Onko syytä huolestua, jos lapsi alkaa syödä normaalia vähemmän?
 

Onko syytä huolestua, jos lapsi alkaa syödä normaalia vähemmän?

Onko syytä huolestua, jos lapsi alkaa syödä normaalia vähemmän?
Ana Couñago

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On ymmärrettävää, että vanhemmat huolestuvat, jos lapsi alkaa yhtäkkiä syödä normaalia vähemmän. Tässä artikkelissa selitämme, mistä ilmiö voi johtua, ja miten vanhempien kannattaa toimia tilanteessa.

Onko syytä huolestua, jos lapsi alkaa syödä normaalia vähemmän?

On tavallista, että kaksi vuotta täytettyään lapsi alkaa syödä aikaisempaa vähemmän ja hitaammin, ja hänen syöttämisensä ottaa entistä enemmän aikaa. Lapsi on alkanut kävellä ja hän saattaa olla kiinnostuneempi ympäristönsä tutkimisesta kuin syömisestä. 2-5 vuoden iässä lapsi käy edelleen läpi vaihetta, jossa hän kehittää omia syömistapojaan ja löytää omat makunsa ja mieltymyksensä.

Hän löytää pikkuhiljaa ruokia, joista hän pitää ja ei pidä. Hän saattaa jopa lakata syömästä tiettyjä ruokia, joita hän söi aikaisemmin säännöllisesti hyvällä ruokahalulla. Aivan kuten muutkin lapsen läpikäymät vaiheet, myös tämä on väliaikainen ja normaali osa kehitystä. Vaikka vanhempienkin tuleekin kiinnittää huomiota lapsen kehitykseen, heidän ei kannata huolestua jokaisesta tämän käytöksessä tapahtuvasta muutoksesta. On kuitenkin tärkeää, että he varmistavat lapsen syövän tarpeeksi, jotta tämän paino pysyy terveissä rajoissa.

Onko syytä huolestua, jos lapsi alkaa syödä normaalia vähemmän?

Lapsi saattaa olla yhtenä hetkenä hyvin nälkäinen, jolloin hän syö suuremman määrän ruokaa, kun taas toisella kertaa hän ei halua syödä juuri lainkaan. Asiantuntijat kehottavat vanhempia kunnioittamaan tätä vaihetta sen sijaan, että pakottaisivat lapsen syömään ruokaa, jota tämä ei halua syödä.

Monet vanhemmat huolestuvat, kun lapsi alkaa syödä normaalia vähemmän, mikä on täysin ymmärrettävää. He saattavat myös turhautua, kun lapsi ei halua syödä tai nirsoilee. Vanhemman on pyrittävä pysymään kärsivällisenä ja lujana, sillä on hyvin helppo antaa lapselle periksi, kun tämä ei halua syödä tiettyä ruokaa tai aloittaa kiukkukohtauksen. Kärsivällisyys, jämäkkyys ja sitkeys ovat vanhemman liittolaisia, kun hän opettaa lapselle terveelliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon ja syömiseen liittyviä hyviä tapoja.

Onko entistä vähemmän syöminen normaalia tietyn ikäiselle lapselle?

Syömisen pitäisi olla miellyttävää, eikä ruokailuhetki saisi olla asia, joka aiheuttaa lapselle stressiä. Tämän varmistamiseksi vanhemmat voivat kokeilla seuraavia vinkkejä:

  • Selitä lapselle, että hänen on syötävä terveellistä ja monipuolista ruokaa kasvaakseen isoksi, vahvaksi ja terveeksi.
  • Laadi yksinkertainen rutiini syömisajoille ja -säännöille. Sääntöjen ei tarvitse olla liian tiukkoja.
  • Vanhempien ja mielellään myös sisarusten tulee pitää lapselle seuraa tämän istuessa ruokapöydässä. Vanhemmat ovat lapsen tärkeimmät roolimallit, joiden esimerkkiä hän noudattaa.
  • Kun lapsi on nälkäinen, hän syö. Näläntunne varmistaa, että lapsen ravitsemustarpeet tulevat tyydytetyiksi.
  • Tarjoile lapselle ruokaa pieninä annoksina. On parempi, että lapsi pyytää lisää ruokaa kuin että hän jättää sitä lautaselleen roskiin heitettäväksi.
Onko syytä huolestua, jos lapsi alkaa syödä normaalia vähemmän?

Lapsen ruokavaliota aletaan laajentaa lapsen ollessa noin puolen vuoden ikäinen. Tässä vaiheessa lapsi alkaa totutella kiinteään tai puolikiinteään ruokaan, mutta juo kuitenkin edelleen myös äidinmaitoa tai korviketta. Kahden vuoden ikäisen lapsen tulisi kokeilla yhä enemmän uusia ruokia. Luonnollisesti hän pitää joistain ruoista enemmän kuin toisista. Vanhempien tulee kunnioittaa lapsen makua ja mieltymyksiä kohtuullisissa rajoissa, mutta varmistaa kuitenkin, että tämä syö tarpeeksi monipuolisesti.

Tässä iässä lapsen kannattaa jo antaa syödä itse, eikä pienestä sotkusta tarvitse välittää. Lapsi oppii pöytätavat pikkuhiljaa. Jos mahdollista, lasta ei kannata istuttaa ruokapöytään hänen ollessaan väsynyt. Suurin osa lapsista syö huonosti väsyneenä tai unisena.

Alkaako lapsi syödä enemmän?

Monet lapset alkavat syödä enemmän 5-6 vuoden iässä, kun he ja heidän vatsansa ovat kasvaneet hieman lisää. Asiantuntijoiden mukaan ihmisen tarvitseman ruoan määrä vaihtelee. Saman ikäisistä ja kokoisista lapsista toiset syövät toisia enemmän, ja tämä on täysin normaalia. Vanhemmilla on usein omat odotuksensa lapsen ruokailun suhteen, mutta tästäkään huolimatta ei ole ihanteellista painostaa lasta, jos hän ei halua syödä.

Lasta ei siis tule pakottaa syömään tai syyllistää siitä, että hän ei halua syödä juuri sillä hetkellä. Hän syö kyllä siinä vaiheessa, kun tuntee itsensä nälkäiseksi. Jos lapsi ei halua syödä tiettyä ruokaa, häntä kannattaa rohkaista kokeilemaan sitä omassa tahdissaan. Vanhemmat voivat myös näyttää hyvää esimerkkiä syömällä itse kyseistä ruokaa. Osa lapsista myös syö luonnostaan hyvin hitaasti, eikä heitä saa pakottaa kiirehtimään.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.