Kunnioittavatko vai pelkäävätkö lapsesi sinua?
Oletko sellainen vanhempi, joka pyrkii määräilemään lapsiaan? Sinun on hyvä tietää, että se ei ole paras kasvatustapa. Vai oletko sen sijaan sellainen vanhempi, jota lapset kunnioittavat yli kaiken? Nämä ohjeet auttavat sinua selvittämään, kunnioittavatko vai pelkäävätkö lapsesi sinua.
Määräily voi toimia kerran, kahdesti, kolmesti. Ehkä vielä muutaman kerran lisää, lapsesta riippuen. Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä sillä on kuitenkin vain haitallisia seurauksia. Jos aina määräilet kuuntelemisen sijaan, lapsesi saattavat alkaa pelätä sinua ja totella sinua vain pelon vuoksi.
Onkin tärkeää ymmärtää, että ero pelkoa herättävän vanhemman ja luottamusta herättävän vanhemman välillä on sama kuin pomon ja todellisen johtajan välillä.
Auktoriteetti on ansaittava teoilla. Vanhempana sinulla on oikeus määräysvaltaan, mutta jotta lapsesi kokisivat sen niin, sinun on ansaittava se päivä päivältä.
Pelon herättäminen, jotta lapsesi tottelisivat sinua, on toimimista samalla tavalla kuin määräilevä pomo työpaikalla. Kuvittele, että esimiehesi käskee sinua tekemään jotain hyvin vaikeaa, jotain mitä et osaa tehdä. Kuvittele sitten, että pomosi pyytää sinua tekemään jotain yhdessä porukalla, jotta oppisit ja voisit tehdä sen jatkossa itse. Huomaatko eron?
Olet vanhempana luonnollisestikin se, jolla on tietoa ja kokemusta. Sinun on opittava välittämään se lapsillesi! On hyödytöntä pyytää lapsia tekemään jotain selittämättä, miten se tehdään.
- Osoita lapsillesi, että kunnioitat heitä, ja opeta heitä kunnioittamaan muita. Miten? Näyttämällä mallia. Lasten ja läheisten hyvä kohtelu luo ilmapiiriä, jossa lapset oppivat toimimaan oikein. Muista aina pyytää heiltä asioita ystävällisesti ja sanomalla “kiitos”. Tämä auttaa heitä omaksumaan samat tavat.
- Ole rakastava. Ei ole parempaa tapaa opettaa lapsia kuin osoittamalla hellyyttä.
- Kuuntele aina, mitä lapsilla on sanottavanaan. Älä väheksy heidän kommenttejaan ja mielipiteitään. Osoita heille, että se mitä he ajattelevat ja tuntevat, on sinulle tärkeää. Tällä tavoin he ymmärtävät, että arvostat heitä, ja he oppivat myös arvostamaan sinua.
Mitä asenteita sinun tulisi välttää, jotta lapsesi eivät pelkäisi sinua?
- Lasten lyöminen
- Lasten uhkailu
- Lapsille huutaminen
- Lasten loukkaaminen
- Lasten nöyryyttäminen
- Vihan osoittaminen
- Lasten mielen pahoittaminen
- Suvaitsemattomuus
- Jatkuva tai ilman syytä tapahtuva rankaiseminen
- Lasten arvostelu negatiivisesti
Pidä aina mielessä, että lapset ovat herkkiä olentoja ja he imevät asioita ympäristöstään kuin sienet. Väkivaltainen ilmapiiri edistää väkivaltaisten asenteiden juurtumista lapsiin. Jos lapset sen sijaan saavat kasvaa kodissa, jossa on paljon rakkautta ja ymmärrystä, he omaksuvat itsekin nämä asenteet.
Suosittelemme lukemaan: Lapsuuden yleisimmät tunne-elämän haavat
Mistä tiedät, pelkäävätkö lapsesi sinua?
Arvioi käytöstäsi lastesi kanssa tietääksesi, miten he näkevät toimintasi.
Jos sinulla on määräilevä asenne ja teet usein asioita, joita suosittelimme välttämään, lapsesi todennäköisesti pikemminkin pelkäävät kuin kunnioittavat sinua.
Lasten kunnioituksen ansaitaksesi sinun täytyy pitää yllä tervettä yhteiseloa kotona, keskustella lastesi kanssa, osoittaa ymmärrystä ja olla hellä. Muista, että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Jos kunnioitat lapsiasi, he oppivat sen ja kunnioittavat myös sinua.
Entä jos lakkaan olemasta autoritaarinen vanhempi ja lapseni eivät kunnioita minua?
Lapsille on tehtävä selväksi, että vanhemmilla on kokemusta ja tietoa, jonka lapset omaksuvat itse sitten myöhemmin elämässään. Kun lapset ovat pieniä tai nuoria, he eivät vielä tiedä moniakaan asioita, ja vanhempien on oltava heidän rinnallaan auttamassa, opastamassa ja neuvomassa.
Se, että ei ole autoritaarinen vanhempi, ei tarkoita sitä, etteikö rajoja asetettaisi. Ja rajojen asettaminen taas ei tarkoita kaikkien oikeuksien tai vapauksien viemistä lapsilta. Rajojen on kuitenkin oltava johdonmukaisia ja järkeviä.
Jos lapsi esimerkiksi joutuu heräämään aamulla kello 6 kouluun, on loogista kieltää häntä menemästä ulos myöhään edellisenä iltana, sillä hänellä on velvollisuutensa. Kun lapset ovat pieniä, heillä ei vielä ole vastuuntuntoa. Vanhempina meidän on autettava heitä ymmärtämään nämä asiat.
Meidän on myös harkittava rajojen asettamista suojellaksemme lapsiamme fyysisesti ja tarvittaessa muilta ihmisiltä.
Ennen kuin ryhdyt tällaisiin toimiin, mieti aina mitä haluat saavuttaa ja onko se mielestäsi paras tapa toimia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Wild, R. (2011). Libertad y límites. Amor y respeto: Lo que los niños necesitan de nosotros. Herder Editorial.
- Morales Jaimes, O. D., & Silvera López, D. G. (2019). INFLUENCIA DE LOS JUEGOS COOPERATIVOS EN EL DESARROLLO DEL VALOR DE RESPETO EN LOS NIÑOS Y NIÑAS DE LA INSTITUCIÓN EDUCATIVA INICIAL Nº 33″ CORAZÓN DEL NIÑO JESÚS” DE LA TINGUIÑA-ICA. http://repositorio.unh.edu.pe/handle/UNH/3030