Miltä vastasyntynyt tuoksuu ja mistä pienen lapsen ominaistuoksu johtuu?
 

Miltä vastasyntynyt tuoksuu ja mistä pienen lapsen ominaistuoksu johtuu?

Vastasyntyneen tuoksu saa jokaisen äidin tuntemaan nautintoa, joka ei ole verrattavissa mihinkään muuhun tunteeseen. Tutkimusten mukaan tämä johtuu lapsenkinan ja lapsiveden jäänteiden yhdistelmästä.
Miltä vastasyntynyt tuoksuu ja mistä pienen lapsen ominaistuoksu johtuu?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 11 kesäkuuta, 2019

Yksi pienten vauvojen erityisistä piirteistä on heidän miellyttävä, makea tuoksunsa. Jokainen vastasyntynyttä sylissään pidellyt tunnistaa tämän aromin, ja kyseessä on tuoksu, joka jää vanhempien mieleen loppuelämäksi. Monet tutkijat ovat tutkineet, miltä vastasyntynyt tuoksuu, mistä tämä ominaistuoksu johtuu ja mikä vaikutus sillä on vanhempiin.

Miltä vastasyntynyt tuoksuu ja mistä pienen lapsen ominaistuoksu johtuu?

Moni pientä lasta sylissään pidellyt tietää, että vastasyntynyt tuoksuu hyvin miellyttävältä. Tutkimusten mukaan tämä tuoksu on luonnon aikaansaannosta. Tuoksulla on merkittävä tehtävä selviytymisen kannalta, sillä se luo lapsen ja äidin välille tiiviin suhteen. Vastasyntyneen tuoksussa on aineita, jotka kannustavat äitiä imettämään vauvaa ja vanhempia olemaan kontaktissa lapsen kanssa.

Vastasyntyneen tuoksu saa äidin aivoissa aikaan samanlaisen reaktion kuin onnellisuushormoniksikin kutsuttu dopamiini. Näin ollen läheisyys lapsen kanssa on kuin riippuvuus, joka tuottaa iloa ja onnea.

Kuten jo mainitsimme, tämä on yksi luonnollisista tavoista taata vauvan ja äidin välinen yhteys. Yhdistettynä muihin äidin aivoissa tapahtuviin muutoksiin, vastasyntyneen tuoksu stimuloi imetystä, mikä puolestaan takaa lapsen selviytymisen.

Monet asiantuntijat ovat selvittäneet vastasyntyneen tuoksun alkuperää ja myös verranneet sitä muihin aromeihin. Jotkut vertaavat tuoksua maidon keittämisen synnyttämään aromiin, kun taas toisia se muistuttaa vaniljasta tai kinuskista. Kyseessä on makea tuoksu, joka herättää etenkin vanhemmissa monia tunteita.

Lapsenkina

Lapsenkina, eli vernix, on vastasyntyneen ihoa peittävä vaalea, tahnamainen aine, joka suojaa kohdussa sikiön ihoa lapsiveden kosteudelta noin 20. raskausviikolta asti. Lapsenkina toimii myös mekaanisena suojana bakteereille, pitäen ne poissa vastasyntyneen herkältä iholta. Lapsenkinaa ei kannata pestä pois, vaan sen voi rauhassa antaa imeytyä lapsen ihoon.

Miltä vastasyntynyt tuoksuu ja mistä pienen lapsen ominaistuoksu johtuu?

Lapsenkina muodostuu proteiineista, rasvoista ja vedestä, jotka kaikki auttavat säilyttämään vastasyntyneen huumaavan tuoksun. Tuoksu on voimakkaimmillaan pienen lapsen pään alueella.

Vastasyntyneen tuoksussa on aineita, jotka kannustavat äitiä imettämään vauvaa ja vanhempia olemaan kontaktissa lapsen kanssa.

Lapsivesi

Myös lapsivedellä on iso rooli siinä, miltä vastasyntynyt tuoksuu. Raskauden aikana sikiö kelluu turvassa kalvojen ympäröimässä nestepussissa, jonka sisällä on lapsivettä. Tämä kirkas tai vaalea ja hajuton neste koostuu alku- ja keskiraskauden aikana istukan, napanuoran ja vesikalvon soluista, loppuraskaudessa lisäksi sikiön virtsasta.

Lapsenkinan ja lapsiveden jäämien yhdistelmä muodostaa selittämättömän tuoksun, joka auttaa lasta luomaan siteen äitiinsä.

Vähäinen hikoilu

Pieni lapsi ei vielä pysty säätelemään ruumiinlämpöään, eikä hän näin juurikaan hikoile. Hikirauhaset tuottavat hikeä, joka sisältää useita monimutkaisia molekyylejä, jotka ovat hajuttomia, kunnes ihon bakteerit saavat ne haisemaan. Kun vauvan iho on puhdas, se ei haise pahalta.

Kuukausien kuluessa vauva saattaa hikoilla fyysisen rasituksen, kuten kovan itkukohtauksen, aikana. Jos pieni lapsi hikoilee esimerkiksi syödessään tai ollessaan vähissä vaatteissa, suosittelemme keskustelemaan neuvolan hoitajan tai lääkärin kanssa.

Yhteenvetona sanottakoon, että vastasyntyneen tuoksu on yhdistelmä lapsivettä ja lapsenkinaa, jotka jäävät synnytyksen jälkeen lapsen iholle suojaamaan sitä. Tämän tarkoituksena on auttaa lasta ja äitiä muodostamaan selviytymisen takaava keskinäinen side – se on siis yksi luonnon monista ihmeellisistä lahjoista.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.