4 vinkkiä raskauden aikaisen närästyksen helpottamiseen
 

4 vinkkiä raskauden aikaisen närästyksen helpottamiseen

Närästys on yleinen odottavien äitien vaiva, jota voidaan kuitenkin onneksi usein helpottaa yksinkertaisin keinoin.
4 vinkkiä raskauden aikaisen närästyksen helpottamiseen

Viimeisin päivitys: 05 marraskuuta, 2021

Närästys ja muut ruoansulatusongelmat ovat yleisiä raskauden aikaisia vaivoja. Närästys johtuu yleensä kasvavan kohdun vatsaonteloon aiheuttamasta paineesta. Ongelma on yleensä väliaikainen ja väistyy synnytyksen jälkeen, mutta jotkut naiset joutuvat kärsimään närästyksestä jopa koko raskauden ajan. Koska kyseessä on hyvin yleinen vaiva, jaamme tänään neljä vinkkiä raskauden aikaisen närästyksen helpottamiseen.

4 vinkkiä raskauden aikaisen närästyksen helpottamiseen

Aina kaikkia raskauden aikaisia ruoansulatusvaivoja ei pystytä ehkäisemään, mutta niitä voidaan usein lievittää ja vähentää. Jos alla jakamamme vinkit eivät helpota närästysoireita, kannattaa ongelmasta keskustella joko neuvolassa tai lääkärissä.

1. Kiinnitä huomiota ruokavalioon

Tärkein askel raskauden aikaisen närästyksen ehkäisyssä on ruokavalion muokkaaminen. Tietyt elintarvikkeet, kuten suklaa, virvoitusjuomat, kahvi ja mausteiset ruoat, voivat aiheuttaa närästystä, joten niiden nauttimista kannattaa välttää tai ainakin vähentää. Myös sokereiden nauttimisen rajoittaminen voi auttaa vähentämään närästystä, kuten Journal of Thoracic Disease -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa.

4 vinkkiä raskauden aikaisen närästyksen helpottamiseen

2. Nuku ylävartalo kohotettuna

Närästys on usein voimakkaimmillaan makuuasennossa oltaessa ja etenkin, jos nukkumaan mennään välittömästi ruokailun jälkeen. Asiantuntijat suosittelevatkin, että viimeisen ruokailun ja nukkumaanmenon väliin jätetään vähintään 2 tuntia. Jos närästys vaivaa maatessa, voi kehoa tukea esimerkiksi tyynyillä niin, että pää ja yläkroppa ovat hieman kohotettuina.

3. Juo maitoa

Maito ja piimä neutraloivat mahahappoja ja voivat näin helpottaa närästyksen aiheuttamaa polttavaa tunnetta. Maidon juominen ei ole pysyvä ratkaisu närästyksen välttämiseen, mutta se voi kuitenkin olla parempi vaihtoehto kuin närästyslääkkeisiin turvautuminen. Tutkimusten mukaan tämän tyyppisten lääkkeiden toistuva käyttö voi olla haitallista pitkällä aikavälillä.

4. Vähennä rasvan saantia

Rasvat sulavat muita ravintoaineita hitaammin ja myös säilyvät vatsassa pidempään, mikä lisää närästyksen riskiä. Näin ollen huonojen rasvojen saantia kannattaa rajoittaa raskauden aikana. Esimerkiksi uppopaistettuja ruokia ei kannata syödä, jos on altis närästykselle.

4 vinkkiä raskauden aikaisen närästyksen helpottamiseen

Milloin on syytä hakeutua lääkäriin?

Jos närästysoireet jatkuvat siitäkin huolimatta, että odottava äiti on muuttanut ruokailutottumuksiaan suositusten mukaiseksi ja rajoittanut virvoitusjuomien, prosessoitujen ruokien ja sokereiden nauttimista, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Sama pätee tilanteessa, jossa närästys haittaa hyvinvointia ja heikentää elämänlaatua. Närästystä pystytään usein lievittämään ruokavaliomuutoksin ja muiden luonnollisten keinojen avulla, mutta toisinaan joudutaan turvautumaan lääkehoitoon.

Vaikka painonnousu onkin normaalia raskauden aikana, kannattaa liiallista painon kertymistä pyrkiä välttämään huolehtimalla terveellisestä ruokavaliosta ja pysymällä fyysisesti aktiivisena. Ylipaino nimittäin nostaa painetta vatsaontelon sisällä, mikä puolestaan lisää närästysoireita. Terveellinen ruoka ja säännöllinen liikunta myös tukevat ruoansulatuselimistön toimintaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Newberry, C., & Lynch, K. (2019). The role of diet in the development and management of gastroesophageal reflux disease: why we feel the burn. Journal of thoracic disease11(Suppl 12), S1594–S1601. https://doi.org/10.21037/jtd.2019.06.42
  • Paz, M., de Alencar, M., de Lima, R., Sobral, A., do Nascimento, G., Dos Reis, C. A., Coêlho, M., do Nascimento, M., Gomes Júnior, A. L., Machado, K., de Menezes, A., de Lima, R., de Oliveira Filho, J., Dias, A., Dos Reis, A. C., da Mata, A., Machado, S. A., Sousa, C., da Silva, F., Islam, M. T., … Melo Cavalcante, A. (2020). Pharmacological Effects and Toxicogenetic Impacts of Omeprazole: Genomic Instability and Cancer. Oxidative medicine and cellular longevity2020, 3457890. https://doi.org/10.1155/2020/3457890

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.