Kuukautiskierron luteaalivaihe ja raskaus
Luteaalivaihe on se jakso, joka alkaa ovulaation jälkeen ja loppuu seuraavan kuukautiskierron alussa. Vain harva nainen on tietoinen tästä yksityiskohdasta – kunnes aletaan suunnitella raskautta.
Useimmilla naisilla munasolun munasarjasta irtoamisen ja seuraavien kuukautisten alkamisen väli on 12-16 päivää. Se, että luteaalivaihe on näin lyhyt, tuo omat haasteensa hedelmöittymiseen. Se voi myös aiheuttaa keskenmenon raskauden varhaisessa vaiheessa.
On tärkeä tietää, että luteaalivaihe ei ole tärkeä ainoastaan raskaaksi tulemisen kannalta. Vaiheen standardien rajoissa oleva kesto on nimittäin merkki siitä, että kuukautiskierto on normaali ja naisen keho toimii hyvin. Toisin sanoen luteaalivaihe liittyy moneen niistä toiminnoista, joita naisen keho suorittaa.
Nainen voi tulla raskaaksi ovulaatiota edeltävinä päivinä tai ovulaation aikana. Kaksi hedelmällisintä päivää ovat päivä ennen ovulaatiota ja itse ovulaatiopäivä. Kun munasolu on irronnut, hedelmöittyminen voi tapahtua vasta seuraavan kuukautiskierron alettua.
Mitä kuukautiskierron luteaalivaiheessa tapahtuu?
Ovulaation jälkeen naisen keho siirtyy tilaan, jossa se odottaa mahdollista raskautta. Tällöin keltarauhanen – keltarauhashormoneja erittävä kudos, joka vastaa ovulaation ylläpitämisestä – alkaa tuottaa progesteronia. Tämä hormoni saa kohdun yläosan muuttumaan tiiviimmäksi, jotta hedelmöitetty munasolu sijoittuu oikein.
Jos hedelmöittynyttä munasolua ei ole, keltarauhanen lakkaa tuottamasta progesteronia seuraavien 11-17 päivän ajan. Lopuksi naisen keho poistaa hedelmöittymättömät munasolut kuukautisten avulla.
Miksi luteaalivaihe on tärkeä huomioida raskautta yritettäessä?
Raskaus ei ala siitä, kun sperma hedelmöittää munasolun. Sen sijaan se saa alkunsa silloin, kun alkio kiinnittyy naisen kohtuun – tämä prosessi on nimeltään kiinnittyminen.
Jotta näin voisi käydä, naisen kehon tulee tuottaa oikea määrä progesteronia. Tämä varmistaa, että kohdun pinta on terve ja vahva, ja että alkio voi kasvaa.
Kun naisen luteaalivaihe kestää vähemmän kuin kymmenen päivää, tämä tarkoittaa, että keho tuottaa vähemmän progesteronia.
Toisin sanoen on pienemmät mahdollisuudet implantaation tapahtumisesta ja alkion kiinnittymisestä kunnolla. Nainen, jonka luteaalivaihe kestää 15-16 päivää, omaa siis paljon paremmat mahdollisuudet tulla raskaaksi.
Lyhyt luteaalivaihe voi johtua erilaisista sisäisistä tekijöistä. Esimerkiksi kilpirauhasongelmat, ikääntyminen ja liikalihavuus voivat aiheuttaa kyseisen vaiheen loppumisen nopeasti. Lisäksi esimerkiksi stressi, ahdistus, liika liikunta sekä syömishäiriöt muuttavat tätä luonnollista kehon prosessia.
Luteaalivaiheen ongelmista kertovat oireet
- Lyhyt kuukautiskierto ja usein toistuvat kuukautiset
- Keskenmenot
- Hedelmöittymisongelmat
- Verenvuoto tai tiputteluvuoto kuukautisten välillä
Kannattaa myös muistaa, että luteaalivaiheen pituuden ei tulisi muuttua naisen ikääntyessä. Se, mikä muuttuu, on progesteronin määrän tuotanto, kun nainen lähestyy vaihdevuosiaan.
Luteaalivaihe naisilla, jotka eivät yritä tulla raskaaksi
Tämän kuukautiskierron vaiheen kesto on suuri merkki siitä, kuinka paljon progesteronia nainen tuottaa. Kyseessä on hyvin tärkeä hormoni kehon terveyden kannalta, ja sen vaikutusalueisiin kuuluvat kaikki seuraavat:
- Terveiden ja vahvojen luusolujen kehittyminen
- Aineenvaihdunnan toiminnan tehostuminen (energian lisääntyminen ja säännöllinen ruokahalu)
- Nukahtaminen nopeammin ja parempi uni
- Ihon ja hiusten terveys
- Syöpäsolujen vaikutusten torjunta rinnoissa ja kohdun limakalvoilla
- Suoliston lihasten rentoutuneisuus, mikä ehkäisee epämukavia häiriöitä, kuten ummetusta
- Mielialan parantuminen kuukautisten aikaan
- Kohdun limakalvot muodostavien solujen vahvistuminen
Luteaalivaihe on hyvin tärkeä hedelmällisyyden osoittaja naisella. Kun tiedät, mitä omassa kehossasi tapahtuu ja miten lisääntymiselimesi toimivat, pystyt paremmin edistämään raskaaksi tuloasi.
Jos huomaat nyt kuvaamiamme oireita, kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan, joka tekee tarvittavat kokeet ja suosittelee sopivaa hoitoa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cedrin-Durnerin I, et al. (2005). What is the significance of short follicular phases in infertile women? DOI: 1016/j.fertnstert.2005.07.407
- Cortéz, L. J., Prieto, A. R., & Olcese, J. V. (1993). Insuficiencia de la fase lútea en infertilidad. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 39(14), 12-15. http://www.spog.org.pe/web/revista/index.php/RPGO/article/view/1346