Jälkeisvaihe on synnytyksen kolmas ja viimeinen vaihe - Äitiyden Ihme
 

Jälkeisvaihe on synnytyksen kolmas ja viimeinen vaihe

Jälkeisvaihe on synnytyksen kolmas ja viimeinen vaihe
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Raskaus ja synnytys ovat isojen ja tärkeiden muutosten aikaa. Synnytys jaetaan kolmeen vaiheeseen, jotka ovat avautumisvaihe, ponnistusvaihe ja jälkeisvaihe. Jälkeisvaihe on synnytyksen viimeinen vaihe, joka alkaa lapsen synnyttyä ja päättyy istukan irtoamiseen. 

Tämä luonnollinen prosessi auttaa äidin kehoa palautumaan ja edustaa muutosta elämäntavassa sekä äidille että hänen koko perheelleen. Tämä on muutos, johon sopeudutaan vähitellen.

Synnytyksen jälkeisvaihe

Jälkeisvaihe on synnytyksen kolmas ja viimeinen vaihe, jolloin kohtu supistelee ja istukka irtoaa supistusten myötä. Tämä vaihe kestää yleensä pisimmillään noin 30 minuuttia. Istukka poistetaan painamalla äidin vatsan päältä ja vetäen samalla kevyesti napanuorasta.

Jos istukka ei irtoa luonnollisesti, se poistetaan käsin. Äiti nukutetaan toimenpiteen ajaksi.

On tärkeää ymmärtää, että kyseessä on on uniikki ja erityinen tilanne. Tämän synnytyksen viimeisen vaiheen aikana äidin ja vastasyntyneen yhteys on todella vahva. Luota kykyysi kohdata tilanne luottavaisesti ja turvallisesti, jotta lopputulos on onnistunut.

 

-Espanjan lastenlääkäreiden yhdistys, Käytännön opas vanhemmille-

Jälkeisvaihe on synnytyksen kolmas ja viimeinen vaihe

Mikä on lapsivuodeaika?

Synnytyksen jälkeen käynnistyy lapsivuodeajaksi kutsuttu ajanjakso. Lapsivuodeaika tarkoittaa 6-8 viikon pituista aikaa, jolloin naisen elimistö palautuu entiselleen.

Lapsivuodeaika jaetaan kolmeen vaiheeseen, joista ensimmäiseen lasketaan synnytyksen jälkeiset kaksi tuntia. Toinen vaihe sisältää seuraavat kymmenen päivää. Kolmas vaihe päättyy, kun äidin ensimmäiset synnytyksen jälkeiset kuukautiset alkavat. Kolmas vaihe voi jatkua pitkäänkin, sillä kuukautiset voivat pysyä poissa koko täysimetyksen ajan.

Muut synnytyksen jälkeiset oireet

Synnytyksen jälkeen alkaa jälkivuoto, joka voi olla erittäin runsasta ensimmäisten 3-4 synnytyksen jälkeisen päivän aikana. Vuoto vähenee pikkuhiljaa päivien kuluessa.

Tämän lisäksi äiti saattaa tuntea muita epämukavia tunteita, kuten kipua välilihan alueella – tämä on tavallista etenkin, jos äidille suoritettiin synnytyksen yhteydessä episiotomia tai väliliha repeytyi synnyttäessä.

Äiti saattaa myös tuntea olonsa väsyneeksi ja heikoksi, mihin auttaa tarpeeksi suuri määrä lepoa. Uusi äiti voi kärsiä vatsakivusta, joka johtuu kohdun supistelusta sen palautuessa normaaliin kokoonsa.

Osa äideistä kokee olonsa helpottuvan imetyksessä vapautuvan oksitosiinin myötä. Joissain tapauksissa äiti tarvitsee kipulääkityksen hillitsemään kipuja ja epämukavaa oloa.

Älä ole hermostunut, vaan pyri parhaasi mukaan sopeutumaan tilanteeseen lapsesi syntymän jälkeen. Kohtaa tilanne luottavaisin mielin, ottaen perheesi tuen vastaan ja tietäen, että pystyt käsittelemään kaikki emotionaaliset, psykologiset, yhteiskunnalliset ja perheeseen vaikuttavat muutokset, jotka tulet kohtaamaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Santoja, J. La evolución del parto normal. Ciencia Ginecológika. 2003; 6: 378- 83.
  • Cabero L, Saldívar D, Cabrillo E. (2007). Obstetricia y medicina materno-fetal. Buenos Aires, Madrid: Editorial Médica Panamericana.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.