Miksi jotkut lapset suukottavat toisiaan suulle?
 

Miksi jotkut lapset suukottavat toisiaan suulle?

Monet lapset suukottavat toisiaan suulle, koska he matkivat kotona nähtyä. Esimerkiksi vanhempiensa välillä.
Miksi jotkut lapset suukottavat toisiaan suulle?
Maria Fátima Seppi Vinuales

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Maria Fátima Seppi Vinuales.

Viimeisin päivitys: 20 tammikuuta, 2023

Kun lasten sosiaalinen maailma alkaa laajentua perheen ulkopuolelle, vanhemmat ja muut lasten roolimallit alkavat kohdata uusia ja haastavia tilanteita. Yksi useimmin kysytyistä kysymyksistä on, miksi jotkut lapset suukottavat toisiaan suulle. Mitä tämän toiminnan takana on, miten sitä tulisi tulkita ja miten meidän tulisi toimia? Tässä artikkelissa perehdymme tähän aiheeseen tarkemmin.

Onko normaalia, että lapset suukottavat toisiaan suulle?

Kyllä, suukottelu lasten välillä ovat täysin normaalia eikä sitä tarvitse säikähtää. Se on osa hellyydenosoituksia ja lasten tunne-elämän kehitystä. Toisaalta on myös hyvä pitää mielessä, että se voi olla kotoa opittua; lapsi on voinut nähdä esimerkiksi vanhempiensa välisiä hellyydenosoituksia. Joillakin vanhemmilla on tapana suukottaa jopa lapsiaan suulle. Siksi se ei ole paha tapa lapsillakaan, vaan päinvastoin.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Friedrich Fröbel ja päiväkotitoiminnan historia

Äiti suukottaa lastaan suulle.
Jotkut vanhemmat suukottavat lapsiaan suulle, mitä lapsi voi sitten matkia muiden lasten kanssa. Se voi myös liittyä hellyydenosoituksiin, joita lapset ovat nähneet kotona vanhempiensa välillä.

Muutamia avainasioita koskien lasten välistä suukottelua

Kuten jo todettiin, lasten välinen suukottelu on täysin normaalia. Tässä muutamia avainasioita ymmärtääksesi tilannetta paremmin.

Älä tulkitse sitä samoin kuin nuorten tai aikuisten kohdalla

Lasten suukottelua tulee ensinnäkin pitää normaalina eikä sitä tule tulkita samoin kuin aikuisten kohdalla, sillä lapset toimivat eri tarkoituksessa. Lapset eivät ajattele seksiä, vaan suulle suukottaminen on heillä osa maailmaan tutustumista. Kyse on myös leikistä ja uteliaisuudesta.

Puhu rajoista ja läheisyydestä

On tärkeää nostaa lapsen kanssa esiin kysymys rajoista, läheisyydestä ja kunnioituksesta. Tässä yhteydessä on tärkeää huomauttaa, että suukkoja ei anneta kaikille, etenkään tuntemattomille. Suukkoja ei myöskään anneta niille, jotka eivät halua niitä, eikä meidän tarvitse antaa suukkoja, jos emme halua.

Pidä selitys yksinkertaisena

Aluksi kannattaa aloittaa yksinkertaisella selityksellä lapsen iän mukaisesti, ja jos se ei riitä, jatketaan monimutkaisempaan selitykseen. Tärkeintä on jättää vuoropuhelu auki ja antaa lapselle mahdollisuus esittää lisäkysymyksiä. Koska jos hän ei voi kysyä näitä kysymyksiä kotona, mistä hän etsii vastauksia?

Älä tee pilaa tilanteesta

Näitpä tilanteen itse tai lapsi kertoi sinulle suukottaneensa jotakuta suulle tarhassa, älä tee pilaa asiasta. Tämä voi saada lapsen pahoittamaan mielensä tai ajattelemaan, että siinä on jotain vikaa, eikä hän välttämättä halua kertoa sinulle enempää. Lopulta menetät hänen luottamuksensa.

Unohda tietyt myytit

On myös tärkeää unohtaa myytit ja pelko siitä, että tällaisen käytöksen salliminen rohkaisee varhaiseen seksuaalisuuteen. Pidä nämä kaksi asiaa mielessä:

  1. Meidän on ymmärrettävä, että seksuaalisuus on läsnä heti ensimmäisestä hetkestä lähtien, vaikka se muuttaakin muotoaan ajan myötä. Se on olennainen ulottuvuus, joka sisältää psykologisia, biologisia, kulttuurisia ja sosiaalisia näkökohtia. Maailman terveysjärjestön määritelmän mukaan sitä ilmaistaan uskomuksissa, käytöksessä, ajatuksissa, haluissa, toiminnoissa ja rooleissa. Siksi seksuaalisuus on paljon muutakin kuin seksiä.
  2. Se on täysin normaalia ihmisten elämässä, eikä sitä pidä pitää tabuna.
Kaksi sisarusta suutelemassa toisiaan suulle.
Suulle suukottaminen on lapsilla normaalia, joten unohda myytti, jonka mukaan se rohkaisee varhaiseen seksuaalisuuteen.

Milloin tulisi huolestua?

Vaikka lasten välinen suulle suukottaminen on normaalia, jotkut tilanteet edellyttävät asiaan puuttumista tai konsultaatota ammattilaisen kanssa:

  • Kun käytöksessä ilmenee tiettyä ikään sopimatonta seksualisointia. Eli silloin, kun se ei ole lapsen kypsyystason mukaista. Näissä tapauksissa voimme esimerkiksi aloittaa kiinnittämällä huomiota siihen, millaisia televisio-ohjelmia, videoita tai sisältöä lapsi näkee.
  • Kun suulle suukottamisessa on nähtävissä kiusaantuneisuutta, ikään kuin lapset tekisivät sen vain pakosta tai muita miellyttääkseen.
  • Jos ikäero suukottavien lasten välillä on huomattava.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Kuinka puhua lapselle seksistä ja seksuaalisuudesta?

Tarkastele omia ennakkoluulojasi

Varhaisessa iässä seksuaalisuusaiheen esiin ottaminen liittyy oman kehon tuntemiseen ja siitä huolehtimiseen. Myös omien ja muiden oikeuksien ja rajojen kunnioittamiseen sekä tunteiden ja hellyyden osoittamiseen. Tässä mielessä ei ole mitään pelättävää, mutta paljon opetettavaa.

Meidän aikuisten on tärkeää tarkastella omia olettamuksiamme ja pelkojamme valistaessamme lapsiamme. Juuri näiden  ennakkoluulojen takia näemme ongelmia siellä missä niitä ei ole, emmekä ota esiin tiettyjä aiheita. Sinulla ei tarvitse olla kaikkia vastauksia valmiina, mutta tarvitset motivaatiota ja mielenkiintoa etsiä niitä. Vasta kun pystymme hälventämään omia ennakkoluulojamme, voimme tarjota lapsillemme asianmukaiset resurssit ja välineet nauttia seksuaalisuudesta täysipainoisesti, varovaisesti ja vastuullisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • García-Piña CA. Sexualidad infantil: información para orientar la práctica clínica. Acta Pediatr Mex 2016;37:47-53.
  • Educación sexual integral para la educación inicial : contenidos y propuestas para las salas. – 1a ed. – Buenos Aires : Ministerio de Educación de la Nación, 2010

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.