Äitiys ja identiteettikriisi - Äitiyden Ihme
 

Äitiys ja identiteettikriisi

Äitiys ja identiteettikriisi
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vaikka oma lapsi onkin elämän tärkein asia, äitiyttä voi seurata identiteettikriisi. Vaikka aiheesta ei puhutakaan paljon, vanhemmuus muuttaa elämää merkittävästi, ja hyvin moni tuore äiti joutuu miettimään omaa identiteettiään uusiksi.

Äitiys ja identiteettikriisi

Nainen on lapsen saannin jälkeen edelleen nainen, tytär, sisko, ystävä ja oma itsensä, mutta silti moni joutuu luomaan itsensä kokonaan uudelleen tultuaan äidiksi. Monesta tuoreesta äidistä tuntuu, että hänen minuutensa on hävinnyt äitiyden myötä, kun hän on joutunut tukahduttamaan omia tarpeitaan, toiveitaan, pyrkimyksiään ja unelmiaan. Tämänkaltaiset tunteet ovat täysin normaaleja, ja jokainen äiti pystyy halutessaan löytämään minuutensa uudelleen.

Hyväksy muutos

Älä vastusta muutosta. Mitä sitten, jos uraohjuksesta tuleekin kotiäiti? Kaikki mitä teet ja miten ne teet, riippuu sinusta itsestäsi. Sen hyväksyminen, että elämä muuttuu jatkuvasti on elintärkeä askel kohti uutta sinua. Se, mikä ennen sinusta saattoi vaikuttaa hyvältä ajatukselta, ei ehkä olekaan enää parhaaksi sinulle ja perheellesi. Ja se on täysin ok! Katso muutosta innostavana mahdollisuutena. Ota askel taakse, ja katso sitä naista, jollaiseksi haluat tulla tässä uudessa elämänvaiheessa.

Ole määrätietoinen, mutta älä jääräpäinen

On helppoa kulkea jääräpäisesti omaa polkua. Sinulla oli selkeä ajatus siitä, mitä haluat elämältäsi, mutta nyt asiat näyttävät menevän täysin vastakkaiseen suuntaan. Uusi vauva opettaa meille sen, kuinka tärkeää on olla joustava, ja kuinka joustavuus helpottaa monia asioita. Tämä on aikaa, jolloin kannattaa pysyä avoinna uusille mahdollisuuksille.

Äitiys ja identiteettikriisi

Tee yksi asia kerrallaan

Älä yritä selvittää yhdellä kertaa, kuka tämä “uusi sinä” oikein on. Vauvan saapuminen vaikuttaa elämän moniin eri osa-alueisiin. Näitä ovat esimerkiksi sisäinen ja ulkoinen itseluottamus, kumppanisi ja sinun välinen suhde, perhe, ystävät, ammatilliset tavoitteet sekä henkilökohtainen tyylisi. Yritys huomioida jokainen näistä osa-alueista samanaikaisesti vain turhauttaa, ja lisäksi se on tehotonta.

Keskity siis yhteen asiaan kerrallaan. Käsittele sitä asiaa, joka sillä hetkellä vie eniten tilaa mielestäsi. Saatat esimerkiksi jatkuvasti murehtia takaisin kuntoon pääsemisestä. Luo ruokavalio- ja liikuntasuunnitelma, jotka auttavat sinua pääsemään sinne, minne haluatkin. Kun tunnet itsesi varmaksi omassa kehossasi ja teet kaiken voitavasi tällä alueella, on aika kohdata seuraava haaste.

Hyväksy uusi itsesi

Identiteettikriisin läpikäymistä ei tule ajatella siten, että jonain päivänä olet jälleen entisesi. Se henkilö, joka ennen vauvaa olit, katosi sillä sekunnilla, kun sait vastasyntyneen pienokaisesi käsivarsillesi ensimmäisen kerran. Nyt sinä olet uusi sinä. Sinun tulee ottaa tarpeeksi aikaa uuden itsesi ymmärtämiselle ja sille, että tunnet olosi mukavaksi uuden identiteettisi kanssa.

Äitiys ja identiteettikriisi

Onko sinulla ystävyyssuhteita, jotka eivät enää tarjoa sinulle samalla tavalla kuin ennen? Tarvitseeko sinun oppia uudenlaisia tapoja kommunikoida kumppanisi kanssa? Älä tuhlaa aikaasi itkien näiden muutosten perään. Voit sen sijaan käyttää niitä tehostamaan matkaasi eteenpäin. Tämä on sinun polkusi, ja sinun tulee saada kulkea sitä innokkuudella.

Me kaikki koemme identiteettikriisin joskus

On hyvin helppoa joutua Instagramin ja Pinterestin tarjoamien kuvien vietäväksi. Sosiaalisessa mediassa kaikilla näyttää homma olevan aina hanskassa, eikö vain? Niin asia ei kuitenkaan ole. Sosiaalisessa mediassa halutaan näyttää vain sellainen osa elämästä, jonka halutaan muiden näkevän. Meillä kaikilla on vaikeutemme ja haasteemme – sitä vain harvoin tuodaan julki internetissä.

Se täydellinen äiti, jolla vaikuttaisi kaikki olevan hallinnassaan on myös käynyt kivisen tien kamppaillessaan identiteettinsä kanssa – aivan kuin jokainen meistä. Kun jotain niin suurta – kuten vauvan syntymä – tulee tapahtumaan, kukaan ei täysin voi säästyä identiteettikriisiltä. Äitiys ja identiteettikriisi on yhtälö, joka ilmenee jollain tavalla jokaisen äidiksi tulleen naisen elämässä. Tilanne rauhoittuu kyllä, kun tarkastelet kokemiasi muutoksia itsesi tutkiskelulla ja pohdinnalla sekä olemalla itselle armollinen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.