Aina lapsi ei halua antaa suukkoa, ja se on OK - Äitiyden Ihme
 

Aina lapsi ei halua antaa suukkoa, ja se on OK

Aina lapsi ei halua antaa suukkoa, ja se on OK
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 29 heinäkuuta, 2018

Monissa kulttuureissa poskelle suukottaminen on hyvin tavallinen tapa tervehtiä. Jotkut vanhemmat pakottavat siis lapsensa toimimaan tämän käytännön mukaisesti yleisesti sosiaalisissa tilanteissa.

Kun lapsi kasvaa, hän oppii kunnioittamaan ja asettaamaan rajoja. Tämä pitää sisällään myös tunnetason rajat. On tärkeää, että lapsi oppii, että hänellä on oikeus olla antamatta poskisuukkoa silloin, jos hän ei näin halua tehdä.

Nuorille lapsille suukkojen antaminen liittyy rakkauden ilmaisemiseen. He oppivat suukottamaan vanhempiaan osoittaakseen spontaanilla tavalla kiintymystään. Tämä on aivan eri asia kuin tuntemattomalle ihmiselle poskisuukon antaminen jonkin sosiaalisen tottumuksen mukaisesti.

Ennen kuin lapsi pakotetaan suukottamaan tuntematonta tai vaikkapa sukulaista, on hyvä kysyä onko hänellä itsellään mukava olo asian suhteen.

Aikuiset valitsevat suukon ja kättelemisen väliltä, ja saman tulisi päteä lastenkin kohdalla.

Joskus vanhemmat ajattelevat virheellisesti, että kieltäytymällä suukottamisesta lapsi on huonokäytöksinen. On kuitenkin muitakin tapoja olla hyväkäytöksinen, ja tämä pätee myös pieniin ihmisiin.

Kätteleminen tai selän taputtaminen ovat yhtä lailla hyväksyttyjä tapoja tervehtiä niissä maissa, joissa tapana on yleensä antaa poskisuudelmia.

Kun lapsi ei halua antaa poskisuudelmaa, kyseessä voi olla muutakin kuin asenne

lapsen käytös

Olisi hyvä, että kaikki vanhemmat juttelisivat lastensa kanssa rakkaudesta ja käytöstavoista.

Rakkauden osoittamisen tulee olla spontaani reaktio silloin, kun ihminen tuntee rakkautta, kun taas tietyt tavat osoittavat kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan.

Vaikka lapsen tulisi tervehtiä aikuisia kunnioittaen, hänen ei tarvitse osoittaa kiintymystä, jos hän ei näin halua tehdä.

Alaikäisiä ei tulisi pakottaa antamaan ooskisuukkoja tai halauksia, jos he eivät halua. Tämä kieltäytyminen voi olla lapsille tapa asettaa rajojaan tuntemattomien ihmisten kanssa.

Jotkut asiantuntijat ovat sitä mieltä, että velvollisuus antaa poskisuudelmia voi tehdä lapsista haavoittuvaisia.

Useimmat lapset ottavat hyväksyen vastaan kiintymyksen osoitukset ja käytöstavat. Tämä asenne altistaa lapsen mahdolliselle hyväksikäytölle tai ahdistelulle.

Yleisesti ottaen lasten hyväksikäyttöä on eniten lähellä olevien henkilöiden taholta. Sitä voi ilmetä tilanteessa, jossa alaikäinen on suostuvainen sille, että “osoitetaan kiintymystä”. Kun lapsi pakotetaan osoittamaan kiintymystä, hän ei voi sanoa ei fyysiselle kontaktille.

Suukot ja tottelevaisuus

lapsen suukottaminen

Velvollisuus liittyy käsitteeseen nimeltä tottelevaisuus. Yhteiskunnassa lapsen tottelevaisuuden määritelmä liittyy siihen, että hän tekee sen mitä vanhemmat hänet määräävät tekemään, huolimatta siitä ovatko vanhemmat oikeassa vai eivät.

Tämä saa lapsen päätymään tilanteeseen, jossa hän alistuu tai on haavoittuvainen. Ennen kuin lapsista opetetaan tottelevaisia, heidät tulee siis opettaa puolustaman omia standardejaan ja olemaan valikoivia.

Miksi lapsen päätöstä olla suukottamatta tulee kunnioittaa?

Ensinnäkin lapselle opetetaan, että hän omistaa oman kehonsa. Hän pystyy päättämään, milloin hän haluaa olla fyysisessä kontaktissa ja kenen kanssa, ja sen lisäksi hän erottaa kiintymyksen osoittamisen ja kunnioituksen toisistaan.

Jos lapsi tekee päätöksiä omasta kehostaan, tämä tekee hänestä vähemmän haavoittuvan ahdistelulle.

Tämä koskee myös kiusaamista, sillä suostuminen voi saada aikaan sen, että lapsi hyväksyy naurunalaisena olemisen voidakseen sopia muiden lasten joukkoon.

Se, että lapset opetetaan tekemään omat päätöksensä, antaa heille paremman itsetunnon.

Lapsi, joka määrittää omat sääntönsä, tulee itsevarmaksi aikuiseksi. Vanhempien roolina on olla tässä prosesissa seurana.

lapsen suukottaminen

Samoin lapsi oppii näin kunnioittamaan ihmisten omaa tilaa. Kaikki aikuiset eivät reagoi samalla tavalla lapseen – jotkut ovat epävarmoja lasten seurassa ollessaan.

Älä pakota lastasi antamaan poskisuukkoja tuntemattomille. Näin pystyt estämään sitä, että hän joutuu kokemaan epämukavia asioita, kuten esimerkiksi hyväksikäytön tai torjunnan tilanteita.

Yksi asia, joka on hyvä pitää mielessä pieniä ihmisiä ja poskisuudelmia koskien, on hämmennys. Nuoret lapset ovat impulsiivisempia, mikä voi saada heidät haluamaan antaa suukkoja ihan kenelle tahansa. Siten he ovat enemmän alttiina hyväksikäytölle ja torjutuksi tulemiselle.

Lopuksi vieä sellainen asia, että suukkojen antaminen voi lasten kohdalla olla terveydenkin kysymys. Lasten pakottaminen antamaan poskisuudelmia voi altistaa heidät virus– tai kontaktisairauksille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.