Mistä tietää, että lapsi on surullinen? - Äitiyden Ihme
 

Mistä tietää, että lapsi on surullinen?

Mistä tietää, että lapsi on surullinen?
María Matilde

Kirjoittanut ja tarkastanut pedagogi María Matilde.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Aikuisenkin on toisinaan vaikeaa päästä yli surusta, ja lapselle se on usein vielä vaikeampaa. On tärkeää tietää, milloin lapsi on surullinen, jotta voimme tarjota hänelle hänen tarvitsemaansa apua. Vanhempien ja muiden lapselle tärkeiden aikuisten on opittava tunnistamaan, milloin on kyse surusta suuttumuksen tai huonon tuulen sijaan.

Suru on yksi kuudesta perustunteesta ilon, pelon, vihan, inhon ja hämmästyksen ohella. Psykologisesta näkökulmasta katsottuna surulla on adaptiivinen funktio. Toisin sanoen se on emotionaalinen reaktio, joka palvelee ihmistä luomalla etäisyyttä kivuliaaseen tilanteeseen. Suru auttaa parantamaan haavoja ja kipua, joita vastoinkäymiset ja suuret menetykset aiheuttavat. Suru voi tunkeutua ihmisen elämään myös silloin, kun asiat eivät suju odotusten mukaisesti tai kun ihminen joutuu pettymään. Surua voi ilmetä myös silloin, kun vaikeita ja monimutkaisia tilanteita on paljon enemmän kuin onnellisia ja mukavia hetkiä. Erilaiset asiat aiheuttavat eri ihmisille surua, ja jokainen ihminen suree omalla tavallaan.

Surullisuuden syyt ja merkit

Aikuisen suru on useimmiten seurausta menetyksestä; esimerkiksi läheisen kuolemasta tai parisuhteen päättymisestä. Myös lapsen kohdalla surua voi aiheuttaa läheisen ihmisen menettäminen. Lapsi voi kuitenkin kokea surua myös muissa olosuhteissa ja erilaisista hänen ikäänsä liittyvistä tapahtumista johtuen.

Toiseen kaupunkiin muuttaminen, koulun vaihtaminen tai ystävistä erossa oleminen voivat aiheuttaa lapselle surua. Muita syitä voivat olla esimerkiksi rakkaan lemmikin menettäminen, omaan huoneeseen siirtyminen ja yksin nukkuminen tai se, että lapsi ei näe itselleen tärkeää ihmistä pitkään aikaan.

Surullisuuden merkeistä yleisimpiä ovat itkeminen, innottomuus ja apatia. Vähemmän selviä merkkejä ovat esimerkiksi ruokahaluttomuus tai lisääntynyt ruokahalu, keskittymisvaikeudet, motivaation puute ja lisääntynyt unentarve. Toisaalta suru voi ilmetä myös unettomuutena ja jopa ahdistuneisuuskohtauksina.

Mistä tietää, että lapsi on surullinen?

Mistä tietää, että lapsi on surullinen?

Surullisuuden merkit ovat aikuisilla ja lapsilla hyvin samankaltaisia, mutta kehityksellisestä tasosta johtuen lapsen surullisuus voi olla vaikeammin tunnistettavissa. Myös surun aiheuttajia on vaikeampi tunnistaa.

Vanhemmat voivat tunnistaa lapsen surun seuraavista merkeistä:

  • Yhtäkkiä alkavat mutta pitkään kestävät muutokset käytöksessä ja asenteessa.
  • Lapsi saattaa itkeskellä pitkin päivää tai ajoittain ilman selkeää syytä.
  • Lapsi saattaa syödä normaalia enemmän ja kokea siitä ahdistusta. Toisaalta hän saattaa myös menettää ruokahalunsa ja kieltäytyä jopa suosikkiruoistaan.
  • Lapsen unirytmi voi kokea suuria muutoksia lyhyessä ajassa. Lapsi saattaa nukkua tavallista enemmän tai vähemmän ja heräillä öisin.
  • Lapsi saattaa eristäytyä muista, niin perheestään kuin ystävistäänkin.
  • Lapsi voi elää muissa maailmoissa, eikä keskity tehtäviinsä. Hänellä voi olla keskittymisvaikeuksia tai hankaluuksia suoriutua arkiaskareista tai koulutehtävistä.
  • Lapsi saattaa puhua ja kommunikoida normaalia vähemmän sekä kotona että koulussa.
  • Lapsi vaikuttaa tylsistyneeltä ja apaattiselta, eikä hänellä ole motivaatiota tehdä asioita. Hänellä ei ehkä ole energiaa tai halua tehdä edes asioita, joista hän on aikaisemmin ollut innoissaan.
  • Joissakin tapauksissa lapsi saattaa muuttua aggressiiviseksi tai ärsyyntyä helposti. Hän saattaa reagoida tilanteisiin odottamattomin tavoin, kuten tönimällä, lyömällä tai korottamalla ääntään.

Lapsen surullisuus on eri asia kuin kiukutteleminen tai lapsuusajan masennus. Toisin kuin suru, lapsen kiukuttelu on väliaikaista ja johtuu usein mitättömistä seikoista. Masennus sen sijaan on sairaus, jonka tosin voivat laukaista myös samat tekijät kuin surun. Mitä paremmin aikuiset pystyvät tunnistamaan lapsen surullisuuden, sitä paremmin he voivat auttaa tätä kanavoimaan tunteensa. Kuuntelemalla, osoittamalla hellyyttä ja tukea ja hyödyntämällä positiivista vahvistamista vanhemmat yleensä pystyvät kääntämään tilanteen paremmaksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.