Poikkeava valkovuoto ja sen syyt - Äitiyden Ihme
 

Poikkeava valkovuoto ja sen syyt

Emätinvuoto, eli valkovuoto, on normaali emättimen erite, joka ylläpitää emättimen limakalvojen joustavuutta ja luontaista kemiallista tasapainoa. Erite on normaalisti väriltään vaaleaa, mutta sen ulkomuoto voi vaihdella. Mitä ovat eri tyyppiset valkovuodot ja mikä aiheuttaa muutokset vuodossa?
Poikkeava valkovuoto ja sen syyt

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 19 joulukuuta, 2018

Valkovuoto on täysin normaalia, ja sillä on itse asiassa tärkeä tehtävä naisen lisääntymiselimistössä. Tämä tavallisesti vaalea erite auttaa pitämään emättimen puhtaana ja ehkäisee tulehdusten muodostumista.

Emättimessä on, ja kuuluu olla, aina jonkin verran valkovuotoa. Valkovuodon muodostavat emättimen limakalvojen erittämä neste, kohdunkaulan rauhasten erittämä lima ja limakalvojen irtoava pintasolukko.

Eritteen määrä lisäänty yleensä liikunnan, seksuaalisen kiihottumisen, ovulaation, ehkäisypillereiden käytön ja emotionaalisen stressin aikana.

Joissain tilanteissa valkovuoto saattaa näyttää normaalista poikkeavalta, mikä voi viitata erilaisiin terveysongelmiin ja vaatii käyntiä lääkärin vastaanotolla.

Epänormaali valkovuoto voi olla merkki tulehduksesta tai muusta ongelmasta. Tällaisessa tilanteessa on tärkeä keskustella lääkärin kanssa.

Mistä epänormaali valkovuoto johtuu?

Moni syy voi aiheuttaa muutoksia valkovuodossa. Kutina, eritteen paha haju tai muutokset eritteen värissä tai rakenteessa voivat olla merkkejä ongelmasta. Mikä tahansa muutos emättimen bakteeritasapainossa voi vaikuttaa valkovuotoon.

Valkovuoto voi muuttua esimerkiksi seuraavista syistä:

  • Abtibioottien, hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden tai steroidien käyttö.
  • Bakteerivaginoosi, eli emättimen bakteeritasapainon häiriö. Sairastumisen riski lisääntyy raskauden ja useiden seksuaalikontaktien myötä.
  • Kohdunkaulansyöpä.
  • Sukupuolitaudit, kuten klamydia tai tippuri.
  • Hiivatulehdus, kirurgista toimenpidettä seuraava lantion alueen tulehdus tai sisäsynnytintulehdus.
  • Emätinsiimaeliö, joka on ihmisen sukupuolielimissä elävä loinen.
  • Diabetes.
  • Saippuan, kylpyvaahdon tai hajustetettujen voiteiden käyttö.
  • Emätintulehdus.
  • Emättimen limakalvon oheneminen ja kuivuminen vaihdevuosien yhteydessä.
Valkovuoto ja sen eri tyypit

Valkovuodon tyypit

Valkovuodon määrä voi vaihdella kuukautiskierron eri vaiheissa, eikä tästä tarvitse huolestua. Sen sijaan muutokset eritteen hajussa, värissä tai koostumuksessa – etenkin yhdistettyvä emättimen kutinaan tai polttavaan tunteeseen – voi olla merkki tulehduksesta tai muusta ongelmasta.

Valkovuoto voidaan jakaa tyyppeihin värin ja koostumuksen perusteella. Osassa tapauksia erite on normaalia, kun taas tietyissä tapauksissa eritteen ominaisuudet saattavat viitata lääkehoitoa vaativaan ongelmaan.

  1. Valkoinen. Tämä on normaali väri valkovuodolle, mutta jos erite on paksua ja siihen liittyy kutinaa, voi kyseessä olla hiivasienitulehdus.
  2. Kirkas ja nestemäinen. Tämä on täysin normaali valkovuodon muoto, ja tällaista eritettä voi erittyä missä tahansa kuukautiskierron vaiheessa. Se voi olla merkki ovulaatiosta.
  3. Vetinen. Tavallista vetisempi vuoto voi olla merkki herpeksestä. Tässä tapauksessa naisella on todennäköisesti muitakin oireita, joista yleisin on kipu sukuelimissä. Normaalia paksumpi vuoto sen sijaan voi johtua esimerkiksi hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden käytöstä tai allergiasta.
  4. Läpinäkyvä ja elastinen. Myös nämä ovat valkovuoden normaaleja ominaisuuksia. Vuoto voi olla tavallista tahmeampaa tai elastisempaa muutama päivä tai viikko ennen kuukautisia.
  5. Keltainen tai vihreä. Kellertävä tai vihertävä erite – erityisesti, jos se on paksua tai pahan hajuista – on merkki ongelmasta. Yleensä tällaiset oireet viittaavat emättimen tulehdukseen tai bakteeriepätasapainoon.
  6. Vihertävän harmaa ja vaahtoinen. Tämän tyyppinen vuoto viittaa yleensä bakteerivaginoosiin, joka on epämiellyttävä tulehdus, mutta onneksi helppo hoitaa.
  7. Ruskea tai verinen. Hieman verta sisältävä vuoto on normaalia kuukautisia edeltävien ja seuraavien päivien aikana. Runsas vuoto kuukautisten ulkopuolella on syy hakeutua gynekologin vastaanotolle.
  8. Paakkuinen. Paakkuinen vuoto voi kertoa sekä lievästä tulehduksesta että kehon hedelmällisestä tilasta.
Valkovuoto ja sen eri tyypit

Kuukautisten ja raskauden aikaiset muutokset

Valkovuodon määrä ja koostumus voi vaihdella kuukautiskierron eri vaiheissa estrogeenivaikutuksen ansiosta. Erite voi olla verestä johtuen ruskehtavaa ennen kuukautisia ja niiden jälkeen.

Se, että erite on normaalia paksumpaa tai väriltään kellertävää, voi tarkoittaa alhaisempaa raskaaksi tulemisen mahdollisuutta. Sen sijaan nestemäinen erite viittaa kehon olevan erityisen hedelmällisessä tilassa. Tämän tyyppinen erite toimii myös liukasteena ja auttaa spermaa saavuttamaan kohdunkaulan.

Raskauden loppuvaiheessa lisääntynyt vuoto voi olla merkki synnytyksen lähestymisestä.

Lukuisten muiden raskauden aikaisten muutosten lisäksi valkovuodon lisääntyminen on normaalia. Tämä johtuu lisääntyneestä estrogeenin tuotannosta ja emättimeen virtaavan veren vähenemisestä.

Raskauden aikana kohdunkaulan erittämä lima muodastaa sikiötä suojaavan limatulpan. Limatulppa poistuu emättimen kautta ennen synnytystä ja voi sisältää myös pienen määrän verta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barald, D. Secreción vaginal. Manual MSD- Versión para público general. [En línea].
  • Barald, D. Prurito y secreción vaginal. Manual MSD- Versión para profesionales. [En línea].
  • Morris M, Nicoll A, Simms I, Wilson J, Catchpole M. Bacterial vaginosis: a public health review. Br J Obstet Gynaecol 2001;108-439-50.
  • Rivera, Antonio. (2016). Características del flujo vaginal en infecciones cervico-vaginales. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia. 36. 43-46.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.