Mistä johtuu metallin maku suussa raskauden aikana?
 

Mistä johtuu metallin maku suussa raskauden aikana?

Metallin maku suussa on hyvin yleinen oire raskauden alkuvaiheessa. Tänään kerromme, mistä se johtuu ja miten sen kanssa pärjää.
Mistä johtuu metallin maku suussa raskauden aikana?

Viimeisin päivitys: 21 lokakuuta, 2022

Metallin maku suussa raskauden aikana on yllättänyt monet odottavat äidit. Tästä raskauden sivuvaikutuksesta puhutaan verrattain vähän, vaikka se tosiasiassa onkin hyvin yleinen vaiva etenkin raskauden alussa.

Mikä on dysgeusia?

Dysgeusia on makuaistin häiriö, joka voi ilmetä makuaistin täydellisenä puuttumisena, heikentyneenä makuaistina tai vääristyneenä makutuntemuksena. Makuaistin häiriöt voivat liittyä esimerkiksi ylähengitysteiden virusinfektioihin, ikääntymiseen, neurologisiin sairauksiin, huonoon suuhygieniaan ja tiettyihin lääkkeisiin. Raskauden aikana dysgeusia ilmenee usein metallin makuna suussa.

Oire ilmenee yleensä raskauden ensimmäisten viikkojen aikana ja kestää ensimmäisen raskauskolmanneksen loppuun, eli noin raskausviikkoihin 12–14 asti. Jotkut naiset – erityisesti useampaa lasta odottavat – kärsivät siitä kuitenkin koko raskauden ajan.

Mistä johtuu metallin maku suussa raskauden aikana?

Mistä johtuu metallin maku suussa raskauden aikana?

Metallin maku suussa johtuu raskauden aikaisista hormonaalisista muutoksista ja etenkin estrogeenien vaikutuksesta kielen makuhermoihin. Raskauden aikana suun aistielinten herkkyys lisääntyy, mihin liittyy usein myös herkistynyt hajuaisti. Tämän lisäksi vaikeudet tiettyjen ruokien ja juomien sulattamisessa, närästys ja refluksitauti voivat vaikuttaa makuhäiriön kehittymiseen. Tästä syystä pahoinvoinnista ja oksentelusta kärsivät naiset ovat usein erityisen alttiita kyseiselle ongelmalle.

Hormonaalisten muutosten lisäksi metallin maku suussa voi johtua seuraavista syistä:

  • Huono suuhygienia: Suun puhdistamisen laiminlyönti aiheuttaa plakin ja hammaskiven kertymistä ja lisää reikien, ientulehduksen ja parodontiitin riskiä. Sekä bakteerien kasvu että suun tulehdukset voivat olla vastuussa pahasta mausta suussa.
  • Lääkkeet: Tiettyjen lääkkeiden, kuten antibioottien, masennuslääkkeiden, hormonipillerien ja vitamiinilisien, käyttö voi aiheuttaa metallin maun suuhun. Saman voivat aiheuttaa tiettyjen antimikrobisten aineiden, kuten klooriheksidiinin, käyttö. Myös syöpähoidot voivat aiheuttaa suuhun metallisen maun, mutta tämän tyyppiset hoidot ovat harvinaisia raskaana olevilla.
  • Allergiat ja tulehdukset: Nenän tukkoisuus, allergiat ja hengitystieinfektiot voivat aiheuttaa suuhun metallisen maun.
  • Sairaudet: Systeemiset sairaudet, kuten munuais- ja maksasairaudet sekä diabetes, voivat aiheuttaa pahaa makua suuhun.
  • Kemiallinen altistuminen: Liiallinen altistuminen tietyille raskasmetalleille, kuten elohopealle tai lyijylle, voi sekin aiheuttaa suuhun metallin maun.

Jos suussa maistuu toistuvasti metallinen maku, on sen aiheuttaja syytä selvittää. Jos nainen epäilee raskauden olevan mahdollinen, kannattaa tässä vaiheessa tehdä raskaustesti.

Mistä johtuu metallin maku suussa raskauden aikana?

Miten toimia, jos suussa maistuu metalli raskauden aikana?

Metallin maku suussa raskauden aikana ei ole vakava ongelma, eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Se voi kuitenkin pitkään kestäessään olla epämiellyttävää ja vaikuttaa odottavan äidin syömiseen. Pahaa makua suussa voi pyrkiä lievittämään seuraavilla keinoilla:

  • Hammashygieniasta huolehtiminen: Hampaat on tärkeää langata päivittäin ja harjata kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla. Myös ikenet ja kieli tulee harjata hampaidenpesun yhteydessä.
  • Suun huuhtelu: Suun huuhteleminen kaksi kertaa päivässä mintunmakuisella suuvedellä tai veden ja ruokasoodan tai suolan sekoituksella auttaa säätelemään suun pH:ta.
  • Purukumin pureskelu: Etenkin ruokailun jälkeen kannattaa pureskelle raikkaan makuista ksylitolipurukumia.
  • Tarpeeksi juominen: Veden juominen on aina tärkeää ja raskauden aikana sen tärkeys korostuu entisestään. Juominen auttaa pitämään suun kosteana ja pahan maun poissa.
  • Hapanten tai kylmien ruokien syöminen: Jääkylmän veden tai sitruunamehun juominen tai happaman makeisen imeskely voi vähentää metallista makua suussa. Makeisia ei kuitenkaan kannata syödä liikaa, koska ne eivät ole hyväksi hampaille.

Metallin maku suussa häviää yleensä itsestään ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen, mutta siitä kannattaa aina keskustella neuvola- tai lääkärikäynnin yhteydessä, jotta voidaan varmistaa, että sen taustalla ei ole mitään vakavampaa ongelmaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vera Carrasco, O. (2015). Uso de fármacos en el embarazo. Revista Médica La Paz, 21(2), 60-76.
  • Sipiora, M. L., Murtaugh, M. A., Gregoire, M. B., & Duffy, V. B. (2000). Bitter taste perception and severe vomiting in pregnancy. Physiology & behavior, 69(3), 259-267.
  • Saboowala, H. K. (Ed.). Dysgeusia: Symptoms, Causes, Diagnosis, and Treatment. An Overview.
  • Kuga, M., Ikeda, M., Suzuki, K., & Takeuchi, S. (2002). Changes in gustatory sense during pregnancy. Acta Oto-Laryngologica, 122(4), 146-153.
  • Luján Centeno, A. E. (2020). EFECTOS SECUNDARIOS PERCIBIDOS POR LAS GESTANTES CON SUPLEMENTACIÓN DE HIERRO EN LA IPRESS POKRAS, AYACUCHO 2020.
  • Quirce Galindo, L. (2020). El papel de la enfermería en el estilo de vida del embarazo.
  • Carmona Carhuanambo, M. P., & Chávez Astonitas, E. K. (2021). Relación entre efectos adversos y adherencia al sulfato ferroso de las gestantes del Centro de Salud Virgen del Carmen, Bambamarca–Cajamarca 2021.
  • IJpma, I., Timmermans, E. R., Renken, R. J., Ter Horst, G. J., & Reyners, A. K. (2017). Metallic taste in cancer patients treated with systemic therapy: a questionnaire-based study. Nutrition and cancer, 69(1), 140-145.
  • Sarin, J. (2018). Unit-3 Pregnancy. IGNOU.
  • Ebrahimi, N., Maltepe, C., & Einarson, A. (2010). Optimal management of nausea and vomiting of pregnancy. International journal of women’s health, 2, 241.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.