Mistä tietää, että synnytys on alkamassa?

30.12.2019

Etenkin moni ensimmäistä kertaa äidiksi tuleva miettii ja murehtii, mistä hän tietää varmuudella, että synnytys on alkanut tai alkanut. Kuinka voi olla varma, että vatsan alueella tuntuvat tuntemukset todella ovat varsinaisia supistuksia, eivätkä harjoitussupistuksia?

Moni odottava äiti kärsii lasketun ajan lähestyessä niin kutsutuista Braxton-Hicks-supistuksista kohdun supistellessa kasvunsa, venymisensä ja synnytykseen valmistautumisensa vuoksi. Tällaiset harjoitussupistukset ovat täysin normaaleja, mutta eivät vielä kerro synnytyksen alkamisesta. Ne voivat kuitenkin saada naisen hämmentymään ja jatkuvaan valppaustilaan.

Tänään annamme muutamia vinkkejä siihen, kuinka tunnistaa, että synnytys on alkamassa tai jo alkanut. Nämä raskauden loppuvaiheen ilmiöt antavat viitteitä synnytyksen alkamisesta, minkä lisäksi kerromme myös niistä merkeistä, joista voidaan päätellä, että synnytykseen on vielä jonkin verran aikaa.

Mistä tietää, että synnytys on alkamassa?

Raskauden viimeisessä vaiheessa äidin keho valmistautuu lapsen synnytykseen. Synnytystä ennakoivat oireet alkavat yleensä muutamia viikkoja ennen synnytystä. Selkävaivat voivat pahentua, painon tunne lantiossa lisääntyä ja käveleminen voi käydä vaikeaksi. Valkovuoto on yleensä runsaampaa ja virtsaamisen tarve lisääntyy.

Alla listaamme muita yleisiä merkkejä siitä, että synnytys on alkamassa.

Limatulpan irtoaminen

Raskauden ollessa lopuillaan, kohdunkaulan kudos pehmenee, mikä saa kanavan löystymään ja avautumaan. Tällöin kohdunkaulan seinämistä irtautuu limaa, joka poistuu emättimen kautta. Tämä limatulppa voi olla kirkas, valkea, kellertävä ja joskus jopa vihertävä. On normaalia, että siinä on pieniä määriä kirkasta verta, punertavia verijuovia tai rusehtavia raitoja.

On tärkeä ymmärtää, että vaikka kohdunkaulasta poistuvaa eritettä kutsutaankin limatulpaksi, kyseessä ei ole korkkimainen tulppa, joka estää lasta syntymästä, tai jonka irtoaminen käynnistäisi synnytyksen välittömästi. Kohdunkaulan sitkeän liman irtoaminen antaa viitteitä siitä, että lapsi syntyy päivien tai viikkojen päästä.

Mistä tietää, että synnytys on alkamassa?

Lapsiveden meneminen

Lapsivesi eli sikiövesi on nestettä, joka sisältää tärkeitä sikiötä suojaavia aineita, kuten valkuaisaineita sekä rasva- ja aminohappoja. Lapsivesi suojaa sikiötä ulkoisilta uhilta, auttaa kehittämään vauvan keuhkoja ja ruoansulatusjärjestelmää ja auttaa lasta liikkumaan äidin mahassa.

Lapsiveden meno voi tapahtua missä vaiheessa synnytystä tahansa, eikä lapsivettä voi pidätellä. Synnytys voi käynnistyä lapsiveden menolla ennen supistusten alkamista tai vesi voi mennä vasta synnytyssalissa. Tutkimusten mukaan lapsivesi menee vain 10 prosentilla naisista ennen supistusten alkua.

Supistukset

On tavallista, että raskauden aikana esiintyy kivuttomia ja epäsäännöllisiä kohdun supistuksia, jotka eivät kuitenkaan vielä kerro synnytyksen alkamisesta. Raskauden viimemetreillä supistukset saattavat lyhentää kohdunkaulaa ja avata hieman kohdunsuuta.

Jos synnytys käynnistyy supistuksilla, odottavan äidin voi olla vaikea arvioida, milloin on oikea aika lähteä synnytyslaitokselle. Yleissääntö on, että supistusten tulee olla voimistuvia ja säännöllisiä – eli alle 10 minuutin välein tapahtuvia – ja niiden on täytynyt jatkua vähintään kaksi tuntia.

Kohdunkaulan avautuminen

Synnytys jaetaan avautumisvaiheeseen, ponnistusvaiheeseen ja jälkeisten poistumiseen. Avautumisvaihe alkaa säännöllisten kohdunsuuta avaavien supistusten alkaessa ja päättyy kohdunsuun avauduttua täysin auki. Tämän vaiheen aikana kohdunkaula pehmenee ja häviää ja vauvan tarjoutuva osa laskeutuu äidin lantion pohjalle.

Kyseessä on synnytyksen pisin vaihe, joka voi kestää tuntien ajan. Ensisynnyttäjillä avautumisvaihe kestää tyypillisesti 7-14 tuntia ja muilla 6-10 tuntia.

Synnyttäjä ei tietenkään voi itse arvioida kohdunkaulan avautumisastetta, vaan kätilö tai lääkäri kertoo, kuinka pitkällä prosessissa ollaan.

Mistä harjoitussupistukset tunnistaa?

On hyvin tavallista, että tuntiessaan ensimmäistä kertaa supistuksia, odottava äiti – ja etenkin ensisynnyttäjä – pelkää lapsen syntyvän millä hetkellä hyvänsä. Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, on hyvin yleistä, että kohtu supistelee jonkun verran raskauden aikana jo kauan ennen synnytystä. 

Tällaiset harjoitussupistukset tunnistaa parhaiten seuraavista merkeistä:

  • Supistukset ovat epäsäännöllisiä.
  • Supistukset eivät voimistu, eivätkä ne toistu entistä useammin.
  • Supistukset useimmiten alkavat ja loppuvat niin, että niiden välissä on pitkiä aikoja.
  • Alavatsassa tuntuva kipu on kevyttä.

Mistä synnytyksen alkamisesta kertovat supistukset tunnistaa?

On vaikeaa selittää, miltä tuntuu kokea varsinaisia supistuksia. On monia tekijöitä, jotka vaikuttavat tähän tuntemukseen, ja näitä ovat esimerkiksi vauvan asento. Kokemus on erilainen jokaiselle naiselle.

Myös se hetki, jolloin supistus tulee, määrittää sitä, miltä naisesta tuntuu. Tämä johtuu siitä, että supistukset muuttuvat synnytyksen edetessä.

Ensinnäkin tulet huomaamaan, että vatsasi muuttuu yhä kovemmaksi. Se muuttuu kovaksi tiettyyn pisteeseen asti, ja sitten se palaa takaisin normaaliin tilaansa, ja näin käy yhä uudelleen.

Jos huomaat, että vatsasi muuttuu kovaksi, saatat myös havaita, että kohtusi seinämät muuttuvat jännittyneiksi. Tämä mahdollistaa sen, että vauvan liikkeet on helpompi tuntea.

Ensimmäiset supistukset eivät kestä kauemmin kuin puoli minuuttia, ja voi kulua useampia minuutteja ennen kuin koet uuden supistuksen.

Riippuen vauvasi asennosta, tulet tuntemaan supistusten aikaansaamaa kipua yhdellä tai toisella tavalla. Nyt selitämme, mitä eri tyyppisiä supistuksia nainen voi tuntea.

Mistä tietää, että synnytys on alkanut?

1. Voimakkaat krampit

Jos sinulla on ollut kuukautiskipuja, voit hiukan kuvitella, miltä tämä tuntuu. Krampit, jotka ilmenevät synnytyksessä supistusten aikana, ovat kuitenkin paljon voimakkaampia kuin ne, joihin olet tottunut kuukautisten aikana.

Jotkut äidit sanovat, että tämä tuntuu siltä, kuin olisi sekä kuukautiskipua että kramppaamista ja vatsakipua.

2. Kipu lantiossa ja selässä

Tämän tyyppiset supistukset ovat tavallisia äideillä, joiden vauvat ovat asettuneet selkää vasten. Toisin sanoen vauvan selkä lepää tällöin äidin selkää vasten.

Naiset, jotka kokevat näitä supistuksia, sanovat että tuntuu siltä kuin lantio etenisi venyen selästä kauemmas. Älä kuitenkaan huoli, sillä lantiosi ei irtoa – tässä on kyse vain tuntemuksesta!

3. Siedettävä kipu

Kyllä – näinkin voi käydä. Eli kipu voi olla siedettävää. Jotkut naiset pelkäävät synnytystä todella paljon siksi, että he ovat huolissaan siitä, voiko kipu olla yksinkertaisesti liikaa kestettäväksi. Kun aikaa kuluu, nainen pelkää kivun olevan yhä pahempaa.

On kuitenkin muistettava, että kun synnytys on ohitse, usein nainen sanoo, että kokems ei ollutkaan niin kauhea kuin hän oletti – kipu olikin siedettävää.

Me toivomme, että nyt antamamme tiedot auttavat sinua päättelemään, onko kyseessä synnytyksen alku vai ei. Jos sinulla on mitään kysymyksiä siinä vaiheessa, kun synnytys lähestyy, lääkärisi pystyy kyllä vastaamaan ja selittämään tarkasti, mitä kehossasi tapahtuu.