9 harjoitusta 1–2-vuotiaan kielen kehittämiseen - Äitiyden Ihme
 

9 harjoitusta 1–2-vuotiaan kielen kehittämiseen

Vauvan ja taaperon kieltä on tärkeää harjoittaa jo varhaisessa vaiheessa. Tätä tarkoitusta varten jaamme 9 yksinkertaista harjoitusta.
9 harjoitusta 1–2-vuotiaan kielen kehittämiseen
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapsi ilmentää kieltä monin eri tavoin – kuten ääntelemällä, osoittamalla ja katseella – jo ennen kuin hän oppii varsinaisesti puhumaan. 1–2-vuotiaan kielen kehittämiseen kannattaa panostaa, jotta lapsen kielellinen kehitys etenee toivotusti.

9 harjoitusta 1–2-vuotiaan kielen kehittämiseen

Kieltä voidaan kuvailla ajatusten, konseptien ja merkitysten varastoksi. Heti syntymästä lähtien ihminen alkaa järjestää ja luokitella näitä ajatuksia varastoonsa (kielen ymmärrys). Samoin hän tekee ilmaistessaan itseään ja kommunikoidessaan muiden kanssa (ilmaiseva kieli). Ensimmäiset kolme harjoitusta keskittyvät kielen ymmärtämiseen ja loput seitsemän ilmaisevan kielen harjoittamiseen.

1. Kuvien osoittaminen

Tässä harjoituksessa voidaan hyödyntää esimerkiksi valokuvia, opetuskortteja, kuvakirjoja tai esineitä tai asioita esittäviä piirustuksia. Kysy lapselta kysymyksiä, joihin hän voi vastata kuvia osoittamalla. Tällä tavoin voidaan selvittää, mitä sanoja lapsi jo osaa ja vahvistaa niitä sanoja, joita hän ei vielä ole oppinut.

2. Onomatopoeettiset harjoitukset

Pienellä lapsella voi olla vielä vaikeuksia muistaa sanoja, joten niitä voidaan harjoitella esimerkiksi onomatopoeettisilla harjoituksilla. Onomatopoeettinen tarkoittaa ääntä muistuttavaa tai jäljittelevää sanaa tai sanontaa. Voit esimerkiksi haukkua viitatessasi koiraan, maukua viitatessasi kissaan ja päristä puhuessasi autosta.

9 harjoitusta 1–2-vuotiaan kielen kehittämiseen

3. Tutun sanan valitseminen

Näytä lapselle kaksi korttia, joista toisessa on kuva sellaisesta asiasta, jonka nimen lapsi jo tietää, ja toisessa kuva asiasta, jota vastaavaa sanaa lapsi ei vielä tunne. Nämä voivat olla esimerkiksi kuva moottoripyörästä ja autosta. Jos lapsi tuntee sanan auto, kysy häneltä, kummassa kuvassa on auto. Selitä hänelle sen jälkeen, että toisessa kuvassa on moottoripyörä. Näin tekemällä saat lisättyä lapsen sanavarastoon uuden sanan.

4. Puhelimessa puhuminen

Lapsen ensimmäiset puhumisyritykset voivat olla melko vaikeasti ymmärrettäviä, mutta häntä on silti tärkeää kannustaa puhumaan. Yksi hyvä tapa tähän on leikkiä puhelimessa puhumista.

5. Äänten jäljitteleminen

Joillakin lapsilla on alussa vaikeuksia sanojen jäljittelemisen ja toistamisen kanssa. Tällaisessa tapauksessa voitte leikkiä äänten jäljittely -leikkiä. Anna lapsen aloittaa leikki ja odota, että hän tuottaa äänen, jota voit jäljitellä. Tämän jälkeen voit itse tehdä jonkin äänen ja kannustaa lasta jäljittelemään sitä.

6. Elehtiminen

Kun selität sanoja lapselle, hyödynnä sanojen lisäksi myös eleitä ja ilmeitä. Lapsi oppii jäljittelemään sinua ja ilmaisemaan näin itseään.

10 harjoitusta 1–2-vuotiaan kielen kehittämiseen

7. Silmiin katsominen

Muista katsoa lasta silmiin puhuessasi hänen kanssaan. Laskeudu niin usein kuin mahdollista lapsen tasolle luodaksesi kunnollisen katsekontaktin. Tämä on ensimmäinen askel oikeanlaisen kommunikoinnin oppimiseen.

8. Puhaltaminen

Puhaltaminen on loistava tapa 1–2-vuotiaan kielen kehittämiseen, sillä se auttaa harjoittamaan puheen tuottamiseen tarvittavia lihaksia. Vain mielikuvitus on rajana siinä, millaisiin tilanteisiin puhaltaminen voidaan yhdistää. Voit esimerkiksi kehottaa lasta puhaltamaan kylpylelut liikkeelle kylvyn aikana tai voitte puhaltaa yhdessä saippuakuplia.

9. Lelumikrofonilla leikkiminen

On olemassa lelumikrofoneja, jotka tuottavat kaiun niihin puhuttaessa. Tällainen kiehtoo ja kiinnostaa lasta, mikä voi saada hänet yrittämään puhumista. Markkinoilla on myös muita leluja, joita voidaan hyödyntää samaan tapaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.