Mitä kannattaa syödä raskauden aikaisen pahoinvoinnin ja oksentelun helpottamiseksi?
 

Mitä kannattaa syödä raskauden aikaisen pahoinvoinnin ja oksentelun helpottamiseksi?

Tietyt ruokailutapoihin liittyvät muutokset ja ruoat voivat auttaa helpottamaan raskauspahoinvointia.
Mitä kannattaa syödä raskauden aikaisen pahoinvoinnin ja oksentelun helpottamiseksi?

Viimeisin päivitys: 05 joulukuuta, 2021

Pahoinvointi ja oksentelu ovat hyvin yleisiä ongelmia etenkin raskauden alkuvaiheessa. Jatkuva huonovointisuus voi aiheuttaa ruokahaluttomuutta, mutta odottavan äidin on silti tärkeää pyrkiä mukauttamaan ruokavalionsa niin, että hän saa siitä tarvitsemansa energian ja ravintoaineet. On myös tiettyjä ruokia ja juomia, joita nainen voi nauttia raskauden aikaisen pahoinvoinnin ja oksentelun helpottamiseksi.

Mitä kannattaa syödä raskauden aikaisen pahoinvoinnin ja oksentelun helpottamiseksi?

Pahoinvointi iskee usein helpommin vatsan ollessa tyhjä, minkä vuoksi odottavan äidin kannattaa syödä pieniä aterioita ja välipaloja säännöllisesti pitkin päivää. Jos raskauspahoinvointi on voimakkaimmillaan aamulla heräämisen jälkeen, kannattaa vuoteen viereen varata jotain helppoa syötävää. Kylmät ruoat ja juomat maistuvat monelle raskaana olevalle lämpimiä aterioita paremmin, minkä lisäksi rasvaista, paistettua ja mausteita ruokaa kannattaa välttää, sillä ne voivat lisätä pahoinvoinnin tunnetta.

1. Suolakeksit

Suolakeksit ovat helposti syötävää ja sulatettavaa ruokaa, minkä lisäksi ne auttavat huolehtimaan kehon elektrolyyttitasapainosta, jonka epätasapaino voi laukaista pahoinvoinnin.

Mitä kannattaa syödä raskauden aikaisen pahoinvoinnin ja oksentelun helpottamiseksi?

2. Inkivääri

Inkiväärituotteet ovat yksi hyvä keino raskauden aikaisen huonovointisuuden ehkäisyyn, kuten Canadian Family Physician -julkaisussa julkaistu tutkimus osoittaa. Inkiväärin on todettu ehkäisevän tulehdusta ja neutralisoivan pahoinvointia aiheuttavia vatsahappoja.

3. Riisi

Valkoinen riisi on yksi niistä ruoista, joita monen vatsa sietää myös raskauspahoinvoinnin aikana. Riisissä on runsaasti energiaa, hiilihydraatteja ja kuituja, joista viimeinen on ratkaisevassa roolissa elimistön mikrobiston toiminnan varmistamisessa.

4. Kanaliemi

Proteiinin saanti on tärkeää varmistaa raskauden aikana, myös tilanteissa, joissa odottava äiti kärsii pahoinvoinnista tai oksentelusta. Jos nainen syö lihaa, yksi hyvä vaihtoehto on nauttia kanalientä, joka on paitsi helposti syötävää ruokaa, myös vähärasvaista ja täynnä välttämättömiä aminohappoja. Koska liemi koostuu pääasiassa vedestä, se auttaa myös elimistön nesteyttämisessä.

Milloin on syytä hakeutua lääkäriin?

Jos jatkuva pahoinvointi haittaa elämää, kannattaa oireesta keskustella lääkärin kanssa. Joissain tapauksissa metoklopramidi ja tietyt antihistamiinit voivat hillitä pahoinvointia. Toisinaan hoitona on käytetty myös B6-vitamiinia, mutta sen tehosta ei ole varmaa tieteellistä näyttöä. Myös oksentelun pitkittyessä on syytä hakeutua sairaalahoitoon. Sairaalassa tilanne voidaan rauhoittaa laskimonsisäisellä nestehoidolla, joka vähentää oksentelua. Raskauden aikaiseen närästykseen voi vakavissa tapauksissa käyttää tilapäisesti happolääkkeitä ja ummetukseen ummetuslääkkeitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lindblad, A. J., & Koppula, S. (2016). Ginger for nausea and vomiting of pregnancy. Canadian family physician Medicine de famille canadien62(2), 145. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26884528/
  • Simpson, H. L., & Campbell, B. J. (2015). Review article: dietary fibre-microbiota interactions. Alimentary pharmacology & therapeutics42(2), 158–179. Disponible en: https://doi.org/10.1111/apt.13248

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.