Raskaaksi tuleminen 20-vuotiaana
 

Raskaaksi tuleminen 20-vuotiaana

Raskaaksi tuleminen 20-vuotiaana voi olla hieno kokemus, mutta se voi olla myös hankala tilanne, jos siihen ei ole vielä aivan valmis.
Raskaaksi tuleminen 20-vuotiaana
Marcela Alejandra Caffulli

Kirjoittanut ja tarkastanut lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Luonto on viisas, mutta perhesuunnittelussa tämä on varsin kiistanalaista. Vaikka keho olisikin raskaaksi tulemisen kannalta ihanteellisessa tilassa 20-vuotiaana, naisen mieli ja toiveet eivät välttämättä käy yksiin tämän kanssa.

Äitiys 20-vuotiaana pitää sisällään sekä hyviä että huonoja puolia. Tärkeintä on olla asioista hyvin perillä ja valita huolellisesti itselleen se paras tie.

Koskaan ei ole ihanteellista aikaa tulla raskaaksi

Tämä lause saattaa kuulostaa jossain määrin pessimistiseltä, mutta kun suunnittelet äitiyttä ensimmäistä kertaa, huomaat, että se ei ole liioittelua. Ei ole väärin hyväksyä, että ihanneskenaarioita ei ole olemassakaan ja että todelliset tilanteet voivat puutteistaan huolimatta olla vielä parempia.

Kun äidinvaisto herää, päässä pyörii satoja kysymyksiä: miten, milloin, missä ja kenen kanssa. Ja vaikka ahdistus päätöksenteosta iskeekin, on tärkeää miettiä rauhassa jokaista kysymystä.

Äitiys on kaunis asia, mutta se muuttaa naisen elämää melkoisesti. Olosuhteista riippuen tämä voi olla enemmän tai vähemmän positiivista, enemmän tai vähemmän yksinkertaista… mutta tavalla tai toisella se merkitsee uutta lukua elämässäsi.

Jos siis olet parikymppinen ja haluat tulla äidiksi, sinun on hyvä ottaa huomioon kaikki alla mainitut näkökohdat.

Äitiys 20-vuotiaana pitää sisällään sekä hyviä että huonoja puolia.

Raskaaksi tuleminen 20-vuotiaana: hyödyt ja haitat

Huolimatta siitä, mitä ulkopuoliset sanovat, päätös lasten hankkimisesta on aina vanhemmilla. Voit etsiä kumppanisi kanssa neuvoja ja tietoa internetistä tai keskustella tuttujen vanhempien kanssa heidän kokemuksistaan. Lopullinen päätös on kuitenkin aina teidän.

Hyvät puolet raskaaksi tulemisessa 20-vuotiaana

Viime vuosikymmenten suuntauksesta huolimatta 20–30 vuoden iässä on biologisesta näkökulmasta paras aika tulla raskaaksi.

Hedelmällisyys on tässä iässä huipussaan, ja harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta useimmat alle 25-vuotiaat naiset tulevat raskaaksi vuoden sisällä yrittämisestä. Hedelmällisyys alkaa laskea 30. ikävuoden jälkeen ja on hyvin alhainen jo ennen 40 vuoden ikää.

Toisaalta myös keskenmenon riski kasvaa naisen ikääntyessä. Jos raskaaksi tullaan 40. ikävuoden iän jälkeen, keskenmenon riski on tilastollisesti viisi kertaa suurempi kuin 20 vuoden iässä.

Toinen huomioon otettava seikka on se, että iän myötä synnytyskomplikaatioiden riski kasvaa, ja sama koskee tiettyjä sikiön geneettisiä sairauksia.

Kyseinen ilmiö liittyy läheisesti munasolujen laatuun ja määrään, jotka ajan myötä laskevat. Mutta iän lisäksi on muitakin solujen ikääntymiselle altistavia tekijöitä, kuten tupakanpoltto, alkoholin käyttö ja lihavuus.

20-vuotiaana sietää myös hyvin väsymystä ja jaksaa paremmin hoitaa lasta kuin vanhempana.

Huonot puolet raskaaksi tulemisessa 20-vuotiaana

Viimeisen vuosikymmenen aikana eri puolilla maailmaa on havaittu taipumusta lykätä raskautta. Euroopassa on yleisintä, että naiset synnyttävät ensimmäisen lapsensa lähempänä 30 kuin 20 vuoden ikää. Tämä ei kuitenkaan ole hassu villitys, vaan sille on melko looginen selitys.

Z-sukupolvella on hyvin vähän yhteistä äitiemme ja isoäitiemme kanssa. Nykynuoret julistavat olevansa “innovatiivista sukupolvea”, jolla näyttää olevan paljon tekemistä ennen lasten hankkimista.

Iso-Britanniassa vuonna 2006 tehdyn tutkimuksen mukaan nuoret brittinaiset olivat päättäneet lykätä äitiyttä useista syistä:

  • Taloudelliset ongelmat: Heillä on huonopalkkainen työ, opintolainaa, heillä ei ole kykyä pärjätä omillaan ja he asuvat vanhempiensa luona.
  • Ura: Elinajanodotteen pidentymisen vuoksi nykyajan nuoret naiset käyttävät enemmän aikaa itsensä kehittämiseen ja kouluttamiseen. Tämä antaa heille itse asiassa mahdollisuuden päästä parempiin töihin ja suoriutua paremmin kuin kouluttautumattomat ikätoverinsa.
  • Vakituisen kumppanin puuttuminen: Vaikka tätä ei pidetä negatiivisena asiana, suurin osa kyselyyn vastanneista halusi saada vakiintuneen parisuhteen ennen äitiyden tielle lähtemistä.
Vakituisen kumppanin puuttuminen voi saada naisen lykkäämään äitiyttä.

Vielä muutama huomio

Kaiken yllä analysoidun lisäksi on myös niin, että raskaaksi tuleminen 20-vuotiaana rajoittaa monia mahdollisuuksia, jotka osa naisista haluaa kokea nuorena. Ja vaikka äitiys onkin ihana osa elämää, se ansaitsee tulla koetuksi silloin, kun sitä todella haluaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.