Kuinka auttaa lasta kohtaamaan kiusaaminen? - Äitiyden ihme
 

Kuinka auttaa lasta kohtaamaan kiusaaminen?

Kertooko lapsesi sinulle, että häntä kiusataan? Tässä artikkelissa esittelemme joitakin tapoja, joilla voit auttaa häntä kohtaamaan kiusaamisen.
Kuinka auttaa lasta kohtaamaan kiusaaminen?
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kiusaaminen on valitettavan yleinen ilmiö, johon törmätään niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin keskuudessa. Lapsia kiusataan paitsi koulussa ja koulumatkoilla, myös harrastusten parissa, leikkipuistoissa ja verkossa. Tästä syystä onkin tärkeää auttaa lasta kohtaamaan kiusaaminen.

Vaikka perhe ja koulu yrittäisivätkin kaikkensa, kiusaamisen estäminen on usein valitettavan vaikeaa. Vaikka vanhemmat haluaisivat suojella lastaan kiusaamiselta, he eivät siihen aina pysty. Tästä syystä vanhempien on tärkeä tarjota lapsilleen työkaluja ja menetelmiä, joiden avulla kohdata kiusaamistilanteet. Jos opetamme lapsiamme heidän ollessaan nuoria, he ovat valmistautuneita kohtaamaan teinivuosien ja aikuisuudenkin konfliktitilanteet.

Miksi lapset ja nuoret kiusaavat?

Saadakseen huomiota

Yksi tapa saada muiden huomio on kiusaaminen – vaikka huomio olisikin negatiivista. Lapsen mielestä negatiivinenkin huomio voi olla parempi vaihtoehto kuin ei huomiota laisinkaan.

4 tapaa auttaa lasta kohtaamaan kiusaaminen

Tunteakseen itsensä paremmaksi

Psykologi Dan Olweusin mukaan moni lapsi tuntee itsensä paremmaksi kiusatessaan muita lapsia. Hän tuntee myös, että hänellä on valtaa, kun hän saa toisen ihmisen vihaiseksi kiusatessaan.

Saadakseen ryhmän hyväksynnän

Tunne ryhmään kuulumisesta on usein hyvin tärkeää etenkin lapsille ja nuorille. Jotkut lapset kiusaavat ikätovereitaan tullakseen hyväksytyksi suosittujen lasten taholta.

Eivät hyväksy erilaisuutta

Kaikki lapset eivät ymmärrä erilaisuutta. He eivät esimerkiksi ymmärrä kulttuurista, etnistä tai fyysistä erilaisuutta. Sen sijaan, että he ymmärtäisivät ja hyväksyisivät erilaisuuden, he tekevät siitä pilkkaa.

Jäljitteleminen

Monet lapset jäljittelevät kotona näkemäänsä, eli toimivat samoin kuin vanhempansa. Jos lapsi näkee ja kuulee kotona esimerkiksi väkivaltaa, kaltoinkohtelua tai haukkumista, hän saattaa itse käyttäytyä samoin kodin ulkopuolella.

Kuinka auttaa lasta kohtaamaan kiusaaminen?

  • Vahvista lapsen turvallisuuden ja rakkauden tunnetta.
  • Opeta lasta nauramaan itselleen.
  • Kerro lapselle, ettei hänen tarvitse pelätä sitä, mitä muut lapset hänestä sanovat.

Se, että lasta opetetaan kohtaamaan kiusaaminen ja kiusaajat, ei tarkoita, etteikö kiusaamiseen pitäisi puuttua. Lapselle täytyy painottaa, että kiusaamisesta on aina kerrottava joko omille vanhemmille tai muulle aikuiselle, joiden tehtävä on puuttua kiusaamiseen välittömästi.

Kiusaajien huomiotta jättäminen

Kiusaavat lapset yleensä lopettavat kiusaamisen lähes välittömästi huomatessaan, että kiusaamisen kohde ei huomaa heitä tai reagoi kiusaamiseen. Voit siis opettaa lasta kääntymään kannoillaan ja olemaan sanomatta mitään kiusaajilleen. Lapsi voi kohdata kiusaajansa myös sanomalla esimerkiksi, että “Sanasi eivät pysty satuttamaan minua.” Lapsen tulee pysyä tiukkana kiusaajiaan kohtaan, sillä nämä haluavat saada uhrissaan aikaan jonkinlaisen reaktion.

Kuinka auttaa lasta kohtaamaan kiusaaminen?

Nopeiden vastausten opetteleminen

Lapsen ei kannata vastata kiusaajalleen loukkaavasti tai tekemällä kiusaajaa naurunalaiseksi. Nopeat vastaukset sen sijaan hämmentävät kiusaajaa. Lapsi voi sanoa kiusaajalle esimerkiksi, että “Tiedän, että haluat minun suuttuvan, mutta sanasi eivät vaikuta minuun, joten niin ei tule tapahtumaan.”

Roolileikkien hyödyntäminen

Vanhemmat voivat harjoitella lapsen kanssa kiusaajan kohtaamista roolileikin avulla. Vanhemmat voivat ottaa kiusaajan roolin sanomalla ilkeitä asioita, jolloin lapsi voi harjoitella nopeiden vastausten antamista. Tämä tapa tarjoaa lapselle runsaasti työkaluja kiusaamisen kohtaamiseen. Mitä enemmän lapsi harjoittelee, sitä paremmin hän pystyy kukistamaan kiusaajansa.

Tarjoa lapselle runsaasti ymmärrystä ja rakkautta

Lapsen kertoessa vanhemmilleen ongelmistaan, vanhempien on tärkeää olla ymmärtäväisiä ja rakastavia. Vanhemmat voivat etsiä myös kiusaamistarinoita, joissa on onnellinen loppu. Lapsen on tärkeä ymmärtää, kuinka ylpeitä hänen vanhempansa ovat siitä, kun tämä yrittää itse kohdata kiusaajansa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.