27. raskausviikko - Äitiyden ihme
 

27. raskausviikko

27. raskausviikko on toisen raskauskolmanneksen viimeinen viikko, eli täysaikaista raskautta on tässä vaiheessa jäljellä enää kolme kuukautta.
27. raskausviikko

Viimeisin päivitys: 22 heinäkuuta, 2020

27. raskausviikko koittaa, kun raskaus on kestänyt 26 viikosta ja 0 päivästä 26 viikkoon ja 6 päivään. Raskauden toinen kolmannes on päättymässä, ja äidin ja lapsen välinen yhteys voimistuu päivä päivältä. Äidin sydämen syke yhdistyy sikiön sydämen sykkeeseen, ja äiti voi jo tuntea jokaisen sikiön käsillään ja jaloillaan tekemän liikkeen – ja jopa tämän hikan.

Äiti ja kasvava vauva viestivät keskenään, ja äiti tietää, milloin sikiöllä on meneillään lepohetki ja milloin se on erityisen levoton. Äidin mielialalla on suora vaikutus lapseen. Kehittyvä vauva tietää, onko äiti rauhallinen, surullinen tai ahdistunut, ja tunnistaa, puhuuko tämä lempeällä äänensävyllä vai ei.

27. raskausviikko äidin näkökulmasta

On tavallista, että odottava äiti tuntee seuraavanlaisia oireita toisen raskauskolmanneksen lopussa:

  • Vatsa kasvaa nopealla tahdilla sikiön vallatessa lähes koko kohdun alueen, mikä voi aiheuttaa epämukavaa oloa ja vaikeuksia liikkua ja nukkua.
  • Mieliteot voimistuvat. Mieliteot ovat usein merkki siitä, että elimistö tarvitsee lisää tiettyjä ravintoaineita, joten omaa kehoa kannattaa kuunnella. Jos äidin esimerkiksi tekee jatkuvasti mieli jäätelöä, elimistö saattaa kaivata rasvaa tai kalsiumia.
  • Selän, lantion ja takareisien kivut alkavat kehon valmistautuessa lapsen syntymään. Luut ja lihakset siirtyvät oikeisiin asemiin synnytystä varten.
  • Mielialanvaihtelut lisääntyvät. Raskaana oleva nainen voi olla ensin iloinen ja onnellinen ja muutaman minuutin päästä surullinen ilman selvää syytä.
  • Ruokahalu kasvaa ja odottavan äidin saattaa tehdä mieli syödä jatkuvasti. Vaikka raskausaika ei olekaan sopiva hetki laihdutuskuureille, omaa painoa kannattaa seurata. Istumiseen painottuva elämäntyyli ja lisääntynyt ruokahalu ovat omiaan nostamaan painoa enemmän kuin olisi hyväksi.
27. raskausviikko
  • Krampit lisääntyvät etenkin jaloissa. Krampit ovat yleisimpiä yöaikaan, sillä seisominen ja liikkuminen ehkäisee ja helpottaa niitä. Myös kramppaavan lihaksen hierominen voi auttaa.
  • Rinnat jatkavat kasvamistaan ja niiden iholle ilmestyy pieniä verisuonia. Nänneihin saattaa nousta pieniä näppylöitä, mikä on täysin normaalia. Sekä vatsan alueen että rintojen ihoa kannattaa kosteuttaa säännöllisesti ihon joutuessa venymään nopeassa tahdissa.
  • Jalat saattavat kasvaa niin, että odottavan äidin on vaihdettava isompiin kenkiin. Kyse voi olla yksinkertaisesti pehmytkudosten turvotuksesta, mutta syynä voi olla myös relaksiini-hormoni. Jalkapöydän luut ovat alttiina tälle hormonille ja jalkapöytiin kohdistuvalle lisäpainolle.

27. raskausviikko sikiön näkökulmasta

27. raskausviikolla sikiön paino on noin 900 grammaa ja pituus päästä peppuun noin 22,5 senttiä ja päästä varpaisiin noin 31 senttiä. Sen selkäranka koostuu nyt 33 renkaasta, 150 nivelestä ja 1000 jänteestä. Seuraava kuukausi on erittäin aktiivista aikaa, jolloin sikiö kasvaa nopeasti sekä pituutta että painoa. Sikiön kehoon alkaa kertyä rasvaa nopealla tahdilla, minkä ansiosta sen ruumiinlämpö pysyy oikealla tasolla. Tämä rasva toimii myös energianlähteenä syntymän jälkeisinä päivinä.

Tässä vaiheessa raskautta sikiön sisäelimet alkavat olla täysin kehittyneet. Myös hermosto kypsyy ja aivopoimut aivojen pinnalla alkavat kehittyä asteittain. Etenkin näkemiseen ja kuulemiseen liittyvät aivoalueet aktivoituvat usein. Sikiö alkaa reagoida äidin vatsan läpi kohtuun suodattuvaan valoon ja pystyy jo avaamaan ja sulkemaan silmänsä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Salinas P, Hugo, Naranjo D, Benjamín, Retamales M, Beatriz, Adauy E, Arlette, & Lara F, Carolina. (2006). ANTICOAGULACIÓN Y EMBARAZO. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 71(6), 432-436. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262006000600011
  • Bolaños, P. La importancia de la alimentación en el embarazo. Trastornos de la conducta alimentaria, ISSN-e 1699-7611, Nº. 11, 2010, págs. 1196-1230
  • Vidal Martí, Arlene, et al. “Preparación psicofísica para el parto: seguridad y satisfacción a las gestantes.” MediSur 10.1 (2012): 17-21.
  • Cabanyes Truffino, J.. (2014). El comportamiento fetal: una ventana al neurodesarrollo y al diagnóstico temprano. Pediatría Atención Primaria, 16(63), e101-e110. https://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322014000400012
  • Ganén Prats, Ibrahim, & Aguilar Peláez, Madelaine, & Martínez Núñez, Eligio, & Cabrera Núñez, Elixandra, & Rosales Sánchez, Marubia (2007). NUTRICION DURANTE EL EMBARAZO. Revista Información Científica, 55(3), .[fecha de Consulta 26 de Mayo de 2021]. ISSN: . Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=551757328014
  • Gallo-Padilla, D., et al. “Lumbalgia durante el embarazo. Abordaje multidisciplinar.” SEMERGEN-Medicina de Familia 42.6 (2016): e59-e64.
  • Wurcel, Victoria. “Calambres nocturnos en embarazadas.” Evidencia, actualizacion en la práctica ambulatoria 10.2 (2007).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.