Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ostettaessa vaatteita vastasyntyneelle?
 

Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ostettaessa vaatteita vastasyntyneelle?

Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ostettaessa vaatteita vastasyntyneelle?

Viimeisin päivitys: 14 elokuuta, 2019

Jos laskettu aikasi lähestyy, on aika alkaa miettiä, mitä vaatteita vauva tarvitsee saapuessaan kotiin. Monet lasta odottavat vanhemmat liioittelevat aluksi ja ostavat varmuuden vuoksi tai innostuksen takia myös paljon tarpeetonta tavaraa, jota ei välttämättä koskaan edes käytetä. Estääksesi näin käymästä omalla kohdallasi, jatka lukemista, sillä tämän päivän artikkelissamme kerromme, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ostettaessa vaatteita vastasyntyneelle.

Ensimmäinen muistettava asia on, että vauvat kasvavat todella nopeaa tahtia. Itse asiassa lapsen paino tuplaantuu ensimmäisten viiden elinkuukauden aikana, ja hänen kokonsa on kolminkertaistunut ensimmäiseen syntymäpäivään mennessä. Tämä tieto mielessäsi, yritä välttää ostamasta enempää vaatteita kuin oikeasti tarvitset. Muuten kaappisi täyttyvät vauvanvaatteista, joita ehditään käyttämään vain muutaman kerran – tai pahimmassa tapauksessa ei lainkaan.

Ota myös huomioon, että sekä perheenjäsenesi että ystäväsi todennäköisesti ostavat lapselle vaatteita juuri ennen tai jälkeen lapsen syntymän. Suurin osa näistä lahjoitetuista vaatteista on mitä todennäköisimmin vastasyntyneen kokoa. Jos vanhemmat päättävät tilata äitiyspakkauksen, he saavat myös sitä kautta monia pienelle vauvalle sopivia vaatteita.

Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ostettaessa vaatteita vastasyntyneelle?

Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ostettaessa vaatteita vastasyntyneelle?

Vastasyntyneelle valittavien vaatteiden tulisi olla helppo laittaa päälle ja riisua. Vauvoilla on tapana hermostua puettaessa päälle tai riisuttaessa sellaisia vaatteita, jotka täytyy pujottaa pään yli. Sen sijaan, että valitset söpöjä merkkivaatteita, hanki vaatteita, jotka pitävät vauvan olon mukavana. Pienokaisesi ei välitä muodin mukana pysymisestä.

Suosi vaatteita, joissa on napit tai nepparit alas asti. Tällä tavoin vauvan pukeaksesi, sinun täytyy ainoastaan asettaa hänet makuuasentoon vaatekappaleen päälle, pujottaa kädet ja jalat hihoihin ja lahkeisiin ja napittaa asu kiinni. Lapsi on huomattavasti onnellisempi, kun et pakota hänen pientä päätään tiukan kaula-aukon läpi.

On olemassa myös sellaisia housuja ja potkupukuja, joissa on sisäsaumassa nepparit, joiden avulla pystyt vaihtamaan vaipan nopeasti, ilman tarvetta riisua vaatetta. Samoin saatavilla on paitoja, bodyja ja pyjamia, jotka kiinnitetään ristimällä kangas rinnan päälle. Nämä ovat kätevä vaihtoehto vastasyntyneen pukemiseen.

Valitessasi vauvalle ensimmäisiä vaatteita, kiinnitä huomiota vaatteiden materiaaliin. Vauvan herkän ihon kanssa kosketuksissa olevien vaatteiden suositellaan olevan valmistettuja puuvillasta. Pysy kaukana synteettisistä materiaaleista, jos vaate koskettaa lapsen ihoa. Esimerkiksi ulkoiluvaatteet ovat asia erikseen.

Jos etsit lämpimiä vaatteita, pidä huoli, että valitset materiaaleja, joista ei irtoa kuituja, ja jotka eivät kutita tai ärsytä vauvan ihoa. Vauva saattaa hengittää sisään irtoavia kuituja ja pahimmillaan kärsiä hengitysongelmista niiden johdosta.

Vältä vaatekappaleita, joissa on vetoketjuja, nyörejä, nauhoja tai muita osia, jotka voivat olla epämukavia tai vaarallisia. Jotkut asiantuntijat suosittelevat pukemaan vastasyntyneen mieluiten värjäämättömiin vaatteisiin, jotta väriaineille altistumiselta vältytään.

Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ostettaessa vaatteita vastasyntyneelle?

Mitä jos vauva syntyy kesällä?

Kesäkuukaudet saattavat olla todella kuumia ja epämukavia etenkin vastasyntyneelle, joka ei vielä pysty kontrolloimaan ruumiinlämpöään kovin hyvin. Muista myös, että vastasyntyneellä on usein kylmät jalat, mistä ei tarvitse huolestua. Yleisestä käsityksestä poiketen vastasyntyneen jalkoja ei tarvitse peittää kesällä. On tärkeää välttää ylipukemasta vauvaa, joka ei vielä pysty hikoilemaan, mikä tarkoittaa ylikuumentumisen riskin olemassaoloa.

Vaunuissa tai vaippakassissa kannattaa kuitenkin kantaa mukana myös hieman lämpimämpää vaatetta siltä varalta, että lapsi siirretään kuumasta ulkoilmasta viileään ilmastoituun sisätilaan.

Esimerkiksi seuraavat ovat erinomaisia kesävaatteita vastasyntyneelle vauvalle:

  • Puuvillabodyt
  • T-paita ja shortsit
  • Kesämekot
  • Lyhythihaiset mekot
  • Kevyet kesähatut
  • Viileät peitot

Mitä jos vauva syntyy talvella?

Vaikka lapsi syntyisi keskellä talvea, vältä pukemasta hänelle liikaa päälle – samalla tavoin kuin kesälläkin. Tietenkin on tärkeää varmistaa, että lapsella on tarpeeksi lämmin. Pidä myös mielessäsi, että suuret lämpötilan vaihtelut eivät tee hyvää vastasyntyneelle.

Vanhempien kannattaa pitää mielessä, että lapsi joutuu usein olemaan samoissa vaatteissa sekä ulko- että sisätiloissa. On siis järkevää hankkia vaatekappaleita, jotka on nopea pukea päälle ja riisua. Näin lapsi on aina tilanteeseen sopivasti pukeutunut, riippumatta siitä, oletteko ulkona vai sisällä.

On myös äärimmäisen tärkeää muistaa huolehtia vauvan lämpimänä pysymisestä vaipanvaihdon aikana. Nopeuttaaksesi vaipan vaihtamista, jo mainitut neppareilla avattavat potkupuvut ja housut ovat äärimmäisen käteviä. Vältä käyttämästä koko vartalon peittäviä potkupukuja, jotka hankaloittavat vaipan vaihtamista. Tällä tavoin vauva ei joudu palelemaan vaipanvaihdon aikana, kun kaikki vaatteet joudutaan riisumaan hänen päältään.

Kun lähdet ostoksille vauvan talvivaatteita varten, pidä mielessäsi seuraava lista:

  • Pitkähihaiset puuvillabodyt
  • Pitkähihaiset paidat ja pitkälahkeiset housut
  • Lämpimät neulehatut
  • Sukat ja talvikengät
  • Lämpimät haalarit tai takit
  • Lämpimät peitot ja viltit

Lopuksi haluamme vielä kerran muistuttaa, että vastasyntyneet vauvat eivät vielä pysty kontrolloimaan ruumiinlämpöään. Pienen vauvan kehon rasvaprosentti on kovin alhainen, ja hän liikkuu vain vähän. Hyvä nyrkkisääntö on pukea vauvalle yksi vaatekerrasto enemmän kuin itsellä on päällä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.