Miellyttävä kylpyhetki käytännön vinkeillä - Äitiyden Ihme
 

Miellyttävä kylpyhetki käytännön vinkeillä

Kylpyhetki on lapselle tärkeä asia henkilökohtaisen hygienian kannalta. Sinun tehtävänäsi on luoda siitä miellyttävä hetki, joka rohkaisee lasta terveisiin elintapoihin. Tässä artikkelissa annamme käytännön vinkkejä, miten tämä onnistuu.
Miellyttävä kylpyhetki käytännön vinkeillä
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 tammikuuta, 2019

Kylpyhetki on erityinen hetki, jonka avulla vanhemmat voivat vahvistaa yhteyttä lapseensa ja rohkaista tätä itsenäisyyteen. Jokainen vanhempi haluaa tehdä kylpyhetkestä hauskan ja miellyttävän kokemuksen. Tätä varten vanhempien on tärkeä tietää, milloin on lapselle paras aika kylpeä, ja kuinka kauan kylpyhetken on hyvä kestää. Seuraavaksi esittelemme käytännön vinkkejä miellyttävän kylpyhetken luomiseksi.

Kylpyhetken tärkeys lapselle

Lapsi on tärkeä totuttaa henkilökohtaisen hygien hoitoon jo nuorella iällä. Tämä auttaa suuresti estämään erilaisia sairauksia, mikä tekee kylpyhetkestä tärkeän osan päivää. Kylpy on olennainen osa hygieniarutiinia, jolla päästään eroon pöpöistä ja bakteereista. Se on samalla myös hyvä tapa auttaa edistämään lapsen autonomiaa.

Lapsen saavuttaessa kuuden kuukauden iän, kylpy muuttuu hauskaksi leikkihetkeksi. Vuoden iästä lähtien taapero voi itse osallistua henkilökohtaisesta hygieniastaan huolehtimiseen. Kolmannesta ikävuodesta lähtien lapsi on jo itsenäisempi itsestään huolehtimisen suhteen.

Miellyttävä kylpyhetki käytännön vinkeillä

Kaikki lapset – etenkään alle 3-vuotiaat – eivät pidä yksin kylpyammeessa olemisesta. Vanhempien kannattaakin kysyä, haluaako lapsi ammeeseen seurakseen lelun tai nuken, joka auttaa tekemään kylpyhetkestä miellyttävämmän.

Lapsen voidaan antaa käyttää itse pesusientä, sillä jo alle 3-vuotias alkaa olla tietoinen omasta kehostaan ja haluaa pestä itse itsensä. Yksi arvokas neuvo on käyttää mietoa lapsille sopivaa pesunestettä tai shampoota ja sitäkin vain pieniä määriä.

Seuraavaksi esittelemme lisää neuvoja kylpyhetkeen, jotta lapsi saa mahdollisimman paljon irti kylvystä.

Oikean ajankohdan valitseminen

Tarkan kellonajan määrittäminen kylpyhetkelle ei ole välttämätöntä, vaan voit käyttää muita aktiviteetteja apuna vakiinnuttamaan kylpyrutiinin. Kylpy voidaan suorittaa aina esimerkiksi illallisen jälkeen tai ennen nukkumaanmenoa.

Tällä tavoin lapsi alkaa tunnistaa, milloin on aika mennä kylpyyn. Rutiinit ovat lapselle tärkeitä, sillä ne auttavat häntä rakentamaan omaa identiteettiään ja tarjoavat vakautta jatkuvassa kasvun ja uusien asioiden löytämisen vaiheessa.

Mitkä kehonosat tulee pestä ja mitkä ei?

Kolmanteen ikävuoteen mennessä lapsen voidaan antaa pestä itse oma vatsansa, kätensä ja jalkansa omaa pesusientä käyttäen. Sinun tulee kuitenkin olla vastuussa lapsen herkimpien kehonosien pesusta.

Esimerkiksi lapsen korviin ei saa päästää ylimääräisiä aineita, ja niiden huuhtelussa tulee olla erityisen tarkka. Sama pätee nenään, joka voidaan pestä käyttämällä pesusientä ja suolaliuosta.

Kylpyyn liittyvät vaarat

Kylpyhetken aikana voi sattua vahinkoja ja vaaratilanteita, jos et ota tiettyjä asioita huomioon. Estä haaverit muutamien varotoimenpiteiden avulla.

Miellyttävä kylpyhetki käytännön vinkeillä

Jos lapsi nousee seisomaan kylpyammeessa, ota häntä kiinni kädestä, jotta hän ei liukastu. Jos mahdollista, aseta kylpyammeen alle liukuestematto tai tarrat tehdäksesi ammeesta turvallisemman. Muista myös säilyttää kaikki elektroniset laitteet kaukana kylpyammeesta.

Älä missään nimessä jätä lasta edes hetkeksi yksin kylpyammeeseen. Pienikin huomion herpaantuminen voi johtaa vakavaan onnettomuuteen. Varmista, että sinulla on käsilläsi kaikki tarvittava pesuhetkeä varten jo ennen kuin nostat lapsen ammeeseen.

Yhden vuoden iästä lähtien taapero voi itse osallistua henkilökohtaisesta hygieniastaan huolehtimiseen. Kolmannesta ikävuodesta lähtien lapsi on jo itsenäisempi, mitä tulee itsestä huolehtimiseen.

Leikit ja kokeilut

Jos lapsi on jo kouluikäinen, voit hyödyntää kylpyhetken kyselemällä, mitä hänelle ja hänen ystävilleen kuuluu. Tällä tavoin vahvistat yhteyttäsi lapseen sekä lujitat hänen turvallisuuden ja luottamuksen tunnettaan.

Kylpyhetki on hyvää aikaa myös leikeille, kokeiluille ja uusien asioiden opettamiselle. Edistääksesi lapsen motorisia taitoja, pyydä häntä kaatamaan vettä pullosta kuppiin läikyttämättä. Voit myös auttaa lasta oppimaan uusia kehonosia, joita hän ei vielä tunne.

Oikea veden lämpötila

Jotta kuuma vesi ei polta lasta, säädä veden lämpötila niin, että se on noin 37 astetta. Testaa lämpötilaa kyynärpäälläsi tai ranteellasi. Veden tulee olla lämmintä, mutta ei kuumaa.

Kuinka kauan kylpyhetken olisi hyvä kestää?

Se, kuinka kauan kylpyhetkeen käytetään aikaa, riippuu lapsen kylvettäjästä. Kylvyn tarkoituksena on pitää huolta lapsen hygieniasta, joten kylvyllä ei ole aikarajaa. Lapset vilustuvat helposti, joten pesuhetkeä ei kannata venyttää liikaa.

Milloin lapsi on tarpeeksi vanha kylpeäkseen yksin?

Kuudenteen ikävuoteen mennessä useimmat lapset haluavat peseytyä itsekseen, ja tässä vaiheessa vanhempien on tärkeä suoda lapsille yksityisyyttä. Vanhemman on kuitenkin hyvä hallita tilannetta tietyin tavoin, esimerkiksi kertomalla lapselle, kuinka kauan tämän tulee olla kylvyssä ja pitämällä huolen, että lapsi peseytyy kunnolla.

Kylpyhetki ei saisi olla tylsä tai epämiellyttävä tapahtuma. Tämän rutiinin tulisi edesauttaa lasta oppimaan pitämään huolta omasta hygieniastaan. Ole siis luova ja innosta lapsesikin nauttimaan kylpyhetkestä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.