Mistä raskauden aikaiset raskausarvet johtuvat? - Äitiyden Ihme
 

Mistä raskauden aikaiset raskausarvet johtuvat?

Mistä raskauden aikaiset raskausarvet johtuvat?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Nainen käy läpi lukuisia fyysisiä ja emotionaalisia muutoksia raskauden aikana. Jotkin fyysisistä muutoksista – etenkin niiden ollessa peruuttamattomia – voivat aiheuttaa henkisiä arpia. Tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi raskauden aikaiset raskausarvet.

Vatsan alueelle, lantiolle, reisiin ja muualle kehoon syntyvät raskausarvet johtuvat ihon nopeasta venymisestä. Raskausarpien syntymisen yleisin syy on raskaus tai nopea lihominen, mutta myös nopea lihasten kasvu ja murrosiän kehitys voivat aiheuttaa näitä arpia.

Monet naiset näkevät raskausarvet osana raskautta ja äitiyttä, mutta yhtä monet tuntevat häpeää arpiensa vuoksi.

Mistä raskauden aikaiset raskausarvet johtuvat?

Raskausarvet ovat yleensä aluksi väriltään punertavia tai sinertävänpunaisia ja vaalenevat ajan kuluessa. Kokonaan arvet eivät kuitenkaan katoa. Hyvä uutinen on se, että joissain tapauksissa raskausarpien syntyminen on mahdollista estää – tai ainakin muodostuvien arpien määrään pystytään vaikuttamaan.

Raskausarvet eivät ole pilanneet kehoasi. Sinä olet tiikeri, joka on ansainnut raitansa.

– Tuntematon

Paras tapa ehkäistä raskausarpien syntymistä on pitää iho kosteutettuna erilaisten voiteiden ja riittävän vedenjuonnin avulla. Myös terveellinen, hyvälaatuisia rasvoja sisältävä, ruokavalio ja auringonoton välttäminen auttavat ihoa pysymään kimmoisana.

Ihoa voidaan myös hieroa arpien muodostumisen ehkäisemiseksi ja olemassa olevien arpien vaalentamiseksi. Jo syntyneitä arpia hoidetaan joissain tapauksissa laserhoidolla.

Mistä raskauden aikaiset raskausarvet johtuvat?

Raskausarvet syntyvät, kun tietty kehonosa kasvaa niin nopeasti, ettei iho pysy kasvuvauhdissa mukana. Suuri painonnousu raskauden aikana altistaa arville.

Raskauden aikana raskausarvet ovat yleisimpiä rinnoissa sekä vatsan alueella mahan nopean kasvun vuoksi, mutta kuten jo mainitsimme, arpia voi syntyä myös muualle kehoon, ja etenkin ihoalueille, joihin kertyy paksu rasvakudos.

Arvioiden mukaan 75-90% raskaana olevista naisista kärsii raskausarvistaGeeneillä on tärkeä rooli siinä, syntyykö odottavalle äidille arpia vai ei. Jos naisen äiti kärsi raskausarvista raskaana ollessaan, on todennäköistä, että myös nainen itse joutuu elämään arpien kanssa.

Raskausarpien väri ja määrä riippuvat myös ihon sävystä. Mitä enemmän melaniinia ihossa on, sitä joustavampi iho yleensä on. Näin ollen nainen, jolla on hyvin vaalea iho, kärsii raskausarvista todennäköisemmin kuin nainen, jolla on tummempi iho.

Vaikka on olemassa keinoja raskausarpien syntymisen ehkäisemiseen ja arpien hoitamiseen, yhdenkään tekniikan ei ole todistettu toimivan luotettavasti. Hyvä uutinen on se, että useimmissa tapauksissa arvet vaalenevat ajan myötä itsestään, joillain jopa lähes näkymättömiksi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.