Kuinka kauan synnytys kestää? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka kauan synnytys kestää?

Synnytys jaetaan kolmeen peräjälkeen tapahtuvaan vaiheeseen. Synnytyksen kestosta keskusteltaessa on muistettava, että jokainen nainen ja näin ollen myös synnytys on erilainen.
Kuinka kauan synnytys kestää?

Viimeisin päivitys: 13 huhtikuuta, 2019

Raskautesi on saavuttamassa päätepistettään, ja mielessäsi pyörii vain yksi innostava, mutta samalla hieman pelottava asia – synnytys. Synnytykseen liittyy monenlaisia huolia ja epäselvyysiä, ja yksi yleisimmistä tulevan äidin kysymyksistä on se, kuinka kauan synnytys kestää.

Synnytyksen fysiologinen prosessi koostuu kolmesta eri vaiheesta, eli avautumisvaiheesta, ponnistusvaiheesta ja jälkeisten poistumisesta. Kesto synnytyksen alusta lapsen syntymään riippuu monista eri tekijöistä. Näitä ovat esimerkiksi vauvan asento, äidin emotionaalinen tila ja se, onko kyseessä äidin ensimmäinen synnytys.

On olemassa pikasynnytyksiä, jotka tosin ovat melko harvinaisia ja aiheuttavat usein vaikeuksia sekä äidille ja lapselle. Tällainen niin sanottu syöksysynnytys on yleensä seurausta komplikaatioista tai onnettomuudesta raskauden aikana.

On parasta, että synnytysprosessi kestää niin kauan kuin on tarpeen, ilman kiirehtimistä missään sen vaiheessa. Näin tapahtumat etenevät normaalissa järjestyksessä ja äidin keho toipuu parhaalla mahdollisella tavalla.

Saadaksesi realistisen kuvan siitä, kuinka kauan synnytys kestää, kehoitamme lukemaan tämän artikkelin. Käsittelemme yksityiskohtaisesti ne kolme vaihetta, jotka liittyvät lapsen saapumiseen tähän maailmaan.

Kuinka kauan synnytys kestää?

Seuraavaksi kerromme, kuinka synnytys etenee sen kolmen vaiheen kautta.

1. Avautumisvaihe

Tämä on synnytyksen pisin osuus ja se on jaettu kahteen vaiheeseen. Ensimmäinen vaihe, jota kutsutaan latenttiseksi laajenenemiseksi. Nämä supistukset auttavat valmistelemaan kohdunkaulaa.

Äidin kohtu supistuu ja sitten rentoutuu tuottamatta voimakasta kipua. Jokainen supistus alkaa alaselästä ja ulottuu kohti vatsaa ja lantiota.

Tällä vaiheella ei ole määriteltyä aikarajaa, sillä supistukset ovat epäsäännöllisiä ja voivat kestää jopa päiviä.

Seuraava laajenemisvaihe on aktiivinen laajeneminen. Aktiivinen laajentuminen alkaa, kun kohdunkaula laajenee kolmeen tai neljään senttimetriin.

Supistukset muuttuvat yhtä vahvemmiksi ja säännöllisiksi, toistuen 3-5 minuutin välein. Tässä vaiheessa naisen pitäisi mennä sairaalaan.

Dilaatio voi kestää 8-18 tuntia ensimmäistä kertaa synnyttävillä äideillä. Naisilla, jotka ovat jo kokeneet synnytyksen, tämä aika lyhenee 5-12 tuntiin.

Kuinka kauan synnytys kestää?

2. Ponnistusvaihe

Tämä vaihe koostuu myös kahdesta vaiheesta. Ensimmäisessä, passiivisessa vaiheessa, kohdunkaula on laajentunut tarpeeksi, jotta vauvan pää voi kulkea syntymäkanavan läpi. Se on siis kymmenen senttimetriä.

Jos äidin lapsivesi ei ole vielä tullut, niin tämä on se hetki, jolloin se tulee. Supistuksia voi ilmetä aivan peräkkäin.

Tämä vaihe kestää 1-2 tuntia riippuen siitä, onko nainen saanut lapsia aiemmin. Jos on, tämä vaihe sujuu nopeammin.

Sitten seuraa aktiivinen vaihe. Äiti tuntee nyt niin sanotun työntörefleksin. Hän kokee vaistomaisesti tarvetta ponnistaa jokaisella supistuksella – auttaen tuomaan lapsensa ulkomaailmaan.

Vauvan pää näkyy syntymäkanavassa. Tämä vaihe voi kestää 35-50 minuuttia.

Toisaalta, jos nainen on päättänyt ottaa epiduraalipuudutuksen, tämä vaihe voi venyä 1-2 tuntiin.

Lääkitys tukahduttaa äidin työntörefleksin. Näin ollen hänen on suoritettava se tietoisesti, seuraten synnytyslääkärinsä ohjeita.

“On parasta, että synnytysprosessi kestää niin kauan kuin on tarpeen, ilman kiirehtimistä missään vaiheessa.”

3. Jälkeisten poistuminen11

Tämä on synnytyksen viimeinen vaihe ja se tapahtuu sen jälkeen, kun vauva on jo syntynyt.

Kivuttomat supistukset aiheuttavat istukan, amnionisakan ja vauvaa ympäröineiden kalvojen syntymisen.

Kohdunkaula vetäytyy ja pienenee. Samalla verisuonet, jotka ravitsivat istukkaa, alkavat hiljalleen sulkeutua.

Istukan syntyminen kestää noin puoli tuntia, mikäli äiti ei saanut epiduraalia. Epiduraalipuudutuksen kanssa tähän voi mennä yli tunti.

Jos ottaa huomioon keskimääräiset ajat, synnytys voi kestää hieman yli yhdeksän tuntia. Tämä on aika laajentumisen ensimmäisestä vaiheesta istukan syntymään.

Lapsen syntymä

Tietysti jokainen nainen on erilainen ja tarkka synnytyksen kesto vaihtelee monien eri tekijöiden mukaan. Näitä tekijöitä ovat äidin ikä ja fyysinen kunto, edellisten synnytysten lukumäärä sekä muita tekijöitä.

Synnytys, kuten mikä tahansa muukin prosessi, sisältää vaiheita, joiden on tapahduttava yksi kerrallaan, jotta vauvan syntyminen tapahtuu ilman komplikaatioita.

Jos sinua arveluttaa mikään, on parasta keskustella lääkärin kanssa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.