7 asiaa, joita sinulle ei kerrota synnytyksestä - Äitiyden Ihme
 

7 asiaa, joita sinulle ei kerrota synnytyksestä

7 asiaa, joita sinulle ei kerrota synnytyksestä
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Synnytys on raskauden kaikkein ihmeellisin ja kammottavin vaihe, ja jokainen nainen kokee sen eri tavalla. Juuri tämän takia synnytys onkin niin hieno hetki.

Synnytys on vähän kuin sokkotreffit, joiden aikana tiedät että rakastut täysin siihen henkilöön, jonka opit tuntemaan. Synnytys – joka on niin tarpeellinen ja toisinaan kovin pelätty asia – on edelleenkin suurelta osin tuntematon prosessi.

Sillä ei ole väliä, tapahtuuko syntymä keisarinleikkauksella, kylpyammeessa, omassa sängyssä vai sairaalan vuoteessa. Totuus on se, että oman vauvan näkeminen ensimmäistä kertaa on hellin ja kaunein asia, jonka vanhemmat voivat elämässään kokea.

Synnytys on unohtumaton ja hieno hetki. On kuitenkin joitakin asioita, joita et kenties vielä ole kuullut, ja seuraavat faktat ovatkin monelle yllättäviä.

Lasketut ajat eivät ole tarkkoja

On totta, että toisinaan lasketut ajat ovat päivälleen oikein, mutta loppujen lopuksi tämä on aika harvinaista. Naisina meistä on mukava tietää, että raskaus ei kestä ikuisesti ja että se päättyy laskettuun aikaan, mutta näin ei kuitenkaan aina käy. Toisinaan raskausaika kestää kauemmin kuin odotimme.

Vain 5 % naisista synnyttää laskettuna aikana, eli älä huolestu jos lapsesi tupsahtaa maailmaan aikaisemmin tai myöhemmin. Tärkeintä on se, että vauva on terve!

Epiduraalipuudutus ei aina toimi

Kaikkien maailman naisten tulisi tietää, että epiduraalipuudutus ei ole mikään ihmelääke, eikä se aina toimi. Epiduraalipuudutus auttaa naisia olemaan tuntematta kipua vyötäröstä alaspäin synnytyksen aikana. Se annetaan neulalla selkään.

Näitä asioita sinulle ei kerrota synnytyksestä

Epiduraalipuudutuksen vaikutuksen alaisena oleminenkaan ei tarkoita, ettet tuntisi mitään. Joidenkin naisten jalat puutuvat, jotkut pystyvät tuntemaan jotakin, mutta toisilla puudutus ei toimi ollenkaan niin kuin sen pitäisi. Puhuthan lääkärillesi aina, jos puudutuksen käytössä jokin epäilyttää.

Epiduraalipuudutuksen aikana ei voi syödä eikä juoda

On hyvä idea syödä ennen sairaalaan menoa ja ottaa puudutus vasta sairaalassa ennen synnytystä, sillä otitpa puudutuksen tai et, synnytys vaatii paljon töitä. Puudutuksen aikana et voi kuitenkaan syödä tai juoda mitään, mikä voisi saada sinut tuntemaan olosi heikoksi synnytyksen aikana.

Suolesi saattaa toimia yllättäen synnytyksen aikana

Et ole ensimmäinen etkä viimeinen nainen maailmassa, jonka suoli alkaa yllättäen toimia supistusten aikana ponnistaessa. Tämä on jokseenkin epämiellyttävää, mutta sitä tapahtuu useammin kuin naiset haluaisivat myöntää. Älä häpeä, jos sinulle käy näin. Sairaanhoitajat ovat kokeneita ammattilaisia ja nähneet aivan kaikkea.

Synnytys ei lopu siihen, kun vauva on ulkona

Sinun pitää todennäköisesti ponnistaa vielä aivan viimeisen kerran senkin jälkeen, kun vauva on tullut ulos, jotta hänestä huolta pitänyt istukka tulisi kohdustasi ulos. Älä huoli, sillä istukan ponnistaminen ulos tapahtuu yleensä nopeasti, eikä tämän tuottama kipu ole mitään verrattuna varsinaisuun ponnistuksiin.

Et tiedä kaikkea synnytyksestä

Vauvasi syntyy valkoisen aineen peittämänä

Kun vauvasi syntyy, huomaat että sen iho on valkoisen ja tahmean juustoa muistuttavan aineen peitossa. Tätä ainettä kutsutaan lapsenkinaksi ja se suojelee vauvan ihoa kohdun sisällä. Pesun jälkeen kina tippuu itsestään pois, eikä vauva edes huomaa sitä. Pesun jälkeen näet, miten pehmeä ja herkkä vauvan iho on.

Vauvasi pää muuttaa muotoa

Jos vauva syntyy alatiesynnytyksellä, vauvan pään luut ovat todennäköisesti painautuneet kasaan, jotta vauva mahtuisi synnytyskanavan kautta ulos. Älä huoli, sillä pää muovautuu pyöreäksi hiljalleen. Joidenkin päivien ajan vauvan pää voi näyttää kartiomaiselta, mutta tämä on vain väliaikaista.

Tässä oli seitsemän sellaista asiaa, joita naisille ei aina kerrota synnytyksestä. Ne ovat kuitenkin tärkeitä tietää, jotta voisit olla täysin valmistautunut tätä hyvin suurta päivää varten.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.