9 tapaa, joilla odottavan äidin keho muuttuu - Äitiyden Ihme
 

9 tapaa, joilla odottavan äidin keho muuttuu

9 tapaa, joilla odottavan äidin keho muuttuu

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 05 elokuuta, 2021

Moni nainen on huolissaan niistä tavoista, joilla keho muuttuu sen yhdeksän kuukauden aikana, jonka sikiö kasvaa vatsassa. Odottavan äidin keho muuttuu kuitenkin tärkeästä syystä, sillä ne ovat luonnon tapa täyttää kaikki kehittyvän uuden elämän tarpeet.

9 tapaa, joilla odottavan äidin keho muuttuu

Raskauden aikana naisen äidin keho muuttuu sopeutuakseen vauvan tarpeisiin ja valmistautuakseen synnytyksen hetkeen. Keho alkaa kerätä varantoja lapsen syntymää varten, mikä voi aiheuttaa epämukavuutta vartalon eri osissa. Seuraavaksi listaamme yhdeksän yleistä tapaa, joilla odottavan äidin keho muuttuu raskauden aikana.

1. Hormonaaliset muutokset

Raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset alkavat munasolun hedelmöittymisestä. Estrogeenin tuotannon lisääntyminen aiheuttaa monen odottavan äidin vaivana olevan aamupahoinvoinnin. Keltarauhashormoni muokkaa raskauden aikana kohtua sikiön kasvulle sopivaksi ja prolaktiini saa aikaan maidontuotannon maitorauhasista lapsen syntymän jälkeen. Istukkahormoni on vastuussa hedelmöittyneen munasolun selviytymisestä.

2. Muutokset seksuaalisessa halussa

Raskausaika on täynnä hormonaalisia muutoksia, mikä tarkoittaa, että naisen seksuaalinen halukkuus vaihtelee usein suuresti tämän yhdeksän kuukauden aikana. Libido kasvaa usein selvästi ensimmäisen ja toisen raskauskolmanneksen aikana. Raskauden aikana estrogeeni, keltarauhashormoni, kortisoli ja testosteroni vaikuttavat naisen kehon toimintaan, mikä kasvattaa seksuaalista halukkuutta ja edesauttaa kostumista ja herkkyyttä.

3. Painonnousu

Painonnousu on kaikista raskauden aikaisista muutoksista ilmiselvin. Odottavan äidin vatsa kasvaa viikko viikolta ja hänen painonsa nousee keskimäärin 12-16 kiloa. Tähän kuitenkin vaikuttavat suuresti naisen raskautta edeltävä paino sekä ruokailutottumukset ja elämäntavat yleisesti.

4. Rintojen kasvu

Yksi ensimmäisistä odottavan äidin itse huomaamista vartalon muutoksista on usein rintojen koon kasvu ja rintojen herkkyys. Muutaman raskausviikon jälkeen nännipiha tummenee. Neljännestä raskauskuukaudesta lähtien rinnat saattavat erittää pieniä määriä kolostrumia, eli ensimaitoa.

5. Muutokset ihossa

Tiettyjen hormonien, kuten estrogeenin ja keltarauhashormonin, lisääntynyt eritys aiheuttaa muutoksia myös ihossa. Koska nämä hormonit ovat vastuussa iholle väriä antavan melaniinin tuottamisesta, odottavan äidin iholle ilmestyy usein näppylöitä.

Tämän lisäksi lisääntynyt paino venyttää ihoa ja saa sen menettämään elastisuutensa. Tämä voi valitettavasti johtaa raskausarpien syntymiseen.

Raskauden aikana naisen äidin keho muuttuu sopeutuakseen vauvan tarpeisiin ja valmistautuakseen synnytyksen hetkeen.

6. Muutokset kohdussa

Kohtu alkaa venyä ja kasvaa, jotta sikiö mahtuu kasvamaan sen sisällä. Joustavuutensa ansiosta kohtu voi kasvaa 6 sentistä 33 senttimetriin. Kasvaessaan lapsi alkaa painaa äidin sisäelimiä, mikä todennäköisesti aiheuttaa äidille epämiellyttäviä tuntemuksia.

7. Muutokset ruoansulatusjärjestelmässä

Hormonien aikaansaamaan pahoinvointiin liittyy toisinaan oksentelua ja päänsärkyä. Näiden lisäksi myös ummetus kuuluu monen odottavan äidin arkeen. Kasvava sikiö painaa äidin suolistoa ja muita elimiä, mikä saattaa aiheuttaa äidille epämukavan olon etenkin ruokailun jälkeen.

8. Muutokset hiuksissa

Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana naisen hiusten kunto usein heikkenee, ja hän saattaa huomata myös jonkin verran hiustenlähtöä. Toisella ja kolmannella raskauskolmanneksella hiukset kuitenkin saavat entisen elinvoimansa takaisin ja niistä tulee kiiltävämmät ja tuuheammat. Kun on aika synnyttää, naisen hormonitasot laskevat, mikä voi saada aikaan hiusten irtoilua.

9. Muutokset jaloissa

Hormonaaliset muutokset ja verenkierrossa kiertävän nestemäärän lisääntyminen saavat aikaan turvotusta. Lantion verisuonia painavan kohdun vuoksi alaraajojen verenkierto hidastuu ja nesteenpoisto kudoksista heikkenee. Tämän vuoksi valtaosa odottavista äideistä kokee turvotusta jaloissaan – jopa siihen pisteeseen asti, että kengät eivät enää mahdu jalkaan. Myös suonikohjut ovat monen naisen kiusana.

Raskausaika on tilapäinen vaihe, joka tarkoittaa entistä suurempien elämänmuutosten alkamista. Jokaisen odottavan äidin tulisi pyrkiä nauttimaan tästä erityisestä kokemuksesta mahdollisimman paljon, samalla valmistellen itseään sekä raskauden aikaisiin että lapsen syntymän jälkeisiin muutoksiin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.