Shiatsu-hieronnan hyödyt vauvoille
 

Shiatsu-hieronnan hyödyt vauvoille

Tunnetko jo shiatsu-hieronnan hyödyt vauvoille? Tässä artikkelissa kerromme, kuinka tällainen hieronta auttaa vauvaa.
Shiatsu-hieronnan hyödyt vauvoille
Marcela Alejandra Caffulli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Viimeisin päivitys: 11 huhtikuuta, 2023

Tiedätkö, kuinka hieronta hyödyttää vauvoja? Se ei ainoastaan vahvista vanhemman ja lapsen välistä sidettä. Tänään esittelemme shiatsu-hieronnan hyödyt vauvoille sekä jaamme muutamia vinkkejä, joiden avulla hieronta onnistuu.

Shiatsu-hieronnan hyödyt vauvoille

Shiatsu on eräänlainen hierontamuoto, jonka juuret ovat itämaisessa lääketieteessä ja joka perustuu uskomukseen siitä, että kehossa on 12 meridiaania eli pistettä, joissa kaikki kehon eri osiin kytköksissä oleva energia yhdistyy. Tässä mielessä se on eräänlainen akupainantamenetelmä, joka voi auttaa vauvaa eri tavoin.

Shiatsu-hierontaa on harjoitettu jo vuosisatojen ajan. Menneet sukupolvet ovat hyödyntäneet sitä lastensa fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin parantamisessa.

Mitä ennen hierontaa tulee huomioida

Psykoterapeutti Karin Kalbantner-Wernickin ja toimittaja Tina Haasen kirjassa Baby Shiatsu: Gentle Touch to Help your Baby Thrive kerrotaan neljässä osiossa jokaisesta harjotuksesta ja niiden vaikutuksesta lapseen. Teos tarjoaa myös lauluja ja riimejä täydellisen tunnelman luomiseksi hieronnan aikana.

Kirjan neuvojen mukaisesti vauvaa tulee ensin tarkkailla. Jos vauva on väsynyt, raukea, kuumeinen tai saanut juuri rokotteen, hieronta kannattaa jättää väliin. Kaikki lapset eivät välttämättä tunne oloaan mukavaksi hieronnassa, ja on tärkeää odottaa, että he ovat rauhallisia ja myöntyväisiä.

Kun vauva on valmis hierontaan, pue hänelle mukavat vaatteet (mieluiten puuvillainen body) ja etsi kodista jokin rauhallinen paikka. Lämmitä käsiäsi hieman, jotta lapsi ei kavahda kosketustasi. Älä käytä tuoksukynttilöitä tai minkäänlaista öljyä. Aseta kätesi sitten hierottavalle alueelle ja paina kevyesti energian uudelleenohjaamiseksi.

Shiatsu-hieronnan hyödyt vauvoille

Shiatsu-hieronnan hyödyt vauvoille ovat moninaiset, kuten on havaittu Trujillon yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Esittelemme niistä muutamia erityisen mielenkiintoisia. Millainen vaikutus shiatsu-hieronnalla on vauvaan ja miten se voi edistää hänen kehitystään?

1. Rauhoittaa vauvaa

Hieronta rentouttaa ja rauhoittaa lapsia samaan tapaan kuin aikuisia. Näin se lievittää erinomaisesti ahdistusta. Toisaalta hieronta on myös loistava keino stimuloida keskushermostoa. Shiatsu-hieronta parantaakin keskittymiskykyä ja on ihanteellinen apu hermoston häiriöihin ja ylivilkkauteen, koska se vähentää stressiä.

Noudata seuraavia vaiheita tämän tavoitteen saavuttaaksesi ja lihasten rentouttamiseksi:

  • Aseta vauva ensin varovasti vatsalleen ja hiero hitaasti hänen selkäänsä molemmilla käsillä.
  • Pyri aloittamaan hartioista hitain, hellävaraisin liikkein ja etene kohti lonkkia.
  • Käsien tulee olla hyvin lähellä toisiaan ja hieman limittäin.

2. Edistää tasapainoa ja tuntoaistia

Hieronta tehostaa aistien, hermoyhteyksien ja näin psykomotoristen taitojen kehitystä. Siksi se on loistava keino parantaa tasapainoa ja kehittää tuntoaistia, kahta tärkeää näkökohtaa, joita lapsi tarvitsee harjoitellessaan istumaan, konttaamaan tai kävelemään.

Lisäksi se parantaa lihastonusta ja verenkiertoa.

3. Vahvistaa luottamusta

Shiatsu-hieronta voidaan oppia kotona. Kodikas ilmapiiri tehostaa hieronnan rentouttavaa vaikutusta, jolloin lapsi nauttii siitä enemmän ja oppii arvostamaan tuota hetkeä kanssasi.

Tämä vahvistaa lapsen turvallisuudentunnetta ja vaalii vanhempien ja lapsen välistä luottamussuhdetta.

4. Lievittää hengityselimistön ongelmia

Shiatsu-hieronta voi auttaa lievittämään joitakin allergioihin tai astmaan (jopa flunssaan) liittyviä hengitysteiden ongelmia, vaikka se ei olekaan niihin parannuskeino.

Rentoutuminen ja rauhoittuminen säätelee lapsen hengitystä. Pidä kuitenkin mielessä, että hieronta ei korvaa lääkärinhoitoa ja siitä tulee kysyä ensin lastenlääkäriltä.

5.Torjuu unihäiriöitä

On myös osoitettu, että shiatsu-hieronta auttaa vähentämään lapsen unen keskeytymistä. Sitä suositellaan erityisesti vauvoille, jotka kärsivät hampaiden puhkeamisen aiheuttamasta kivusta.

Lapsi nauttii shiatsu-hieronnasta.

6. Edistää ruoansulatusta

Jos vauvalla on ummetusta ja kivuliaita vatsakramppeja, aseta hänet selälleen ja nosta toinen jalka ylös. Hiero sitten toisen käden sormilla lasta pakaroista kohti nilkkoja viisi kertaa ja toista toiselle jalalle. Toista taas viisi kertaa ja vaihda jalkaa.

Jos taas haluat lepuuttaa vatsaa ja parantaa ruokahalua, laita vauva selälleen, tartu kiinni toisesta nilkasta, nosta jalkaa ja hiero varovasti jalan etuosaa nivusesta kohti nilkkaa.

Jos haluat lievittää turvotusta ja huonoa ruoansulatusta, venyttele vauvaa selinmakuulla ja hiero vatsaa kymmenen minuuttia tehden pieniä pyöriviä liikkeitä myötäpäivään.

7. Lievittää tukkoisuutta

Kuten tässä tutkimuksessa todetaan, hieronnat auttavat vastasyntyneiden nenän tukkoisuuteen. Näin ne voivat auttaa lievittämään epämukavia oireita.

Flunssaisen lapsen nenän tukkoisuuden avaamiseksi suosittelemme noudattamaan näitä kolmea vaihetta:

  • Laita ensin peukalo lapsen otsalle, aivan nenän yläpuolelle, ja paina hellästi.
  • Liu’uta sitten sormiasi nenän sivuja pitkin.
  • Jatka samalla liikkeellä, mutta ulospäin (poskipäitä ja korvia pitkin). Tee tämä enintään kolme tai neljä kertaa.

Shiatsu voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmähierontana

Shiatsu-hieronta kestää 20–30 minuuttia (riippuen myös lapsen suostuvuudesta), ja se voi olla yksilö- tai ryhmähierontaa (jossa on useampia alle 5-vuotiaita lapsia). Shiatsu-hieronta onkin hauskempaa, kun se tehdään yhdessä muiden äitien kanssa.

Vaikka hierontaa voidaan antaa vauvalle jo syntymästä lähtien, sitä suositellaan erityisesti ennen kuin lapsi alkaa kävelemään tai konttaamaan. Jos sinulla on kysyttävää, käänny lastenlääkärin puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kalbantner-Wernicke, K. (2014). Shiatsu para bebes. Urano.
  • Pérez, G., Palacios, S., Calas, Á., & Ferrer, F. (s. f.). Efectividad del masaje como tratamiento de la obstrucción nasal en recién nacidos Effectiveness of massage as a treatment for nasal obstruction in newborns. Recuperado 27 de diciembre de 2021, de Sld.cu website: http://www.enfermeria2019.sld.cu/index.php/enfermeria/2019/paper/viewFile/318/107
  • Sánchez Sánchez, M. J. (2019). Los masajes y el desarrollo integral de los infantes de 0 a 12 meses de edad, año 2018. Recuperado de https://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/13788
  • Zenz, G., & Wagner, E. (1996). Masaje Para Bebes y Niños Pequeños (5.a ed.). Edaf Antillas.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.