Raakamaidon vaarat raskaana oleville naisille ja lapsille
 

Raakamaidon vaarat raskaana oleville naisille ja lapsille

Raskaana olevien naisten on tärkeää välttää raakamaitoa, koska se voi vaarantaa sikiön terveyden.
Raakamaidon vaarat raskaana oleville naisille ja lapsille

Viimeisin päivitys: 15 joulukuuta, 2022

Raskausaikana ruokavalion kanssa on noudatettava äärimmäistä varovaisuutta sikiön terveydelle haitallisten myrkytysten välttämiseksi. Yksi huomion kohteena olevista elintarvikkeista on raakamaito, joka saattaa sisältää ihmisille haitallisia bakteereja. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat raakamaidon vaarat raskaana oleville naisille ja lapsille.

On tärkeää huomauttaa, että ruokavalion kautta raskaana olevan naisen elimistöön voi joutua bakteereja, jotka eivät ole patogeenisiä tai haitallisia äidille, vaan hänen sisällään kasvavalle sikiölle. Jotkut niistä lisäävät keskenmenon tai epämuodostumien riskiä.

Raakamaidon hyödyt

Lehmänmaito on hyvin ravintopitoinen elintarvike. Siitä saa korkean biologisen arvon proteiineja, joissa on kaikki välttämättömät aminohapot ja joiden sulavuusarvo on hyvä. Se sisältää myös tärkeitä mikroravintoaineita, kuten kalsiumia, jonka on osoitettu parantavan luuston terveyttä keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

On kuitenkin huomattava, että suurin osa marketeissa myytävästä maidosta on ennalta steriloitu. Sitä on kuumennettu jonkin aikaa korkeissa lämpötiloissa ihmisten terveydelle haitallisten patogeenien tuhoamiseksi.

Raakamaidon kannattajat väittävät, että kuumentamatta jättäminen näin korkeissa lämpötiloissa estäisi tärkeiden ravintoaineiden häviämisen maidosta. Tieteelliset todisteet eivät kuitenkaan ole vahvistaneet tätä. Ja onhan raakamaitokin keitettävä kotona ennen nauttimista ja säilytettävä kylmässä.

Raakamaidon vaarat

Raakamaidon kulutukseen liittyy useita riskejä. Steriloimatta jättäminen tarkoittaa, että ruoka voi sisältää taudinaiheuttajabakteereja, kuten salmonellaa, Escherichia colia eli E. colia, kampylobakteeria tai listeriaa. Näiden mikrobien nieleminen voi aiheuttaa vakavan ruokamyrkytyksen, erityisesti raskaana oleville naisille, koska se vaarantaa sikiön terveyden.

On tärkeää korostaa, että raakamaito tulee sekä lypsää että käsitellä tiettyjä hygieniatoimenpiteitä noudattaen. Eläinlääkärin on tutkittava lypsyeläimet. Tällä tavoin ei kuitenkaan täysin voida välttää näiden elimistön toimintaa haittaavien mikrobien esiintymistä ruoassa.

Raakamaitoa ei pidä juoda raskauden aikana

Kaikista edellä mainituista raakamaidossa esiintyvistä bakteereista huolestuttavin raskaana oleville naisille on listerioosia aiheuttava bakteeri. Raskausaikana alttius listeriainfektioon kasvaa, joten listeriaa mahdollisesti sisältäviä tuotteita tulee välttää. Jos näitä bakteereita pääsee elimistöön, keskenmeno on erittäin todennäköinen.

mBio -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan bakteerit voivat myös aiheuttaa sikiölle merkittäviä neurologisia häiriöitä. Riskinä ei siis ole ainoastaan ennenaikainen synnytys tai keskenmeno, vaan myös poikkeavuudet vauvan normaalissa fysiologiassa.

On huomattava, että listeria on mikro-organismi, jolla on erinomainen sopeutumiskyky. Se sietää hyvin kuumaa ja kylmää. Sen tuhoamiseksi maidon lämpötila tulee nostaa yli 50 asteeseen. Tästä syystä vain pastörointi ja sterilointi ovat tehokkaita menetelmiä riskien eliminoimiseksi.

Raakamaitoa ei suositella lapsille.

Raskaana olevien ja lasten ei pidä juoda raakamaitoa

Raakamaitoa ei siis pidä juoda raskausaikana, sillä riski mikrobien aiheuttamista terveyshaitoista sikiölle on suuri. Raakamaito ei myöskään sovellu alle 5-vuotiaille lapsille, koska heidän immuunijärjestelmänsä ei ole vielä täysin kypsynyt eikä välttämättä pysty taistelemaan tiettyjä bakteereja vastaan.

On tärkeää huolehtia ruokavaliosta raskauden aikana ja sisällyttää siihen kypsennettyjä ruokia, jotka ovat läpäisseet asianmukaiset laatutarkastukset. Jos et varmuudella tiedä, saako jotain tiettyä ruokaa syödä raskauden aikana, sitä kannattaa välttää, kunnes olet saanut ohjeet asiantuntijalta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.