Vauvan kynsien leikkaaminen: 10 niksiä - Äitiyden Ihme
 

Vauvan kynsien leikkaaminen: 10 niksiä

Vauvan kynsien leikkaaminen: 10 niksiä

Viimeisin päivitys: 02 heinäkuuta, 2018

Vauvan kynsien leikkaaminen vaatii enemmän harjoitusta kuin luuletkaan. Usein vanhemmat siirtävät työtä kauas tulevaisuuteen, mikä ei ole hyvä ajatus. Jotkut myös päättävät jättää tämän työn henkilölle, jolla on enemmän kokemusta tai asiantuntemusta.

Kynsienhoidon kaltainen yksinkertainen tehtävä saattaa osoittautua todelliseksi haasteeksi vauvojen ollessa kyseessä, sillä he ovat niin pieniä ja hauraita. Vauvan sormet ja varpaat ovat pieniä ja niiden kynnet vieläkin pienemmät. On vaikea nähdä, mihin heidän kyntensä loppuvat ja mistä iho alkaa, joten vanhemmat pelkäävät usein satuttavansa lastansa.

Vauvojen herkät vartalot tekevät niistä huolehtimisen haastavaksi. Tästä syystä vanhempien on oltava erityisen huolellisia syöttämisessä, hygieniassa ja vaatettamisessa. On tärkeää ostaa sopivia tuotteita ja käyttää niitä oikein.

Vauvojen kynnet kasvavat yhtä nopeasti kuin aikuisten. Kynsien kasvu voi olla vauvoilla vielä huomattavampaa. Tiedämme, että niiden leikkaaminen on melkoista taistelua, joten tässä artikkelissa annamme kymmenen niksiä asian helpottamiseksi.

10 niksiä vauvan kynsien leikkaamiseen

Vauvasi kynsien leikkaaminen on mahdollista, kunhan seuraat asiantuntijoiden neuvoja. Asiantuntijat voivat tietenkin olla sekä muita vanhempia että lastenlääkäreitä, sillä asiantuntemus tulee käytännön kautta.

Sinun tulisi huolehtia kahdesta perusasiasta: vauvan kynsien näkymisestä kunnolla sekä vauvan liikkeiden kontrolloimisesta. Vaikka nämä ovat tärkeimmät syyt siihen, miksi tämä tehtävä voi olla vaikea, ne ovat myös avaimet haasteen suorittamiseksi.

Vauvasi kynsien leikkaamisen niksit ovat:

  • Tee se mahdollisuuksien mukaan vauvasi nukkuessa. Näin sinun ei tarvitse huolehtia hänen liikkumisestaan. Saatat kuitenkin olla huolissasi vauvasi herättämisestä. Jos päätät leikata kynnet hänen ollessa hereillä, tee se toisen henkilön kanssa.
  • Käytä oikeita työkaluja. Käytä erityisesti vauvoille suunniteltuja leikkureita tai saksia, joissa on pyöristetty reuna. Väärillä välineillä tämä tehtävä vain vaikeutuu ja haavojen riski lisääntyy.
  • Tee siitä tapa. Vauvojen kynnet tulisi leikata vastasyntyneestä lähtien. Kynnet kasvavat nopeasti ja lapsi saattaa raapia kasvojaan naarmuille pitkillä kynsillään. Mikään ei estä sinua aloittamasta leikkaamista vauvasi elämän ensimmäisinä päivinä, ja asian siirtäminen voi olla haitallista.
  • Muut tekniikat. Vauvasi kynnet ovat hauraat ja katkeavat helposti, joten kannattaa käyttää sähköistä tai käsikäyttöistä viilaa terävien reunojen poistamiseksi, jotta voisit leikata vähemmän. Näin sinun tarvitsee leikata kynnet vasta, kun ne ovat kasvaneet hyvin pitkiksi.
  • Voi olla hyödyllistä leikata vauvan kynnet heti kylvyn jälkeen niiden ollessa pehmeämmät. Leikkaa ne suoraan alaspäin, leikkaamatta sormien ihoa.
  • Varmista kunnon näkyvyys. Vanhemmat nostavat tavallisesti vauvansa sormet tai varpaat leikatakseen kynsiä ylhäältä, mutta tällä tavoin on vaikea nähdä. Parempi tapa on leikata kynsi alhaalta samalla painaen kevyesti sormenpäätä ja työntäen sitä poispäin kynnestä. 
  • Valitse oikea paikka. Vaikka on houkuttelevaa jättää vauva pinnasänkyynsä, jossa hän tuntee olonsa mukavaksi, on tärkeää löytää jokin kirkas ja ilmava paikka kynsien leikkaamiseen. Tällä tavoin vältät vahingossa leikkaamasta ihoa huonon näkyvyyden vuoksi.
  • Ole varovainen, mutta älä pelkää. On tärkeää toimia jämäkästi. Hermostuminen tekee sinusta kömpelömmän, mikä ei ole hyvä asia pikkuisesi terveyden kannalta.
  • Kiinnitä jollain hänen huomionsa. Vauvasi kasvaessa hänen kyntensä vahvistuvat ja iho on vähemmän herkkä. Samalla hänestä kuitenkin tulee levottomampi, mikä tekee kynsien leikkaamisesta vieläkin vaikeampaa. Käytä vanhempien lasten kanssa apuna jotain, mikä kiinnittää heidän huomionsa niin, että he katsovat sitä ja pysyvät samalla paikoillaan. 
  • Kerää palaset leikattuasi vauvasi kynnet. Vaikka ne näyttävät pieniltä ja vaarattomilta, kynnen päät voivat olla vaaraksi vauvallesi, mikäli ne joutuvat suuhun tai silmiin. Tämän vuoksi on parasta puhdistaa hänen kätensä, vaatteensa sekä ympärillä oleva tila sen jälkeen, kun olet valmis.

Olemme varmoja, että nämä vinkit kannustavat vanhempia tulemaan paremmiksi tässä terveellisessä ja olennaisessa tehtävässä. Ajan myötä vanhemmat saavuttavat tarvittavan kokemuksen tämän tyyppisen huolenpidon suorittamiseen mukavalla, turvallisella ja lapsilleen sopivalla tavalla, käyttäen saatavilla olevia työkaluja.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.