Kesällä synnyttämisen hyödyt ja haitat - Äitiyden Ihme
 

Kesällä synnyttämisen hyödyt ja haitat

Kesällä synnyttämisen hyödyt ja haitat

Viimeisin päivitys: 02 elokuuta, 2021

Kesällä synnyttämiseen liittyy sekä plussia että miinuksia. Raskauden lopussa odottavan äidin olo saattaa olla jo hyvin epämukava, eivätkä kesähelteet ainakaan auta asiaa. Tässä artikkelissa listaamme suurimmat kesällä synnyttämisen hyödyt ja haitat.

Kesällä synnyttämisen hyödyt

Monet naiset synnyttävät kesällä. Heti tammikuun ja lokakuun jälkeen kesäkuukaudet ovat suosituinta aikaa saada lapsi. Tämä tieto saattaa vaikuttaa merkityksettömältä. Se kuitenkin osoittaa sen, että kesä ei tarkoita erityistä negatiivista vaikutusta synnyttämiseen kuin muutkaan vuodenajat.

Monet vanhemmat saattavat jännittää kesällä synnyttämistä siitäkin syystä, että lääkärit viettävät kesälomiaan. Sairaalat ovat kuitenkin tähän varautuneet, joten niissä riittää henkilökuntaa kesälläkin avustamaan synnytyksissä sekä pitämään huolta niin äidistä kuin vauvastakin.

Kesällä synnyttämisen hyödyt ja haitat

Raskaudella, synnytyksellä sekä synnytyksen jälkeisellä ajalla voi olla kesäaikaan monia etuja, sen sijaan että ne olisivat ongelmallisia tai vaarallisia.

  • Hyvä sää ja kesäloma mahdollistaa sen, että on aikaa levätä ja rentoutua. Voit esimerkiksi mennä uimaan rannalle tai uima-altaalle. Se tekee hyvää raskaana olevalle sekä terveydelle ylipäätänsäkin. Myös matkustaminen on helpompaa kesällä, jolloin voit helpommin nauttia ystävien ja sukulaisten seurasta.
  • Lämmin ilma kasvattaa onnellisuuden sekä hyvinvoinnin tunteita. Kun päivät ovat pitempiä, on enemmän aikaa nauttia päivästä ja tehdä asioita. Saat enemmän tehtyä asioita ja projekteja, ja silti on runsaasti aikaa rentoutua sekä tehdä suunnitelmia.
  • Kesällä yleinen mieliala paranee ja lisäksi saamme runsaasti D- vitamiinia. Kesällä altistumme enemmän auringonvalolle, joka mahdollistaa sen, että sekä äiti että vauva saa D- vitamiinia. Se edistää luuston ja kalsiumin muodostumista. On kuitenkin tärkeää suojautua hyvin auringolta, ennen kuin vastasyntyneen kanssa menee ulos.

Kesällä synnyttämisen haitat

Kun pohditaan raskautta ja synnytystä kesällä ja etenkin sen haittapuolia, tulee ensimmäisenä mieleen kuumuus. Raskaus itsessään nostaa hieman ruumiinlämpötilaa. Tämä yhdessä kesäisen kuumuuden kanssa saa raskaana olevan naisen tuntemaan olonsa tukalan kuumaksi. Tämä voi voimistaa muita raskauden yleisiä oireita. Tukahduttava kuumuus ei oikeastaan paranna tilannetta, kun jalat ovat turvonneet ja esiintyy nukkumisvaikeuksia.

Korkeat lämpötilat voivat vaikuttaa negatiivisesti vauvaan, joten häntä on tärkeää viilentää. Kuumuuden ansiosta hikoilemme enemmän ja altistumme haitallisille auringonsäteille. Näiden tekijöiden kanssa tulee olla erityisen tarkkana.

Kesällä synnyttämisen hyödyt ja haitat

Miten käsitellä epämukavaa oloa?

  • Noudata tasapainoista ruokavaliota. Kuumuus saattaa alentaa ruokahalua, mutta tasapainoisen ruokavalion noudattaminen on tärkeää. Ruuan suuri määrä pakottaa elimistön tekemään kovemmin töitä, mikä tuottaa myös enemmän lämpöä. Valitse kevyempiä ruoka-aineita, ja suosi hedelmiä ja kasviksia.
  • Juo runsaasti vettä. Sekä kuumuus että imetys lisää naisen janoisuutta. Vähentämällä suolan saantia pysyt paremmin nesteytettynä. Suolaa ei tulisi kuitenkaan kokonaan välttää, sillä se on tärkeää lapselle. Paras tapa taistella nestevajausta vastaan on vedenjuonti. Voit lisäksi juoda mehua ja urheilujuomia.
  • Pidä huolta hygieniasta. Kuten jo aiemmin kerroimme, kuumuus saa hikoilemaan enemmän, mikä voi olla epämukavaa ja epämiellyttävää. Jos synnytykseen liittyy episiotomia tai sektio, on tärkeää pitää erityistä huolta tikeistä. Pese alueita varovasti, ja vältä kastautumista veteen täysin synnytyksen jälkeisinä ensimmäisinä päivinä.
  • Pue kevyitä ja hengittäviä vaatteita. Tämä pätee niin äitiin kuin vauvaankin. Valitse luonnonkuituja, jotka antavat ihon hengittää, sekä vaaleita ja löysiä vaatteita. Äidin on tärkeää laittaa itselleen voimakasta suojaa antavaa aurinkorasvaa, sekä pitää vastasyntyneen poissa suorasta auringonvalosta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.