5 syytä, miksi lasten tulisi saada liata itsensä
 

5 syytä, miksi lasten tulisi saada liata itsensä

Lasten tulisi saada liata itsensä voidakseen tutkia maailmaa ilman rajoituksia. Leikin jälkeen heidät voi viedä lämpimään kylpyyn.
5 syytä, miksi lasten tulisi saada liata itsensä

Viimeisin päivitys: 12 helmikuuta, 2023

Useimmat lapset tykkäävät liata itsensä leikkimällä esimerkiksi ruoalla, maalilla, vedellä, mudassa ja nurmella. Likaantuminen ei yleensä ole varsinaisesti lasten tavoite, vaan seurausta vapaasta leikkimisestä . Uteliaisuus ja tutkimishalu saavatkin lapset usein vähät välittämään puhtaudestaan. Monia äitejä lasten likaiset vaatteet sen sijaan häiritsevät, ja he moittivatkin lapsiaan niistä jatkuvasti.

Kukaan ei kiellä puhtauden tärkeyttä, sillä sen lisäksi että se takaa hyvän tuoksun, se suojaa lapsia myös bakteereilta. Likaantumisella on kuitenkin merkittäviä hyötyjä, joilla on myönteinen vaikutus lasten fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Tästä syystä meidän on tärkeää suhtautua siihen joustavammin ja antaa lasten liata itsensä leikeissään.

Syitä, miksi lasten tulisi saada liata itsensä

On tietenkin tärkeää varmistaa, etteivät lapset laita suuhunsa esimerkiksi maasta poimimiaan likaisia esineitä. Bakteerien karttaminen auttaa ehkäisemään sairauksia, mutta toisaalta likaantuminen on lasten kehityksen kannalta tärkeää. Tässä muutamia syitä siihen, miksi lasten tulisi saada liata itsensä.

Vauva on liannut itsensä maalilla.
Lapsia kannattaa opettaa huolehtimaan omista vaatteistaan ja henkilökohtaisesta hygieniastaan. Likaantuminen on kuitenkin välttämätöntä lasten terveelle kehitykselle.

1. Parantaa immuunijärjestelmää

Maailma ei ole hygieeninen. Päinvastoin, kaikkialla ympärillämme on likaa ja epäpuhtauksia. Kun lapset altistuvat bakteereille ja lialle, heidän immuunijärjestelmänsä tehostuu ja vahvistuu yhä enemmän . Lasten pitäminen kuplassa ja suojaaminen bakteereilta voikin olla haitallista, sillä tällöin heidän elimistönsä eivät kykene taistelemaan mahdollisia infektioita vastaan.

2. Tuottaa iloa

Lapset ovat luontaisia tutkimusmatkailijoita, ja näillä löytöretkillään he tutustuvat erilaisiin esineisiin, tekstuureihin, tuoksuihin ja tuntemuksiin. Jos siis pyydämme heitä välttämään itsensä sotkemista, on kuin pyytäisimme heitä lopettamaan tutkimisen.

Mikä tahansa arkinen puuha voi olla lapsille leikkiä, ja tällöin he vähät välittävät tahroista. Heille tärkeintä on ilo. Leikki tuottaakin lapsille tunnetusti iloa ja on heidän tapansa tutustua ympäristöön. Vapaasti leikkivä lapsi likaantuu, koska hän ei pelkää työntää käsiään mutaan tai sotkea hiuksiaan jauhoilla. Lasta ei myöskään haittaa ryömiä lattialla tai sotkea vaatteitaan maalilla.

3. Lisää kykyä sietää erilaisia tekstuureja

Monet lapset ovat yliherkkiä ja tuntevat vastenmielisyyttä tahmeita, karheita tai epätasaisia tekstuureja kohtaan. Yleensä tämä erityispiirre näkyy lapsen syödessä esimerkiksi rakeista sosetta tai munakokkelia. Jos lapset leikkivät vain sileillä, pehmeillä ja säännöllisillä elementeillä, heidän on vaikeampi tottua erilaisiin tuntemuksiin .

Lapsi leikkii mutaisessa joessa.
Kun lapset käsittelevät esineitä, joiden tekstuurit ovat heistä epämiellyttäviä tai epämukavia, he oppivat sietämään niitä paremmin.

4. Edistää uteliaisuutta

Itsensä likaamisesta nauttiva lapsi kykenee omaksumaan uteliaan asenteen elämää kohtaan. Hän pystyy näin tutustumaan ympäristöönsä aktiivisesti ja luovasti. Hän tarkkailee, koskettelee ja maistelee pelkäämättä sotkevansa vaatteensa tai ihonsa.

Tällä tavalla likaantuminen stimuloi uteliaisuutta ja edistää luovuutta. Likaantuminen on lapsista hauskaa, ja se stimuloi myös heidän mielikuvitustaan ja kognitiivista joustavuuttaan .

5. Edistää yhteyttä luontoon

Vaikka likaa on myös sisätiloissa, luonnossa on erityisen paljon tahroja aiheuttavia elementtejä, kuten mutaa, ruohoa ja vettä. Onkin käytännössä mahdotonta saada lasta kotiin puistosta täysin puhtaana. Ja ulkoiluhan on erittäin tärkeää lasten terveen kehityksen kannalta.

Tärkeää on tasapaino

Kuten kaikilla elämän osa-alueilla, tässäkin on tärkeää löytää tasapaino ja olla menemättä äärimmäisyyksiin. Likaantuminen on lapsille hyödyllistä sekä fyysisesti että psyykkisesti. Meidän tulisikin rohkeasti antaa heidän liata itsensä kauttaaltaan aina silloin tällöin, koska tällä tavoin he tutustuvat maailmaan. Tästä syystä lapsia ei kannata pitää eristyksissä moitteettoman puhtaissa tiloissa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että meidän tulisi tyystin unohtaa heidän hygieniansa saati laiminlyödä heidän yleistä siisteyttään. Riittää, kun varjelemme heitä vaarallisilta esineiltä ja viemme heidät lämpimään kylpyyn leikin päätteeksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aucouturier, B. (2018). Actuar, jugar, pensar. Puntos de apoyo para la práctica psicomotriz educativa y terapéutica. Barcelona: Editorial Graó.
  • Delgado Linares, I. (2011). El juego infantil y su metodología. Servicios socioculturales y a la comunidad. Educación infantil. España: Ediciones Paraninfo.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.