Myöhään nukkumaan menevät lapset voivat kärsiä muita enemmän erilaisista sairauksista
 

Myöhään nukkumaan menevät lapset voivat kärsiä muita enemmän erilaisista sairauksista

Myöhään nukkumaan menevät lapset voivat kärsiä muita enemmän erilaisista sairauksista
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 18 elokuuta, 2021

Olemmeko liian tiukkoja vanhempia käskiessämme lapsemme aikaisin nukkumaan? Jos tiettyjä tutkimuksia on uskominen, emme ole, sillä niiden mukaan myöhään nukkumaan menevät lapset voivat kärsiä muita enemmän erilaisista sairauksista.

Lasten aikainen nukkumaanmeno ei ole uusi tapa, vaan sitä on harjoitettu sukupolvien ajan – ja vielä tänäkin päivänä asiantuntijat puhuvat sen puolesta. Lastenpsykiatri José Ferreira Belisarion mukaan lapset oli menneinä vuosikymmeninä huomattavasti helpompi saada ajoissa nukkumaan, ja tehtävä on vaikeutunut vuosi vuodelta. Valitettavasti huonot nukkumistavat altistavat lapset erilaisille ongelmille ja sairauksille.

Voidaanko lapsen huonoja nukkumistapoja muuttaa?

Vastaus kysymykseen on luonnollisesti kyllä, mutta se vaatii vaivannäköä koko perheeltä. Jos lapsen tapoja halutaan muuttaa, täytyy koko perheen tapojen muuttua. Jos lapsi kuulee muun perheen pitävän kovaa ääntä tai näkee kirkkaita valoja ja elektronisten laitteiden päällä olevia näyttöjä, hän voi ajatella, että on edelleen aika leikkiä, eikä nukkua.

Myöhään nukkumaan menevät lapset voivat kärsiä muita enemmän erilaisista sairauksista

José Ferreira Belisario jakaa muutamia vinkkejä, joiden avulla lapsen nukkumaanmenoa saadaan aikaistettua:

  1. Koko perheen on hyvä mennä nukkumaan samaan aikaan. Vaikka vanhemmat eivät varsinaisesti nukkuisikaan, on kotiin hyvä luoda rauhallinen ja hiljainen ilmapiiri.
  2. Satujen lukeminen ennen nukkumaanmenoa on hyvä tapa. Kun lapsi tottuu jokailtaiseen iltasatuun, hän alkaa ymmärtää, että satuhetki on rauhoittumisen aikaa, jota seuraa nukkumaan meneminen.
  3. Keltaisen valon käyttö. Kotona tai ainakin makuuhuoneessa kannattaa käyttää pehmeää keltaista valoa tuottavia lamppuja, koska tällainen valo rauhoittaa ja stimuloi unen tuloa.
  4. Lapsen unta ei tule häiritä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että esimerkiksi älypuhelimet kannattaa pitää äänettömällä, jotta myöhään saapuva tekstiviesti ei herätä lasta.
  5. Liikunta auttaa lasta nukkumaan. Aktiivisuus ja liikuntaa väsyttää lasta terveellä tavalla, jolloin tämä on valmis menemään nukkumaan aikaisemmin ja nukahtaa helpommin.

“Ei ole olemassa niin ihanaa lasta, etteikö äiti haluaisi laittaa hänet nukkumaan.”

– Ralph Waldo Emerson

Myöhään nukkumaan menevät lapset voivat kärsiä muita enemmän erilaisista sairauksista

Asiantuntijoiden mukaan lasten on hyvä mennä nukkumaan aikaisin, sillä fyysiselle kasvulle tärkeää kasvuhormonia erittyy etenkin syvän unen vaiheessa. Jos nukkumaanmeno viivästyy, ei kyseistä hormonia ehdi erittyä yhtä paljon. Eräässä tutkimuksessa vertailtiin aikaisin ja myöhään nukkumaan menevien lasten aivojen toimintaa. Matemaattisia kokeita suoritettaessa aikaisemmin nukkumaan menneet lapset suorittivat enemmän tehtäviä kuin myöhemmin nukkumaan menneet ikätoverinsa. Tulosten perusteella pääteltiin, että vähemmän nukkuneet lapset pystyivät säilyttämään vähemmän tietoa ja ratkaisemaan vähemmän ongelmia.

Myöhään nukkumaan menevät lapset voivat kärsiä muita enemmän erilaisista sairauksista

Jotkut asiantuntijat ovat myös sitä mieltä, että aikaisin nukkumaan menevillä lapsilla on pienempi riski sairastua Alzheimerin tautiin kuin myöhään nukkumaan menevillä ikätovereillaan. Syynä tähän on se, että sairastumisen riskiä voidaan pienentää liikunnalla ja riittävällä unella. Yllä mainitut kolme tekijää ovat tarpeeksi suuri syy siihen, että vanhempien kannattaa opettaa lapsensa menemään ajoissa nukkumaan ja nukkumaan tarpeeksi yön aikana. Tarpeeksi suuri unen määrä laskee erilaisten ongelmien ja terveysvaivojen riskiä.

Teknologia saa lapset valvomaan myöhään

Tohtori Belén Esparisin kotona lapset asettavat joka ilta ennen nukkumaanmenoa elektroniset laitteensa yhteiseen koriin. Tämä Mount Sinain sairaalan uniklinikan lääketieteellinen johtaja kertoo, että aikaisemmin oli tavallista, että hänen lapsensa käyttivät salaa tablettejaan peiton alla. Hän nauraa lähes joutuneensa poistamaan oven poikansa huoneesta ongelman vuoksi.

Tutkimusten mukaan elektronisten laitteiden sininen valo vaikuttaa ihmiseen pitkään ja haittaa unta. Miamin yliopiston korva-, nenä- ja kurkkutautiopin professori Leonardo Torres kertoo, että nykyään tiedetään, että erilaisten älylaitteiden käyttö ennen nukkumaanmenoa vähentää unen määrää 17-45 minuuttia yössä. Torresin suorittaman tutkimuksen mukaan jo kahden tunnin älylaitteen käyttö vähentää nukkumiselle elintärkeän melatoniinin eritystä jopa 20 prosenttia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.