Vastasyntyneellä vauvalla ei ole uniongelmia - hänen vanhemmillaan on
 

Vastasyntyneellä vauvalla ei ole uniongelmia - hänen vanhemmillaan on

Vastasyntyneellä vauvalla ei ole uniongelmia - hänen vanhemmillaan on
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Moni lapseton on kuullut ystävien ja sukulaisten tarinoita lapsiarjesta ja ajattelee tietävänsä, mitä tuleman pitää, kun vauva saapuu perheeseen. Todellinen totuus valkenee kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun itse kokee, kuinka väsyttävää elämä vastasyntyneen kanssa voi olla.

Lähestulkoon jokainen vanhempi tietää, miltä tuntuu se täydellinen uupumus, jonka vanhemmuuden mukanaan tuomat muutokset, paineet, pelot ja etenkin unettomuus aiheuttavat. Mutta vauvat eivät kuitenkaan ole niitä, joiden täytyy opetella nukkumaan, vaan heidän vanhempansa ovat.

Uudet vanhemmat, jotka hädin tuskin nukkuvat

Tuoreet vanhemmat yllättyvät usein siitä, kuinka paljon heidän vastasyntynyt lapsensa nukkuu. Ensimmäisinä viikkoina lapsi tuntuu heräävän ainoastaan syömään.

Vanhemmat huomaavat kuitenkin nopeasti, että aika, jonka vauva viettää nukkumalla ei ole ongelma, vaan tämän jatkuva heräily on. On täysin normaalia, että vastasyntyneet vauvat heräilevät usein, sillä heidän sisäinen kellonsa ei ole vielä tottunut kohdun ulkopuoliseen elämään.

Moni pienen lapsen vanhempi on kuvaillut tuntevansa itsensä zombiksi. Monet vanhemmat nukkuvat vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana vain muutamia tunteja yössä.

Vastasyntyneellä vauvalla ei ole uniongelmia - hänen vanhemmillaan on

Tavallisin tuoreiden vanhempien kuulema kysymys liittynee siihen, nukkuuko vauva hyvin – aivan kuin tämä jotenkin määrittelisi lapsen luonnetta. Moni vanhempi tuntee tulevansa tuomituksi, jos lapsi ei välittömästi nuku öitä heräilemättä jatkuvasti.

Totuus kuitenkin on, että vastasyntyneet eivät nuku useita tunteja putkeen, eikä heidän pidäkään. Sen sijaan vanhemmat joutuvat opettelemaan vauvan unirytmin mukaan nukkumisen. Kuukausien kuluessa lapsen sisäinen kello asettuu, ja hän oppii nukkumaan pidempiä pätkiä rutiinin avulla. Jokainen lapsi on ainutlaatuinen yksilö, ja siinä missä yksi lapsi nukkuu neljän kuukauden iässä läpi yön, toinen tekee tämän vasta kolme kuukautta myöhemmin.

Vastasyntyneet lapset eivät kärsi siis uniongelmista. Ne nukkuvat paljon, mutta heräilevät useita kertoja öisin. Vauvat saattavat herätä koska niillä on nälkä, ne tuntevat olonsa epämukavaksi, vauvalla on liian kuuma, kylmä jne.

Joskus vauvat heräävät ainoastaan hellyyden tarpeeseen, ja pienen halailutuokion jälkeen ne vaipuvat ongelmitta takaisin syvään uneen. Siksi tuoreiden vanhempien tulisi opetella nukkumaan huoletta, sillä vauvalla ei ole minkäänlaisia ongelmia nukkumisen suhteen – yöllinen heräily on täysin luonnollinen osa vauvan kehityksen vaiheita.

Vastasyntynyt ei nuku läpi koko yön

Vastasyntyneet vauvat kärsivät hyvin harvoin varsinaisista ongelmista nukkumiseen liittyen. Sen sijaan heidän epäsäännöllinen unirytminsä aiheuttaa ongelmia tuoreille vanhemmille, jotka uskottelevat ongelman olevan vauvan nukkumisessa.

Et voi kuitenkaan olettaa, että vastasyntynyt vauva osaisi sopeutua sinun päivärytmiisi. Sen sijaan, sinun tulee sopeutua hänen rytmiinsä. Ei ole tarpeen etsiä mitään poppakonsteja saadaksesi pienokaisesi nukkumaan läpi koko yön, vauvan ollessa alle kuuden kuukauden ikäinen näin todennäköisesti ei tule tapahtumaan. On siis järkevintä panostaa energiasi vauvan unirytmin opetteluun.

Kun yrität saada kuuden kuukauden ikäisen vauvan nukkumaan läpi koko yön, tavoitteesi ovat lähtökohtaisesti epärealistiset, etkä tule saamaan aikaan kuin paljon ylimääräistä turhautumista.

Vauvan sisäinen kello

Vastasyntyneellä vauvalla ei ole uniongelmia - hänen vanhemmillaan on

Vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana vauvan sisäinen kello on hyvin sekaisin. Sen lisäksi, heidän pienet vatsansa tyhjenevät varsin nopeasti. Tämä tarkoittaa sitä, että vauva tarvitsee ruokaa muutaman tunnin välein – sekä päivin että öin. Kyseessä on täysin normaali, biologinen reaktio, joka on ennustettavissa.

Uusien vanhempien tulee huomioida, että juuri sisäisen kellon ja syömisen tarpeen vuoksi on täysin luonnollista että vastasyntynyt heräilee pitkin yötä. Vastasyntyneet vauvat eivät pysty – eikä heidän tulisikaan pystyä – nukkumaan läpi koko yön.

Ensimmäisten kuukausien aikana, vauvojen aivot kehittyvät uskomattoman nopeaa vauhtia. Tämä aktiivisuus puolestaan kuluttaa paljon pienen ihmisen alun energiavarastoja, joka on toinen syy siihen miksi vauvat tarvitsevat vuorokaudessa niin monta tuntia unta.

Ruokit sitten vauvaasi rintamaidolla tai korvikkeella pullosta, vauvasi on täysin riippuvainen sinusta vanhempana ruokkimaan hänet. Vauva ei pysty ruokkimaan itse itseään, joten siksi sen vanhemmat ovat yksin vastuussa vauvan hoitamisesta ja terveydestä huolehtimisesta.

Meidän kulttuurissamme vauvan saaman unen määrän oletukset ovat usein täysin epärealiset. Näiden oletusten täytyy muuttua, jotta vastasyntyneiden tuoreet vanhemmat eivät yritä vaatia vauvoiltaan jotain sellaista mihin he eivät ole fyysisesti vielä kykeneväisiä.

Vanhempien täytyy oppia ymmärtämään, että on heidän tehtävänsä opetella vauvan unirytmi – ei toisin päin. Pienten vauvojen ei tarvitse oppia nukkumaan yhtään enempää, ja tämä on asia joka vanhempien tulee opetella ymmärtämään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cuídame: guía para madres y padres. Gobierno de Aragón. Departamento de Salud y Consumo. ARPIrelieve, S.A. [Documento en línea] Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/3-cuidame_esp.pdf
  • Cruz Navarro I. Sueño normal, trastornos del sueño pediátrico y herramientas para su diagnóstico. Introducción. En: APapAndalucía, ed. XV Jornadas de APap-Andalucía 2011. Exlibris Ediciones; 2011. p. 75-6.
  • Consolini, D. Sueño en lactantes y niños. Manual MSD (Versión para profesionales). [En línea] Disponible en: Cruz Navarro I. Sueño normal, trastornos del sueño pediátrico y herramientas para su diagnóstico. Introducción. En: APapAndalucía, ed. XV Jornadas de APap-Andalucía 2011. Exlibris Ediciones; 2011. p. 75-6.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.