Kuinka estää hiustenlähtö raskauden jälkeen? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka estää hiustenlähtö raskauden jälkeen?

Kuinka estää hiustenlähtö raskauden jälkeen?

Viimeisin päivitys: 08 syyskuuta, 2018

Tällä kertaa annamme vinkkejä, kuinka estää hiustenlähtö raskauden jälkeen.

Naisen kehossa tapahtuu monia hormonaalisia muutoksia niiden yhdeksän kuukauden aikana, jotka hän viettää raskaana. Näin tapahtuu, jotta vatsassa kasvavan vauvan tarpeet voidaan täyttää.

Raskauskuukausien ja synnytyksen aiheuttamat muutokset voivat näkyä paitsi kropassa, myös hiuksissa, ja pahimmillaan tuloksena on runsas hiustenlähtö. Epätoivoon ei kuitenkaan kannata vaipua, sillä ongelmaan on saatavilla apua.

Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana hiusten kunto heikkenee, ja saatat huomata myös jonkin verran hiustenlähtöä. Toisella ja kolmannella raskauden jaksolla hiukset kuitenkin saavat entisen elinvoimansa takaisin ja niistä tulee kiiltävämmät ja tuuheammat.

Kun on aika synnyttää, naisen hormonitasot laskevat, mikä voi saada aikaan hiusten irtoilua. Kyseinen vaiva on onneksi hoidettavissa, mutta hoidon tulee olla hyvää tulosten takaamiseksi.

Ennen kuin jaamme muutamia hyviä vinkkejä hiustenlähdön estämiseksi ja hiusten kauneuden takaamiseksi raskauden jälkeen, selvitämme syitä, jotka aiheuttavat synnytyksen jälkeistä hiustenlähtöä.

Mistä johtuu hiustenlähtö raskauden jälkeen?

On monia tekijöitä, jotka saavat aikaan hiusten irtoilua synnytyksen jälkeen. Vaikka hiustenlähtö raskauden jälkeen on normaalia, voi se kertoa myös negatiivisista asioista. Sen lisäksi, että naisen kehossa tapahtuu hormonaalista vaihtelua, hiustenlähtö voi johtua stressistä ja vakavista ravintoaineiden puutoksista.

Estrogeeni on naishormoni, joka on elintärkeä terveen raskauden kannalta. Tämä hormoni vaikuttaa muun muassa äidin hiusten kuntoon ja tekee niistä kauniimmat  ja kiiltävämmmät.

Kun kyseisen hormonin tasot laskevat synnytyksen jälkeen, hiukset ikävä kyllä menettävät elinvoimaansa. Tämä pudotus estrogeenitasossa vaikuttaa hiuksen elinkaareen.

Stressi voi vaivata äitiä vauvan syntymän jälkeen, sillä nainen joutuu tässä vaiheessa kohtaamaan monia suuria muutoksia elämässään.

Jotta tämä stressin aiheuttama hermostollinen jännite saadaan estettyä, keho lisää androgeenien, eli mieshormonien, tuotantoa. Tämä hormonaalinen häiriö aiheuttaa muutoksen hiuksen rakenteessa, ja tuloksena on lopulta hiustenlähtö.

Uupumus ja sellaisten elintärkeiden ravintoaineiden, kuten raudan, puutos  voivat myös olla syynä hiustenlähtöön synnytyksen jälkeen.

Synnytyksen aikana nainen menettää suuren määrä verta, mikä aiheuttaa vähentymistä kehon ferritiinin määrässä. Seurauksena on uupumus ja hiusten elinvoimaisuuden väheneminen.

Hiustenlähtö raskauden jälkeen

6 vinkkiä hiustenlähdön estämiseksi synnytyksen jälkeen

Ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota omaan elämäntyyliin. Seuraavassa kerromme tekijöistä, jotka ovat merkittäviä hiusten kunnon kannalta raskauden jälkeen.

1. Noudata tasapainoista ruokavaliota

Ruokavalio on yksi tärkeimmistä tekijöistä hiusten kunnon kannalta. Runsaasti hedelmiä ja kasviksia sisältävä ruokavalio – etenkin, jos näissä tuotteissa on antioksidantteja ja flavonoideja – suojaa hiusten karvatuppia ja vähentää hiusten irtoilua.

On tärkeää juoda runsaasti vettä ja muita nesteitä, jotta iho ja sitä kautta myös hiukset, pysyvät kosteutettuina.

2. Syö lisäravinteita

Sen lisäksi, että ruokavalio sisältää runsaasti hedelmiä ja kasviksia, suositellaan biotiinin tai B- ja C-vitamiinien syömistä lisäravinteiden muodossa. Lisäksi on suositeltavaa nauttia B3-, B6- ja B5-vitamiineja, sillä ne stimuloivat hiusjuuria ja vahvistavat hiuskuituja.

3. Käytä sopivaa shampoota ja hoitoainetta

Valitse shampoosi huolella ja käytä tarpeeksi hellää tuotetta, jonka
pH-arvo sopii omalle päänahallesi
.

Kun annostelet shampoota hiuksiisi suihkussa, hiero päänahkaa sen sijaan, että käyttäisit shampoota tavalliseen tapaan – näin aktivoit päänahan mikroverenkiertoa. Kannattaa käyttää myös sellaista hoitoainetta, joka sopii omalle päänahallesi.

Sen lisäksi, että nainen kokee hormonaalisia muutoksia, stressi ja vakavat ravintoaineiden puutokset voivat aiheuttaa hiustenlähtöä synnytyksen jälkeen.

4. Älä vahingoita hiuksiasi

Käytä hiustenkuivaajaa ja kihartimia tai muuta vastaavia laitteita kohtuudella. Liiallisen käytön riskinä on juurten vahingoittuminen ja hiustenlähdön lisääntyminen. Kuivaa hiuksesi etäältä – noin 20 cm:n päästä – ja vältä korkeita lämpötiloja.

Tämän lisäksi kannattaa välttää hiusvärien ja pehmennystuotteiden käyttöä etenkin ensimmäisinä synnytyksen jälkeisinä kuukausina, sillä
ne voivat heikentää hiusta.

5. Hoida hiuksiasi hellävaraisesti

Käytä tuotteita, jotka lisäävät tuuheutta ja voimistavat hiuksiasi.
Etsi kotihoitoja, jotka ravitsevat päänahkaa tehokkaasti.

Hiukset kannattaa kuivata ja kammata hellävaraisesti. Vältä rajua hieromista pyyhkeellä, jotta et vahingoita hiuksiasi. Muista, että pitkäaikainen hiuslisäkkeiden, pinnien tai hiuslenkkien käyttö voi myös aiheuttaa hiusten irtoilua.

Hiustenlähtö raskauden jälkeen

6. Hallitse stressin ja uupumuksen määrää

Lopuksi mainitsemme vielä äidin elämän stressin. Unenpuute ja huoli vauvan hyvinvoinnista ovat erityisen stressaavia asioita, mikä voi saada synnytyksen jälkeisen hiustenlähdön lisääntymään.

Jos siis vaivanasi on hiustenlähtö raskauden jälkeen, on hyvä aika alkaa huolehtia itsestäsi paremmin! Käytä muutama tunti viikossa rentoutumiseen. Tapaa ystäviä tai syö illallista kumppanisi kanssa hyvässä ravintolassa.

Näillä neuvoin lisäät sisäistä hyvinvointiasi, mikä vaikuttaa positiivisesti myös hiustesi tilaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.