmäisiä supistuksia, jotka enteilevät synnytyksen lähestymistä. Prodromaalisella viitataan niihin esioireisiin, jotka valmistavat kehoa varsinaista synnytystä varten. Tulevan äidin oireet voivat kestää vain tunteja tai jopa päiviä.

Mikä on prodromaalinen synnytys?

Prodromaalisen synnytyksen tarkoituksena on kypsyttää kohdunkaulaa ja valmistaa sitä varsinaista synnytystä varten. Tässä vaiheessa vauva asettuu pää synnytyskanavaa kohden ja painaa kohdunkaulaa alaspäin, pehmentäen ja lyhentäen sitä. Kypsä kohdunkaula tuntuu pehmeältä, ja kätilön tai synnytyslääkärin on helppo tunnistaa se käsin koskettamalla. Mitä kypsempi kohdunkaula on, sitä nopeampi varsinainen avautumisvaihe tulee olemaan.

Raskauden puolivälistä alkaen odottava äiti alkaa tuntea kohdun välillä kovettuvan. Näitä normaaleja raskauteen kuuluvia supistustuntemuksia kutsutaan Braxton Hicks – tai harjoitussupistuksiksi. Ne ovat täysin normaaleja, eivätkä ne vielä ole merkki synnytyksen käynnistymisestä. Niiden tarkoituksena on harjoittaa kohtua tulevaa synnytystä varten.

Siinä missä toiset naiset eivät tunne lainkaan harjoitussupistuksia ennen synnytyksen käynnistymistä, toiset kärsivät supistuksista jatkuvasti. Harjoitussupistukset eivät yleensä ole erityisen kivuliaita, mutta harvoissa tapauksissa ne aiheuttavat hyvin epämukavan olon. Braxton Hicks -supistuksista poiketen prodromaalinen synnytys aiheuttaa selkeää epämukavuutta ja jopa kipua.

Mikä on prodromaalinen synnytys?

Mistä prodromaalisen synnytyksen tunnistaa?

Prodromaaliseen synnytykseen kuuluvat epäsäännölliset supistukset, jotka eivät noudata selkeää kaavaa säännöllisyydessä tai voimakkuudessa. Prodromaalisen synnytyksen oireet määritellään monien eri tekijöiden avulla. Niihin vaikuttavat vauvan asento, äidin fyysinen tila sekä äidin kipukynnys. Epämukavuutta kuvataan usein samanlaiseksi kuin kuukautiskivun tai munuaiskivien aiheuttamaa epämukavuuden tunnetta. Toinen tärkeä huomioon otettava seikka on, että oireet voivat vaihdella synnytyksestä toiseen. Prodromaalinen synnytys on erilainen kokemus ensisynnyttäville kuin toista tai kolmatta kertaa synnyttäville.

Prodromaaliset supistukset voivat vaihdella voimakkuudeltaan ja tyypiltään samankin raskauden sisällä. Välillä supistukset voivat jäädä täysin huomaamatta, kun taas toisinaan ne aiheuttavat kovaakin kipua. Ne kestävät yleensä 15-45 sekuntia kerrallaan, mutta joissain tapauksissa jopa minuutin. Prodromaalinen synnytys ajoittuu yleensä iltaan tai yöaikaan, kun stressiä vähentävä ja rauhoittava oksitosiinihormoni vapautuu elimistöön.

Tärkeintä on seurata, noudattavatko supistukset säännöllistä kaavaa. Se, että supistukset muuttuvat säännöllisiksi, on selvä merkki synnytyksen käynnistymisestä. Viimeistään siinä vaiheessa, kun varsinaiset synnytyssupistukset ilmenevät 4-5 minuutin välein, on aika lähteä sairaalaan.

Mikä on prodromaalinen synnytys?

Miten prodromaalisen synnytyksen aikana kannattaa toimia?

Prodromaalinen synnytys ei siis vielä ole syy lähteä synnytyssairaalaan. Etenkin ensisynnyttäjien voi olla vaikea erottaa prodromaaliset supistukset ja varsinaiset synnytyssupistukset toisistaan. Mikäli supistukset ovat epäsäännölliset ja niiden voimakkuus vaihtelee, ei kyse ole varsinaisista supistuksista, eikä synnytys ole vielä alkanut.

Varsinaiset synnytyssupistukset ilmenevät yleensä tasaisin väliajoin ja tihenevään tahtiin. Ne ovat tasaisen kivuliaita tai niiden kivuliaisuus voimistuu asteittain. Lisäksi ne voivat aiheuttaa limatulpan irtoamisen tai lapsiveden puhkeamisen.

Prodromaalista synnytystä silmällä pitäen kannattaa harjoitella etukäteen erilaisia hengitystekniikoita. Samat tekniikat voivat helpottaa oloa myös synnytyksen aikana. Heikon supistuksen aikana voi hyödyntää vatsahengitystä, joka rentouttaa kehoa ja mieltä. Voimakkaampien supistusten kohdalla kivunhallintaan toimii paremmin rintahengitys. Siinä ilmaa vedetään sisään nenän kautta niin, että rintakehä nousee. Sen jälkeen hengitetään ulos suun kautta.

Mikä on prodromaalinen synnytys?

Lepo ja nestetasapainosta huolehtiminen

Prodromaalinen synnytys on epäsäännöllinen prosessi, joten odottavan äidin kannattaa pyrkiä käyttämään supistuksettomat ajat hyväkseen lepäämällä, jolloin keho ehtii palautua ja latautua. Osa odottavista äideistä haluaa levätä myös supistusten aikana, kun taas toiset mieluummin liikkuvat tai venyttelevät. Päätös riippuu täysin äidin omista mieltymyksistä sekä hänen tuntemastaan epämukavuudesta ja väsymyksestä.

Toisinaan raskaana oleva nainen menettää ruokahalunsa prodromaalisen synnytyksen aiheuttaman epämukavuuden vuoksi. Vaihe voi kestää tuntikausia tai jopa päiviä, mutta se, että odottava äiti ei halua syödä, ei yleensä ole ongelma. Hänen on kuitenkin huolehdittava elimistönsä nestetasapainosta juomalla tarpeeksi nesteitä. Jos äidin ruokahalu on tallella, hänen kannattaa nauttia kevyitä aterioita, sillä liian raskaat ruoat voivat lisätä hänen jo entuudestaan kokemaa fyysistä epämukavuutta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.