Kuinka torjua flunssaa? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka torjua flunssaa?

Kuinka torjua flunssaa?

Viimeisin päivitys: 26 tammikuuta, 2020

Flunssakauden huippu osuu syksylle ja talvelle, ja moni meistä käy läpi vähintään yhden nuhakuumeen ennen kevään koittamista. Mutta onko olemassa keinoja, joilla torjua flunssaa vai onko sairastelua vain yksinkertaisesti pakko sietää?

Kuinka torjua flunssaa?

Monet laittavat sairastelunsa kylmenevän ja sateisen sään piikkiin, mutta tosiasiassa flunssa on aina seurausta virustartunnasta. Syksy ja talvi ovat flunssan kulta-aikaa, mikä on seurausta virusten kausivaihtelusta. Samanlaista vaihtelua tavataan myös lämpimissä maissa, joissa lämpöasteet eivät koskaan laske samalle tasolle kuin Suomessa.

Syksy merkitsee yleensä flunssakauden alkua, kun taas talvella on suurempi vaara RS- ja influenssaviruksen tarttumiseen. Yhtenä mahdollisena syynä syksyn flunssaepidemioille pidetään ihmisten ahtautumisesta yhdessä sisätiloihin, kuten kouluihin ja päiväkoteihin. Tämä helpottaa virusten leviämistä ihmisestä toiseen.

Kuinka suojautua flunssalta?

Kuiva ja kylmä sää kuivattaa nenän limakalvoja, jolloin virusten on helpompi tunkeutua hengitysteihin. Joidenkin lähteiden mukaan kylmä sää myös laskee ihmisen vastustuskykyä. Syksyllä toteutuu siis monta kriteeriä, jotka helpottavat virusten leviämistä.

Ehkäiseekö C-vitamiini flunssaa?

C-vitamiinin nauttimisen on perinteisesti ajateltu ehkäisevän flunssaa, mutta tosiasiassa sen ja vastustuskyvyn yhteyttä ei ole todistettu tieteellisesti.
Joidenkin asiantuntijoiden mukaan C-vitamiinin runsaasta nauttimisesta voi olla hyötyä rankasti harjoittelevien urheilijoiden kohdalla, mutta perusterveiden parissa C-vitamiinista ei ole todettu olevan apua flunssan ehkäisemisessä.

Auttaako runsas juominen flunssan torjunnassa?

Myöskään runsas veden juominen ei estä flunssaviruksen tarttumista, vaikka jotkut näin uskovatkin. Nesteiden nauttiminen flunssan aikana on kuitenkin tärkeää, sillä se auttaa vähentämään limaa ja tukkoisuutta.

Sinkin nauttiminen

Sen sijaan tieteellisten tutkimusten mukaan sinkin nauttiminen voi vähentää lasten flunssaan sairastumisen riskiä. Se voi myös lyhentää aikuisilla oireiden kestoa jopa kolmanneksella.

Käsien säännöllinen peseminen

Kuinka torjua flunssaa?

Paras tapa pyrkiä välttymään flunssatartunnalta, on huolehtia käsihygieniasta pesemällä kädet tarpeeksi usein, sillä flunssavirukset tarttuvat tehokkaimmin käsikosketuksella. Tällä helpolla menettelyllä flunssan tarttumisen riskiä voidaan pienentää jopa 60 prosentilla. Flunssaisena kannattaa myös pyrkiä välttämään kättelyä, ja ihmisten parissa liikuttaessa on suositeltavaa yskiä omaan hihaan tai nenäliinaan.

Omasta vastustuskyvystä huolehtiminen

Mitkään yksittäiset lääkkeet tai valmisteet eivät suojaa ihmistä täysin flunssalta. Tämän vuoksi omasta vastustuskyvystä kannattaa huolehtia syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja harrastamalla liikuntaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Giesbrecht, G. (2001). Exercise in a cold environment. Deutsche Zeitschrift Fur Sportmedizin.
  • Van Straten, M., & Josling, P. (2002). Preventing the common cold with a vitamin C supplement: A double-blind, placebo-controlled survey. Advances in Therapy. https://doi.org/10.1007/BF02850271
  • Hemilä, H., & Chalker, E. (2013). Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD000980.pub4

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.