Onko episiotomian välttäminen synnytyksen aikana mahdollista?
 

Onko episiotomian välttäminen synnytyksen aikana mahdollista?

Useimmat synnyttäjät haluavat välttyä episiotomialta eli välilihan leikkaukselta. Toimenpiteiden määrä onkin viime vuosikymmenen aikana laskenut Suomessa selvästi.
Onko episiotomian välttäminen synnytyksen aikana mahdollista?

Viimeisin päivitys: 14 kesäkuuta, 2019

Jos olet raskaana, saatat pelätä välilihan repeämistä tai leikkaamista synnytyksen aikana. Episiotomioiden tekeminen on vähentynyt Suomessa, ja tänä päivänä toimenpide suoritetaan vain sen ollessa välttämätöntä. Tässä artikkelissa annamme joitakin vinkkejä, joiden avulla episiotomian välttäminen synnytyksen aikana saattaa onnistua.

Mitä episiotomia tarkoittaa?

Episiotomia on kirurginen toimenpide, jossa emättimen ulkoaukkoa laajennetaan leikkaamalla välilihaa, eli sukupuolielinten ja peräaukon välissä lantiopohjassa sijaitsevaa aluetta. Episiotomian tarkoituksena on helpottaa synnytystä ja estää laajat synnytysrepeämät.

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa saksilla, ja se avaa aluetta kolmen-neljän senttimetrin verran, jotta vauva mahtuu paremmin syntymäänSuomessa episiotomia tehdään aina harkiten, ja syitä siihen voivat olla esimerkiksi huoli sikiön voinnista, vauvan suuri koko tai sikiön tarjontavirhe.

Onko episiotomian välttäminen synnytyksen aikana mahdollista?

Onko episiotomian välttäminen synnytyksen aikana mahdollista?

Jotkut asiantuntijat uskovat, että kunhan välilihan alue on terve ja rakenteeltaan normaali, riski episiotomiaan on pieni. Lisäksi sen täytyy antaa laajeta hitaasti ja luonnollisesti.

Joidenkin lähteiden mukaan välilihan hoitaminen lämpimällä hauteella valmistaa aluetta synnytykseen. Viimeisten kuuden raskausviikon aikana voi myös hieroa välilihan aluetta öljyllä ja harjoittaa lantionpohjan lihaksia.

Lantionpohjan lihasten harjoitukset

Lantionpohjan lihasten harjoittaminen ylläpitää lantionseudun voimaa ja kestävyyttä ja helpottaa näin raskaudesta ja synnytyksestä palautumista. Sen lisäksi, että säännöllinen harjoittelu vahvistaa lantionpohjan lihaksia, se myös rentouttaa niitä, minkä johdosta lihasrakenne tukee lantion elimiä sopivasti, mutta ei ole ylijännittynyt. Tämä auttaa synnytyksen hetkellä ja voi parhaimmillaan auttaa välttämään episiotomian.

Välilihan hierominen

Muutama viikko ennen synnytystä aloitetun hieronnan väitetään pehmentävän ja venyttävän kudoksia, mikä lisää välilihan joustavuutta. Hieronta myös valmistaa naista synnytykseen kuuluvaan pingotuksen ja paineen tunteeseen. Hierominen myös auttaa naista tutustumaan omaan kehoonsa ja saamaan sitä kautta lisää itseluottamusta synnytykseen.

Välilihaa hierotaan 10-15 minuuttia päivässä öljyllä tai liukuvoiteella. Välilihan aluetta voidaan kosteuttaa esimerkiksi ruusunmarja- tai manteliöljyllä, minkä jälkeen aluetta hierotaan peukaloilla U-kirjaimen muotoisesti, painamalla hieman alas- ja ulospäin. Liike lopetetaan, kun tuntuu pieni kihelmöivä tunne

Onko episiotomian välttäminen synnytyksen aikana mahdollista?

Synnytysasennon valinta

Välilihaan kohdistuvaa painetta vähentävät synnytysasennot voivat tehdä episiotomian tarpeettomaksi ja pienentävät repeämien riskiä. Esimerkiksi kyljellään makaaminen, kyykkyasento tai kontallaan oleminen voivat olla hyviä vaihtoehtoja.

Missä tilanteessa episiotomia on tarpeellinen?

Episiotomia saatetaan suorittaa, jos äidin väliliha ei jousta riittävästi tai kudoksen arvellaan repeävän pahasti. Toimenpiteen tarkoituksena on siis usein vauvan syntymän helpottamisen lisäksi pyrkimys estää laajojen repeämien syntyminen.

Välilihan leikkaukseen ryhdytään myös esimerkiksi, jos sikiön vointi on vaarantunut niin, että lapsi on saatava syntymään mahdollisimman nopeasti. Myös sikiön suuri koko, tarjontavirhe tai imukupilla tai pihdeillä avustettu synnytys voivat olla syynä toimenpiteeseen.

Tämän lisäksi äidin aikaisempi vakava synnytysrepeämä voi johtaa episiotomiaan, sillä arpikudoksen johdosta kudos ei välttämättä veny normaalilla tavalla.

Välilihan leikkauksesta syntyy aina vähintään 2. asteen repeämä, ja episiotomian jälkeen voi esiintyä välilihan arkuutta, kipua ja yhdyntäkipua. Tavallisesti episiotomiahaava paranee muutamassa viikossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carroli, G., & Belizán, J. (2008). Episiotomía en el parto vaginal. La Biblioteca Cochrane Plus, (2)
  • Liljestrand J. Episiotomía en el parto vaginal. Comentario de La Biblioteca de Salud Reproductiva de la OMS (última revisión: 20 de octubre de 2003); Ginebra: Organización Mundial de la Salud
  • Signorello LB, Harlow BL, Chekos AK, Repke JT (2000). «Midline episiotomy and anal incontinence: retrospective cohort study»

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.