Kuinka kohdata hyperaktiivinen lapsi? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka kohdata hyperaktiivinen lapsi?

Kuinka kohdata hyperaktiivinen lapsi?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 03 joulukuuta, 2018

On yhä yleisempää tavata hyperaktiivinen lapsi – hyperaktiivisuutta pidetään itse asiassa nykyisin lähes normaalina asiana. On yhä yleisempää kuulla vanhempien ja opettajien keskustelevan hyperaktiivisesta lapsesta.

Tätä käyttäytymishäiriötä selitetään erilaisilla syillä, esimerkiksi liiallisella kofeiinipitoisten juomien nauttimisella. Yhä useampi vanhempi turvautuu psykologien ja psykiatrien apuun etsiessään lapselleen parasta mahdollista hoitoa.

On tärkeää olla varovainen lapsen hyperaktiiviseksi leimaamisessa, sillä tästä voi seurata lapselle myös ongelmia. Hyperaktiivinen lapsi tai oppilas ei kuitenkaan ole iso ongelma, kunhan häntä osataan kohdella asianmukaisesti.

Jos tilannetta ei osata hallita oikein, lapsi saattaa turhautua ja stressaantua, ja hänen epävarmuutensa voi lisääntyä.

Levottomat lapset

Lapsi, joka juoksee pysähtymättä tai liikkuu jatkuvasti pitkän matkan aikana, ei välttämättä ole hyperaktiivinen. Varsinainen käyttäytymishäiriö näyttäytyy eri tavalla.

Moni lapsi on luonnostaan levoton ja äänekäs ja pitää juoksemisesta, kiipeilystä ja kaiken näkemänsä koskettelusta – kaikki tämä on normaalia käytöstä.

Opettaja saattaa menettää malttinsa muutaman luokassa olevan levottoman oppilaan vuoksi. Hän voi ärsyyntyä ja pahimmillaan soittaa vanhemmille ja ehdottaa turvautumaan terapeutin apuun.

Hyperaktiivinen lapsi

Levottomat lapset eivät ole hyperaktiivisia siinä mielessä, että he kärsisivät käytöshäiriöistä. He ovat yksinkertaisesti levottomia lapsia.

Jos lapsi opiskelee, nukkuu hyvin, on onnellinen ja hänellä on ystäviä, hän on täysin normaali lapsi, joka vain sattuu olemaan luonteeltaan levoton.

Miten hyperaktiivinen lapsi käyttäytyy?

Hyperaktiivinen lapsi kokee jatkuvaa levottomuutta, joka estää hänen ikäiselleen lapselle normaalien suhtautumistapojen kehittymistä.

Alla on muutama hyperaktiivisen lapsen tyypillinen piirre:

  • Lapsella on oppimisvaikeuksia.
  • Hän ei kunnioita sääntöjä, riippumatta siitä, ovatko ne perheen vai pelin sääntöjä. Tämä johtaa usein ongelmiin lapsen ollessa vuorovaikutuksessa toisten lasten kanssa.
  • Hän on kärsimätön, ja odottaminen on hänelle vaikeaa.
  • Hän toimii ajattelemattomasti ja on usein impulsiivinen.
  • Hän liikkuu jatkuvasti, saattaen törmäillä oviin ja heitellä tavaroita lattialle.
  • Hänen on vaikea keskittyä yhteen asiaan ja hän siirtyy usein aiheesta toiseen. Vaikuttaa kuin mikään ei kiinnostaisi lasta.

Hyperaktiiviselle lapselle ei kannata suuttua. On hyödytöntä pyytää jatkuvasti lasta olemaan hiljaa tai päättämään edellinen askare ennen seuraavan aloittamista.

Saattaa vaikuttaa, että lapsi kuuntelee ohjeita, mutta tästä huolimatta hän toistaa ei-toivotun käytöksen jo muutaman minuutin kuluttua. Näitä hyperaktiivisuuden oireita kutsutaan tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöksi.

Kuinka kohdata hyperaktiivinen lapsi?

Kuinka auttaa hyperaktiivista lasta?

Hyperaktiivisuuden päivittäinen hallinta on haaste lapsen hyvinvoinnista ja koulutuksesta vastuussa oleville aikuisille.

  1. Aikuisen tulee ymmärtää, että hyperaktiivisuus ei ole tietoista. Lapsi ei ole tarkoituksella jatkuvasti liikkeessä, vaan hän ei pysty hallitsemaan itseään. On tärkeää, että lapsesta vastuussa oleva aikuinen pitää tämän mielessään ja auttaa lasta muuttamaan käyttäytymistään oikealla suhtautumisella.
  2. Sopimukset, palkkiot ja positiivinen vahvistaminen ovat hyödyllisiä tekniikoita. Lapselle voidaan esimerkiksi luvata hankkia hänen haluamansa lelu, jos tämä istuu koko viikon rauhassa ruokailuiden ajan. Lapsen päivittäisestä menestyksestä voidaan pitää kirjaa, jotta lapsi pystytään palkitsemaan asianmukaisella tavalla.
  3. Kehitä leikki, jonka ideana on, että lapsen täytyy istua paikallaan kolmen minuutin ajan. Nosta pikkuhiljaa aika viiteen minuuttiin ja jatka ajan pidentämistä, kunnes tavoite on saavutettu.
  4. Löydä tapa kiinnittää lapsen huomio. Lasta voidaan auttaa keskittymään tiettyyn tehtävään toistamalla jämäkästi jokainen seurattava askel. Näin lapsi pystyy suorittamaan tehtävän niin monta kertaa kuin on tarpeen. Tehtävä toistetaan tarpeeksi monta kertaan, ja vähitellen lapsi oppii ohjaamaan tekemisiään ohjeet mielessään.
  5. Rajoita kofeiini- ja sokeripitoisten juomien nauttimista. Virvoitusjuomien ja hyperaktiivisuuden välistä suhdetta tutkitaan edelleen. Kofeiini ja sokeri ovat joka tapauksessa piristeitä, jotka voivat aiheuttaa levottomuutta ja rauhattomuutta.

Vahva perheyksikkö on tärkeä hyperaktiivisen lapsen auttamisessa. Vanhemmat tarjoavat lapselle alustan arvojen kehittämiseen. Hyperaktiivisen lapsen käyttäytyminen riippuu suuresti hänen vanhemmistaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.