Mikä on oikea lapsen nukkumaanmenoaika? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on oikea lapsen nukkumaanmenoaika?

On kaikkien vanhempien tiedossa, että lasten saaminen nukkumaan oikeaan aikaan ei ole mikään helppo tehtävä. Jatka lukemista, sillä tässä artikkelissa kerromme tästä tärkeästä aiheesta hiukan tarkemmin.
Mikä on oikea lapsen nukkumaanmenoaika?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jokainen vanhempi haluaa tietää, mikä on paras lapsen nukkumaanmenoaika. Tiedämme, että riittävä unen saanti on avainasia terveyden ja kasvun kannalta. Hyvin nukkuminen on tärkeää myös sen takaamiseksi, että lapsi pysyy hyvällä tuulella koko päivän ja hänellä on mahdollisuudet menestyä koulussa.

Hyvä uutinen on se, että vanhempien ei tarvitse vaipua epätoivoon lastensa uniasioiden äärellä. Oikeiden neuvojen avulla pystytään määrittämään, mikä on sopiva hetki nukkumaanmenolle, lapsen ikä huomioon ottaen.

Lisäksi kerromme kätevistä vinkeistä, joiden avulla voidaan välttää häiriötekijöitä ja saada lapsi uneen helpommin.

Mikä on sopiva lapsen nukkumaanmenoaika?

Ensimmäinen asia, jonka tulisi olla vanhempien tiedossa aihetta koskien, on se, että on tärkeämpää tietää, kuinka monta tuntia lapsen tulisi nukkua, kuin mihin aikaan tarkalleen hänen tulisi mennä nukkumaan.

Epäilemättä et koskaan suunnittele, että lapsi olisi hereillä vielä kello 23, mutta älä huoli, joskus nukahtaminen viivästyy. Tärkeintä on se, että lapsi nukkuu monta tuntia keskeytyksetöntä ja hyvälaatuista unta.

Yhdysvaltalaisen Association of Pediatricians -järjestön mukaan hyvä aikaväli lapsen nukkumaanmenolle on 5-9-vuotiaiden osalta iltaseitsemän ja -yhdeksän välillä. 10-12-vuotialla takaraja on kello 22.30.

Lapsen nukkumaanmenoaika riippuu myös siitä, mihin aikaan lapsen tulee nousta tarhaan tai kouluun seuraavana aamuna. Siksi onkin kätevämpää jakaa ikäryhmät hiukan pienempiin osiin.

Mikä on oikea lapsen nukkumaanmenoaika?

Suositeltava nukkumaanmenoaika lapsen iän mukaan

Lapsen fysiologiset tarpeet unen suhteen vaihtelevat iän mukaan.
Alla on suurpiirteinen opastus tavallisen lapsen unitarpeita koskien.

Vauvat muutamasta kuukaudesta 1-vuotiaiksi

Lapset, jotka ovat tässä iässä, tarvitsevat 16 tuntia unta vuorokaudessa, nokoset mukaan lukien. Lasten tulisi tietysti nukkua silloin, kun he haluavat, kehon tarpeiden mukaan.

1-5-vuotiaat lapset

Tämän ikäisten lasten tulisi nukkua noin 14 tuntia vuorokaudessa. Muutama näistä tunneista tulisi viettää nokosilla. Hyvä aika mennä nukkumaan on kello 18-19.

On tärkeämpää tietää, kuinka monta tuntia unta lapsi tarvitsee, kuin se, mihin aikaan tarkalleen hänen tulisi mennä nukkumaan.

6-10-vuotiaat lapset

Tässä iässä tulisi mennä nukkumaan noin kello 19.30-21. Lasten olisi ihanteellista nukkua noin 12 tunnin verran.

11-vuotiaasta teini-ikään

Kun lapsi lähestyy teini-ikää, hän voi olla valveilla puoli yhteentoista asti, mutta hänen tulisi nukkua 8-10 tunnin ajan.

Kuinka lapsi saadaan nukkumaan oikeaan aikaan?

Tiedämme siis, kuinka monta tuntia unta lapset tarvitsevat ja mihin aikaan heidän tulisi mennä nukkumaan. Mutta miten tämä kaikki saadaan toteutumaan?

Listaamme muutamia vinkkejä, joista voi olla suuri apu hyvien unirutiinien luomisessa:

  • Vauvat ovat valveilla enintään kolme tuntia kerrallaan. Merkkinä siitä, että vauva haluaa nukkua, on usein itku yhdistettynä silmien hieromiseen.
  • Jos lapsi on ylittänyt 4-5 kuukauden iän, ja haluat hänen aloittavan useamman peräkkäisen tunnin nukkumisen yöllä, yritä pitää lapsen ympäristö valoisana päiväsaikaan. Varmista, että lapsen ympärillä on kohtuullisesti ääntä ja esimerkiksi musiikkia. Sammuta valo öisin ja pidä huone pimeänä, vaikka lapsi heräisi syömään. Pysyttele niin hiljaa kuin vain on mahdollista.
  • Lapset, jotka ovat 3-4-vuotiaita, hyötyvät rentouttavasta kylvystä ennen unta. Kerro lapsellesi tarina ja pyri säilyttämään sama nukkumaanmenoaika ja rutiini joka ilta.
  • 7-vuotiaiden ja sitä vanhempien lasten tulisi välttää ilta-aikaan sellaisia häiriötekijöitä, kuten televisio, puhelin tai tabletti, sekä muita stimuloivia asioita, jotka estävät lasta nukahtamasta. Lasillinen lämmintä maitoa ennen nukkumaanmenoa voi auttaa lasta saamaan paremmin unen päästä kiinni.
Mikä on oikea lapsen nukkumaanmenoaika?

Kaikkein tärkeintä on se, että olet tietoinen lapsesi unirutiineistaJos koet, että lapsella on ongelmia nukkumisessa, tai jos lapsi päinvastoin nukkuu liikaa, ota aina yhteyttä lääkäriin, jotta löydätte oikeat ratkaisut omaan tilanteeseenne.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.