Milloin lapsi voi alkaa kylpeä yksin? - Äitiyden Ihme
 

Milloin lapsi voi alkaa kylpeä yksin?

Vanhemmat auttavat lasta peseytymisessä yleensä noin 7-8 vuoden ikään saakka. Se, milloin lapsi voi alkaa kylpeä tai käydä suihkussa yksin, riippuu hänen kehityksestään ja vastuuntunnostaan.
Milloin lapsi voi alkaa kylpeä yksin?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 03 tammikuuta, 2020

Pesulla käyminen on päivittäinen rutiini, jossa vanhemmat auttavat lasta ensimmäisten vuosien ajan, ja jonka lapsi alkaa kasvaessaan hoitaa itsenäisesti. Mutta milloin lapsi voi alkaa kylpeä yksin?

Milloin lapsi voi alkaa kylpeä yksin?

Vauvan jokailtainen kylpy on monen vanhemman päivän suosikkihetki. Kun lapsi kasvaa, on tärkeää, että vanhemmat rohkaisevat häntä itsenäisyyteen, minkä avulla hän pystyy lopulta aloittamaan itsenäisen peseytymisen.

Ei ole yhtä tiettyä ikää, jolloin lapsi on valmis kylpemään tai käymään suihkussa yksin. Jokainen lapsi on ainutlaatuinen, ja kehitys ja kypsyys vaihtelevat yksilöittäin. On tärkeää, että lapsi itse on se, joka tekee aloitteen itsenäistä kylpemistä kohtaan.

Lapsen rohkaiseminen kylpemään yksin

Kun lapsi on 3-4-vuotias, vanhemmat voivat alkaa opettaa hänelle pesusienen tai muiden vastaavien välineiden käyttöä. Lapselle täytyy kertoa ja näyttää, mitkä kehon osat tulee pestä ja miten.  Tähän kannattaa suhtautua tilaisuutena edistää lapsen itsenäistymistä. Hiusten peseminen ja yksityiskohtien hoitaminen vaatii kuitenkin vanhempien valvontaa vielä muutaman vuoden ajan.

Milloin lapsi voi alkaa kylpeä yksin?

Se hetki, jolloin lapsi on valmis peseytymään täysin yksin, tulee ajallaan. 7-8 vuoden iässä useimmat lapset pystyvät jo kylpemään itsenäisesti. Jotkut lapset tarvitsevat vielä tässäkin vaiheessa apua kunnollisessa hygienian hoidossa. Yleisesti ottaen 10-vuotiaana jokaisella lapsella on kyky hoitaa peseytyminen täysin itsenäisesti.

Kylvetys on tärkeä osa lapsen kasvatusta

Pesulla käymiseen liittyy paljon muutakin kuin pelkkä kehon puhtaana pitäminen. On tärkeää, että vanhemmat opettavat lasta peseytymään hyvin, mutta tämän lisäksi kyseinen rutiini opettaa lapselle vastuullisuutta. Lapsi oppii huolehtimaan itsestään ja esimerkiksi asettamaan likaiset vaatteensa pyykkikoriin ja siivoamaan jälkensä kylvyn tai suihkun jälkeen.

Moni vanhempi on harmissaan siitä, että lapset jättävät kylpyhuoneen siivottomaan kuntoon kylpy- tai suihkuhetken jälkeen. Tämän estämiseksi on tärkeää, että lapselle opetetaan hyviä tapoja jo nuoresta pitäen. Myös lapsen opettaminen vastuulliseksi vedenkäyttäjäksi on tärkeää. Vesi on välttämätön, mutta yhä vähenevä luonnonvara, joten lasta kannattaa opettaa olemaan tarkkana ja tuhlaamatta vettä.

7-8 vuoden iässä useimmat lapset pystyvät kylpemään täysin itsenäisesti.

Peseytyminen ja turvallisuus

Mitä tulee lapsen kylpemiseen tai suihkussa käymiseen, tärkein mielessä pidettävä asia on aina turvallisuus. Seuraavat vinkit auttavat, kun tulee aika lapsen itsenäiselle kylpemiselle:

  • Älä sulje kylpyhuoneen ovea kokonaan. Näin lapsi voi huutaa sinut apuun, mikäli hän tarvitsee jotakin. Lisäksi suositellaan, että vanhemmat käyvät katsomassa lasta 3-4 minuutin välein ja varmistavat kaiken olevan kunnossa.
  • Laita suihkumatto kylpyammeen viereen turvallisuuden lisäämiseksi. Näin estät liukastumisia ja kaatumisia, kun lapsi nousee kylpyammeesta. Aluksi lasta kannattaa ohjeistaa pyytämään vanhempi apuun ammeesta nousun ajaksi.
Milloin lapsi voi alkaa kylpeä yksin?
  • Aseta kylpyammeeseen liukuestematto. Ammeen pohjalle levitettävä matto ehkäisee liukastumisia ja veden alle liukumisen.
  • Kuuman veden aiheuttamien palovammojen estäminen on tärkeää. Veden lämpötilan sääteleminen on siis tärkeimpiä neuvoja, mitä tulee kylvyssä käymiseen. Siirrä myös kaikki vaaralliset esineet pois lapsen ulottuvilta.

Kuten jo mainitsimmekin, itsenäisen kylpemisen aloittamiseen ei ole olemassa yhtä oikeaa ikää, vaan kaikki riippuu lapsen kypsyydestä ja taidoista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.