Vaikeuttaako hedelmättömyyden pelko raskaaksi tuloa? - Äitiyden Ihme
 

Vaikeuttaako hedelmättömyyden pelko raskaaksi tuloa?

Vaikeuttaako hedelmättömyyden pelko raskaaksi tuloa?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Hedelmättömyys on monelle suuri pelonaihe. Kun päätämme tuoda lapsen tähän maailmaan, saatamme kuvitella saavamme kokea uuden elämän alun ihmeen jo lyhyen yrittämisen jälkeen. Näin ei kuitenkaan aina ole. Tämän voi aiheuttaa moni asia, ja jopa hedelmättömyyden pelko voi omalta osaltaan vaikuttaa tilanteeseen.

Vaikeuttaako hedelmättömyyden pelko raskaaksi tuloa?

Moni asia vaikuttaa ihmisen hedelmällisyyteen, ja ahdistus siitä, että raskaaksi tulo ei ole onnistunut, saattaa itse asiassa vaikeuttaa tilannetta. Pariskunnan yritettyä hedelmöittymistä muutaman kuukauden ajan, saattaa epämiellyttävä ahdistuksen tunne nousta pintaan.

Ahdistus voi aiheuttaa äärimmäistä epämukavuutta. Se saa voimaa siitä kuvitelmasta, että pahin tulee varmasti tapahtumaan, mikä voi johtaa stressiin sekä tunteeseen toivottomuudesta ja kärsimyksestä.

Ongelman tunnistaminen on ensimmäinen askel sen ratkaisemiseksi

Hillitäksesi hedelmättömyyden pelon aiheuttamaa ahdistustasi, sinun täytyy ymmärtää, että sinulla on ongelma. Jos et myönnä tätä, on lähes mahdotonta muuttaa mielentilaa positiivisemmaksi.

Tätä epämiellyttävää tunnetta täytyy yrittää analysoida ja ymmärtää. Mitä pelkäät? Mikä on syy hätääsi ja kauhuusi? Miksi sinusta tuntuu tältä sellaisen asian suhteen, jonka pitäisi saada ihminen tuntemaan toivoa ja iloa?

Sinun täytyy ymmärtää, että jos et pääse yli tämän tyyppisistä negatiivista tunteista, saatat itse asiassa vaikeuttaa juuri sen asian saavuttamista, jota kipeimmin haluat.

Vaikeuttaako hedelmättömyyden pelko raskaaksi tuloa?

Stressi ja ahdistus ovat haitallinen yhdistelmä raskautta toivovalle

Jokainen tietää, että stressi voi aiheuttaa keholle fyysistä vahinkoa. Samoin voimakkaan ahdistuksen kokeminen voi saada aikaan sarjan haitallisia reaktioita kehossa.

Stressi on kehon tapa reagoida haasteeseen. Stressaavat tilanteet aktivoivat ihmisen sympaattisen hermoston, mikä johtaa taistele tai pakene -reaktioon. Stressi voi vaikuttaa kehoon monella tavalla. Se voi esimerkiksi vaikuttaa negatiivisesti seksuaaliseen halukkuuteen ja aiheuttaa jopa impotenssia miehillä.

Tutkimuksissa on todettu, että ahdistus vaikuttaa negatiivisesti hedelmällisyyteen. On siis avainasia, että ryhdyt toimeen stressin suhteen, mikäli tavoitteenasi on saada lapsi.

Neuvot ahdistuksen karkottamiseksi raskautta tavoiteltaessa

Seuraavaksi haluamme kertoa muutamista asioista, jotka kannattaa ehdottomasti tehdä päästäkseen eroon ahdistuksesta. Näillä neuvoilla parannat mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi luonnollisesti.

  • Käänny rakkaidesi, eli perheen ja ystävien, puoleen ja ota vastaan heidän tukensa ja apunsa.
  • Yritä käyttää aikaa niihin asioihin, joista nautit. Näin saat mielesi hetkeksi pois ongelmistasi ja olosi kohenee.
  • Käy terapeutin luona, joka voi avustaa sinua rentouttavien tekniikoiden käyttämisessä, tai ala meditoita.
  • Käy päivittäin kävelyllä tai tee jotakin muuta fyysistä väsyttääksesi itsesi sopivasti ja näin nukkuaksesi paremmin.

Monissa tapauksissa pariskunta on lakannut yrittämästä raskaaksi tuloa, minkä jälkeen asiassa on tapahtunut odottamaton käänne. He muuttavat näkökulmaansa ja mahdollisesti tutkivat adoptioasioita tai muita keinoja saada lapsi. Yhtäkkiä tapahtuukin jotakin taianomaista, kun ahdistus on kadonnut pariskunnan osapuolten mielestä – luonnollinen hedelmöittyminen käy toteen.

Milloin on syytä tavata hedelmällisyyteen erikoistunut lääkäri?

On normaalia, että hedelmöittymistä joudutaan yrittämään jopa vuosi. Jos nainen ei ole tullut raskaaksi vuoden yrittämisen jälkeen, kannattaa varata aika yleiseen lääkärintarkastukseen. Kun yrittämistä on kestänyt reilusti yli vuoden, eikä raskaaksi tulo ole vieläkään onnistunut, voidaan käydä tarkemmissa kokeissa. Nämä määrittävät, onko naisen tai miehen kehossa jotain sellaista, mikä vaikuttaa hedelmällisyyteen. Asiantuntija tekee tällöin kaikki tarvittavat tutkimukset ja ehdottaa ratkaisuja tilanteeseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.