Kuinka estää vauvan hampaiden reikiintyminen?
Äidinmaidossa ja korvikkeessa on runsaasti laktoosia, jota hampaiden reikiintymistä aiheuttavat bakteerit voivat hyödyntää. Rintamaito ei yksistään aiheuta hampaiden reikiintymistä, mutta jos siihen yhdistetään muita reikiintymistä suosivia elementtejä, saattaa imetys tai pulloruokinta omalta osaltaan lisätä hampaiden reikiintymisen riskiä. Tänään annamme vinkkejä siihen, kuinka vauvan hampaiden reikiintyminen ehkäistään.
Kuinka estää vauvan hampaiden reikiintyminen?
- Älä anna lapsen kuljeskella ympäriinsä pullo kädessään tai käyttää tuttipulloa tuttina. Pullon tuttiosaan jäänyt maito voi jatkuvasti hampaiden kanssa kosketuksissa ollessaan aiheuttaa reikiä.
- Vältä yöruokintaa ja vauvan nukuttamista niin, että hän saa rintaa vapaasti. On myös lapsia, jotka tottuvat nukahtamaan tuttipullo suussaan. Tällöin maitoa voi jäädä lapsen suuhun niin, että hampaita vahingoittavia ja reikiintymistä aiheuttavia happoja muodostuu läpi yön.
- Vältä makeisten antamista lapsille. On vanhempia, jotka kostuttavat tutin tai tuttipullon tuttiosan sokeriin, hunajaan tai muuhun makeaan nesteeseen, mutta tämä on äärimmäisen huono tapa. Tämä voi paitsi tuhota lapsen hampaat, lisätä myös muiden terveysongelmien riskiä. Myös muiden sokeripitoisten ruokien ja juomien nauttimista kannattaa välttää.
- Anna lapselle tarpeeksi vettä. Vesi auttaa poistamaan lapsen suuhun kertyviä bakteereita. On kuitenkin hyvä muistaa, että alle 6 kuukauden ikäisten lasten ei suositella juovan vettä, vaan ainoastaan äidinmaitoa tai korviketta.
- Muista säännölliset hammaslääkärikäynnit. Lapsen ensimmäisen hammaslääkärikäynnin ajankohta vaihtelee paikkakunnittain, mutta jokainen lapsi saa kutsun hammaslääkäriin 4-12 kuukauden iässä. Tapaamisen aikana suuhygienistin kanssa keskustellaan muun muassa perheen ruokailutottumuksista, tutin käytöstä ja suun hoidosta, minkä lisäksi lapsen suun terveydentila tarkistetaan.
- Huolehdi omasta suuhygieniastasi. Reikiintymistä aiheuttavat bakteerit voivat tarttua vanhemmasta lapseen, joten on tärkeää, että vanhemmat huolehtivat hyvin myös omista hampaistaan.
Hampaiden harjaaminen on paras tapa estää vauvan hampaiden reikiintyminen
Tehokkain tapa ehkäistä hampaiden reikiintyminen on säännöllisen hampaiden harjaus. Vauvan hampaiden harjaaminen aloitetaan välittömästi ensimmäisen hampaan puhjettua, ja aivan kuten aikuistenkin, myös lapsen hampaat harjataan aamuin illoin. Siinä vaiheessa, kun ensimmäiset hampaat ovat vasta puhkeamaisillaan, vauvan ikeniä voidaan putsata esimerkiksi sormen ympärille käärityllä harsolla.
Vauvan hampaat harjataan kevyin liikkein pienellä ja pehmeällä hammasharjalla, käyttäen pientä määrää fluorihammastahnaa. Harjalla puhdistetaan lapsen ylä- ja alahampaiden ulko- ja sisäpinnat, purupinnat sekä ienrajat. Hammasharja saa osua myös ikeniin. Harjauksen jälkeen suuta ei tarvitse huuhdella. Ei ole myöskään ongelma, että pieni lapsi ei vielä osaa sylkeä tahnaa suustaan. Tärkeintä on, että vanhemmat noudattavat hammastahnan annosteluohjetta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Molina Escribano Antonia, López Garví Antonio J., López Ibáñez Catalina, Sáez Cuesta Úrsula. Caries del biberón. Rev Clin Med Fam [En línea]. 2008; 2 (4): 184-185. Disponible en:
- Ramos-Gomez FJ, Weintraub JA, Gansky SA, Hoover CI, Featherstone JD. Bacterial, behavioral and environmental factors associated with early childhood caries. J Clin Pedi Dent 2002;26(2):165-73.
- Erickson PR, Mazhari E. Investigation of the role of human breast milk in caries development. Pediatr Dent 1999;21(2):86-90.